Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Модуль 2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
274.92 Кб
Скачать

026.Дайте характеристику касаційного провадження з цивільних і кримінальних справ:

Касаційне провадження по цивільним справам:

В касаційному порядку можуть бути оскаржені:

1)рішення суду 1-ї інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку,а також рішення і ухвали апеляційного суду,ухвалені за результатами апеляційного розгляду;

2)ухвали суду 1-ї інстанції.

Підставами касаційного оскарження є неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції.

За наявності поважних причин строк касаційного оскарження за відповідною заявою може бути поновлений судом.При цьому суддя-доповідач повертає касаційну скаргу подану після закінчення зазначених строків,якщо в ній не порушено питання про поновлення цього строку.

Одержавши належно оформлену касаційну скаргу,суддя-доповідач протягом 3 днів вирішує питання про відкриття каксаційного провадження.

Суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження якщо:

-справа не переглядалась в апеляційному порядку;

-касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права є підставою для відкриття касаційного провадження незалежно від обґрунтованості касаційної скарги.

Під час попереднього розгляду справи суд касаційної інстанції може відхилити касаційну скаргу і залишити рішення без змін,якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

А також суд касаційної інстанції скасовує судове рішення за наявності підстав,які тягнуть за собою обов’язкове скасування судового рішення.

За відсутності вищесказаних підстав,суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду.При цьому справа призначається до судового розгляду якщо хоча б один суддя зі складу суду дійшов такого висновку.

Під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом 1-ї інстанції або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і невправі встановлювати або вважати доведеними обставини,що не були встановлені в рішенні або відкинуті ним,вирішувати питання про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу або перевагу одних доказів над іншими.

Суд касаційної інстанції перевіряє законність судових рішень лише в межах позовних вимог,заявлених в суді 1-ї інстанції.

Суд необмежений доводами касаційної скарги,якщо під час розгляду справи буде виявлено неправильне застосування норм метріального права або порушення норм процесуального права,які є обов’язковою підставою для скасування рішення суду.

Суд касаційної інстанції як в цивільному так і в адміністративному судочинстві має право:

1)постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишити рішення без змін;

2)постановити ухвалу про повне або часткове скасування оскаржуваного рішення і направити справу на новий розгляд в суд 1-ї або апеляційної інстанції.

3)постановити ухвалу про скасування рішення апеляційного суду і залишити в силі судове рішення 1-ї інстанції,яке було помилково скасоване судом апеляційної інстанції.

4)постановити ухвалу про скасування судових рішень і закрити провадження в порушеній справі або залишити заяву без розгляду

5)скасувати судове рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення не передаючи справу на новий розгляд.

Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення з одних лише формальних міркувань.

У касаційному порядку справа розглядається колегією у складі 5 суддів без повідомлення осіб,які беруть участь у справі(у разі необхідності ці особи можуть бути викликані для дачі пояснень).

Згідно вимог КАСу Укр. Та ЦПК У. ново виявленими обставинами по справі є:

1)істотні для справи обставини,що не були і не могли бути відомі особі,що звертається з заявою на час розгляду справи

2)встановлення вироком суду,що набрав законної сили завідомо неправдивих показів свідка,завідомо неправдивого висновку експерта,завідомо неправдивого переклада,фальшивість документів чи речових доказів,що потягли за собою ухвалення незаконного або необґрунтованого рішення.

3)скасування судового рішення,яке стало підставою для прийняття постанови чи ухвали,що належить переглянути.

4)встановлення вироком суду,що набрав законної сили вини судді у вчиненні злочину,внаслідок якого було ухвалено незаконне або необґрунтоване рішення.

5)встановлення конят. Судо укр.. неконституційності закону,ін.. правового акту чи їх окремого положення застосованого судом при вирішенні справи,якщо рішення суду ще невиконано.