Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО Модуль 2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
274.92 Кб
Скачать

019.Розкрийте повноваження суду апеляційної інстанції за наслідком розгляду апеляційної скарги

Суд в апеляційному провадженні має право:

1)Постановити ухвалу про відхилення апеляційної скарги і залишення рішення без змін;

2)Скасувати рішення суду 1-ї інстанції і ухвалити нове рішення по суті позовних вимог;

3)Змінити рішення;

4)Постановити ухвалу про скасування рішення суду 1-ї інстанції і закрити провадження по справі або залишити заяву без розгляду.

Щодо ухвали,то суд апеляційної інстанції може скасувати ухвалу,що перешкоджає подальшому провадженню у справі і направити справу для продовженого розгляду до суду 1-ї інстанції.

При цьому норми матеріального права вважаються порушеними,якщо застосований закон,який не поширюється на ці правовідносини,або не застосовано закон,який підлягає застосуванню.

020.Визначте підстави для скасування чи зміни судових рішень при розгляді справ в апеляційному порядку:

1)Неповне зясування судом обставин,що мають значення для справи;

2)Недоведеність обставин,що мають значення для справи,які суд вважав встановленими;

3)Невідповідність висновків суду обставинам справи;

4)Порушення або неправильне застосування судом норм матеріального або процесуального права,а також розгляд і вирішення справи неповноважним судом(в тому числі тоді,коли був відхилений обґрунтований відвід судді).

021.Визначте види,склад та основні повноваження Вищих спеціалізованих судів в Україні:

Стаття 31. Види і склад вищих спеціалізованих судів

1. У системі судів загальної юрисдикції діють вищі спеціалізовані суди як суди касаційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ.

2. Вищими спеціалізованими судами є: Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України.

3. До складу вищого спеціалізованого суду входять судді, обрані на посаду судді безстроково, з числа яких призначаються голова суду та його заступники. У вищому спеціалізованому суді, кількість суддів у якому перевищує сорок п'ять, може бути призначено не більше трьох заступників голови суду.

4. У вищому спеціалізованому суді утворюються палати з розгляду окремих категорій справ у межах відповідної судової юрисдикції. Судову палату очолює секретар судової палати, який призначається з числа суддів цього суду. Рішення про утворення судової палати, її склад, а також про призначення секретаря судової палати приймаються зборами суддів вищого спеціалізованого суду за пропозицією голови суду. Секретар судової палати організовує роботу відповідної палати, контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів вищого спеціалізованого суду про діяльність судової палати.

5. У вищому спеціалізованому суді діє пленум вищого спеціалізованого суду для вирішення питань, визначених цим Законом. Склад і порядок діяльності пленуму вищого спеціалізованого суду визначаються цим Законом.

6. При вищому спеціалізованому суді утворюється Науково-консультативна рада, статус якої визначається цим Законом.

7. Вищий спеціалізований суд має офіційний друкований орган та може бути співзасновником інших друкованих видань.

Стаття 32. Повноваження вищого спеціалізованого суду

1. Вищий спеціалізований суд:

1) розглядає справи відповідної судової юрисдикції в касаційному порядку згідно з процесуальним законом;

2) у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої або апеляційної інстанції;

3) аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику;

4) надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції ( 254к/96-ВР ) та законів України у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики; дає спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз'яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції;

5) здійснює інші повноваження, визначені законом.