Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
182.25 Кб
Скачать

7. Методи дослідження особистості учня та кл.Колективу

Психологія як наука має свої предмет і методи вивчення закономірностей, механізмів і психологічних фактів. Знання методів і вміння за їх допомогою вивчати особливості психічного розвитку людини – шлях до пізнання психологічних особливостей особистостіі застосування цих прав у практичній діяльності.

МЕТОДИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

ОСНОВНІМЕТОДИ ДОДАТКОВІ МЕТОДИ

- спостереження - інтроспекція

- експеримент - метод тестів

(лабораторний - метод бесіди

природний - метод анкетування

експериментально- - метод аналізу продуктів діяльності

генетичний) - метод узагальнення незалежних

характеристик

- метод самооцінки

- метод соціометрії.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ - широко застосовується в психології, в педпрактиці, у соціологічних дослідженнях. Це специфічно людський метод пізнання об’єктивної діяльності. Вміле спостереження за поведінкою людини та дорослого дає можливість стверджувати про їхні внутрішньодуховні особливості. Спостереження вимагає чіткості й точності його показників.

ЛАБОРАТОРНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ – здійснюється в лабораторіях, спеціально обладнаних відповідною апаротурою, яка вимірює і реєструє показники психічних явищ.

ПРИРОДНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ – здійснюється за звичайних для досліджуваного умов (під час гри, уроку, звичайної діяльності в експериментальних умовах).

Природний та лабораторний експерименти проводяться за певною програмою, але так, що людина не здогадується, що за нею спостерігають і виконує свої завдання спокійно, у звичайному для неї темпі.

ПСИХОЛОГІЧНІ ТЕСТИ- система прийомів для випробування та оцінювання окремих психічних рис і властивостей людини (тести успішності, тести здібностей, тести – таланту, групові\індивідуальні тести).

БЕСІДА –цілеспрямована розмова з досліджуваним. Під час бесіди потрібно домогатися не лише констатуючої відповіді, а й пояснення, тобто відповідей не лише на запитання – що це таке?Чому?Як?

АНКЕТУВАННЯ – один із засобів психічного опитуваня. За допомогою анкети досліджуються літературні, мистецькі, спортивні, професійні інтереси та вподобання на питання, сформульовані в анкеті, відповіді даються письмово.

Анкета іменна – П,І.Б., дещо повідомляється про себе.

Анонимна анкета – з метою отримання більш відвертих відповідей.

СОЦІОМЕТРІЯ – дослідження для з’ясування взаємин у колективі. Підставою для оцінювання і вибору є почуття симпатії або антипатії до інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]