Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
182.25 Кб
Скачать

26. Загальна характеристика педагогічних досліджень. Педагогічна діяльність

Педагогічна діяльність являє собою виховує і навчальна взаємодія вчителя і учня (учнів), спрямоване на створення умов для його особистісного, інтелектуального та діяльнісного розвитку, одночасно виступає як основа саморозвитку та самовдосконалення.

Як і будь-який вид людської діяльності, педагогічна діяльність має характеристики целеположения, вмотивованості, предметності. Специфічною її характеристикою є продуктивність, за М. В. Кузьміної, що має п'ять рівнів прояву:

1. (Мінімальний) репродуктивний; педагог вміє переказати те, що знає сам; непродуктивний.

2. (Низький) адаптивний; педагог уміє пристосувати своє повідомлення до особливостей аудиторії; малопродуктивний.

3. (Середній) локально-моделюючий; педагог володіє стратегіями навчання учнів знань, навичок, умінь, з окремих розділів курсу (тобто формувати педагогічну мету, віддавати собі звіт в шуканому результаті і відбирати систему і послідовність включення учнів у навчально-пізнавальну діяльність); среднепродуктивного .

4. (Високий) системно-моделюючий знання учнів; педагог володіє стратегіями формування шуканої системи знань, навичок, умінь учнів на уроках в цілому; продуктивний.

5. (Вищий) системно-моделюючий діяльність і поведінку учнів; педагог володіє стратегіями перетворення свого предмета в засіб формування особистості учня, його потреб у самовихованні, самоосвіті, саморозвитку; високопродуктивний.

Предметом педагогічної діяльності є організація навчальної діяльності учнів, спрямованої на освоєння ними предметного соціокультурного досвіду як основи і умови розвитку.

Засобами педагогічної діяльності є: 1) наукові (теоретичні і емпіричні) знання, за допомогою і на основі яких формується тезаурус учнів; 2) як «носії» знань виступають тексти підручників чи воссоздаваемой учнем при спостереженні за освоюваним фактами, закономірностями, властивостями предметної діяльності , 3) в якості допоміжних засобів виступають технічні, комп'ютерні, графічні і т.д.

Способами освоєння соціального досвіду в педагогічній діяльності є пояснення, показ, спільна творча діяльність, безпосередня практика навчається, тренінги.

Педагогічна діяльність учителя реалізується в певних педагогічних ситуаціях сукупністю різноманітних дій - перцептивних, мнемічних, комунікативних, предметно-перетворюючих, дослідних, контрольних (самоконтрольних), оцінювання (самооцінювання) і т.д. Ці дії можуть бути як цілеспрямованими, так і інтуїтивно (стихійно) створюваними вчителем у педагогічних ситуаціях. Сукупність їх визначає реалізацію тієї чи іншої психолого-педагогічної функції, представляючи структурну організацію педагогічної діяльності.

Характеризуючи основні функції педагогічної діяльності, багато дослідників поділяють їх на дві групи - цілеспрямовані та організаційно-структурні. У першу групу входять орієнтаційна, розвивальна, мобілізуюча (стимулююча) та інформаційна функції. Ця група функцій співвідноситься з дидактичними, академічними, авторитарними, комунікативними здібностями людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]