Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек психология.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
479.74 Кб
Скачать

9.Психоаналітично орієнтовні підходи у психології реклами.

З середини XX ст. застосування масового психоаналізу в рекламі стало основою діяльності торгових компаній. Фахівці з Реклами вхопилися за психоаналіз у спробі знайти більш ефективні засоби для збуту своїх товарів.

Захоплення психоаналізом пояснювалося падінням попиту на американські товари і розчаруванням у традиційних методах продажів і дослідження ринку.

Саме в той час таки з'явились дві нові ідеї, підказані психологами:

- Пропагувати серед населення почуття невдоволення тим, що у нього є, і всіляко спонукати його до все нових і нових покупок;

- Звернутися до стимулів, що зберігаються в підсвідомості споживачів, і енергійно їх експлуатувати.

Можна стверджувати, що в рекламу ранній психоаналіз вніс два важливих положення:

- По-перше, товар повинен бути привабливим підсвідомо,

- І, по-друге, основа привабливості товару - сексуальність в широкому сенсі.

Сексуальні мотиви використовувалися в рекламі емпірично задовго до появи психоаналізу, але вчення 3. Фрейда спонукало подивитися на цю справу по-іншому.

Одним з головних мотивів реклами стало ототожнення товару, послуги з підсвідомими сексуальними мотивами, перевагами. Товари стали часто робити привабливими з допомогою голої або напівоголеної натури.

З часом питома вага сексуальних мотивів у рекламі стрімко наростала, і найвищого вираження звернення рекламістів до оголеної натури досягло до кінця 60-х років - до часу піку сексуальної революції в США і Європі.

Коли реклама стала відверто порнографічної, вона стала дратувати споживачів і навіть викликати цілком зрозумілий протест. І тоді жорстку порнографію змінила м'яка еротика. Зрозуміло, що справа була зовсім не в перемозі громадської моральності, просто з'ясувалося, що приховані сексуальні мотиви в рекламі впливають краще явних. Але це саме означає, що споживачеві вважають за краще більше пропонувати домислювати і фантазувати, ніж показувати.

Захоплення прихованою сексуальною символікою в рекламі було повальним в кінці 70-х - початку 80-х років: її вносили куди завгодно і в будь-якій формі.

Психоаналіз зіграв свою роль, вказавши на такий важливий спосіб реклами, як апеляція до переживань дитячого віку. Ці переживання особливо енергійно експлуатувалися і експлуатуються до цих пір в рекламі продуктів харчування, сигарет, жувальної гумки.

Дуже ефективною виявилася рекомендація розкладати товар на рівні очей, а особливо спокусливі - на видному ізольованому місці й у великій кількості, як кажуть, навалом: достаток сильно приваблює покупців.

У деяких магазинах поряд з візками для дорослих є і маленькі візки для дітей. Хлопці набирають те, що їм подобається, а потім змушують матерів платити. Різко підвищують збут магазини, що дають спробувати товар, особливо це стосується напоїв, чіпсів, круп'яних пластівців і т.п.

Наша свідомість програмується латерально, тобто опосередковано, побічно Людина звертає увагу на що завгодно, тільки не на властивості речі, яку придбав. По суті справи ці властивості не усвідомлюються. Вони маються на увазі. Цей механізм широко застосовується як у практиці ідеологічного впливу, так і в практиці рекламного впливу. Він-то і називається механізмом латерального програмування психіки.

Міцне запамятовування в пам'яті "очевидних" речей становить суть латеральне програмування психіки. Коли людині переконано говорять те, що виглядає як само собою зрозуміле, що не вимагає доказів, фактів, він часто втрачає здатність критично оцінити ситуацію. Латеральне програмування впливає на поведінку людини безпосередньо, тобто, крім його свідомості, а отже, і волі. Головне в латерально сконструйованих висловлюваннях завжди залишатися ніби збоку і тоді воно приймається людьми як щось очевидне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]