Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

2.5. Облік та аналіз фінансово-розрахункових операцій.

Обов`язки бухгалтера з обліку розрахункових операцій в ФГ «Галина»: здійснювати організацію з бухгалтерського обліку розрахунків з використанням установчих форм розрахункових документів, правильно і своєчасно оформляти первинні документи, які надходять від постачальників, різних осіб і організацій; по мірі надходження документів перевіряє правильність їх оформлення, законність змісту господарських операцій, правильність підрахувань. По закріплених рахунках складає реєстри і журнали – ордери. Проводить звірку взаєморозрахунків. Контролює виконання договорів по розрахунках

В фермерському господарстві з покупцями спочатку заключається Договір купівлі-продажу, в якому обумовлюється права і обов`язки продавця відвантажити певну кількість продукції по певній вартості, а покупець зобов`язаний після цього перерахувати вказану суму грошей. Облік розрахунків з купцями ведуть на рах.36. Основними покупцями є Кіровоградський ХПП, ТОВ “Олімпус”, ТОВ ”Гермес - трейдинг” та інші. Спочатку ФГ ”Галина” виписує Рахунок-фактуру і надсилає його покупцю. Після того як покупець оплатить Рахунок, тоді йому надають Накладну на відпущення матеріальних цінностей і Податкову накладну. На підприємстві складають таку кореспонденцію рахунків: Дт311 Кт361 (покупець прислав гроші на поточний рахунок); Дт901 Кт271 (відвантажена продукція зі складу).

Облік руху грошових коштів у підзвітних осіб на фермерському господарстві здійснюється на субрахунку 372. Підприємство коли відряджає працівник, здійснює реєстрацію особи, яка вибуває у відрядження, у спеціальному журналі реєстрації. Направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником і оформляється наказом із зазначенням пункту призначення, назви підприємства куди відряджений працівник, строку і мети відрядження. За кожний день перебування працівника у відрядженні йому виплачуються добові. Крім добових підприємство за наявності виправдних документів відшкодовує витрати відрядженим працівником на наймання жилого приміщення в розмірі фактичних витрат з урахуванням побутових послуг, що надаються в готелях. Видача готівки у підзвіт здійснюється х каси підприємства за умови повного звіту конкретної підзвітної особи за раніше видані в підзвіт суми. Особи, які одержали готівку в підзвіт подають до бухгалтерії Звіт про використання коштів з доданням документів, які засвідчують правильність у звіті грошових витрат. Кореспонденції рахунків, які складають на підприємстві по звітних особах: Дт372 Кт301 (видані кошти з каси на відрядження); Дт91,92 Кт372 (підзвітна особа по поверненню з відрядження протягом 5робочих днів складає Звіт про використання коштів); Дт20 Кт371 (якщо підзвітна особа їздила у відрядження для придбання запасів).

Основним постачальником Фермерського господарства “Галина“ є компанія “Ральс” , ТОВ”Еверест”, ТОВ ”Агротек”, ПП”Техніка і технологія”. Надходження продукції від постачальника оформляється прибутковою накладною. Але перед цим від постачальника надходить Рахунок-фактура ФГ “Галина“ по платіжному дорученню оплачує його. Потім продавець виписує Видаткову накладну і Податкову накладну. На підприємстві складають такі кореспонденції рахунків: ДТ631 Кт311 (оплата рахунка постачальника через поточний рахунок); Дт20 Кт631 (оприбутковані тмц) та Дт641 Кт631 (сума ПДВ).

Для обліку розрахунків за податками ведеться на рахунок 64. Підприємство сплачує місцеві і державний податки. До місцевого бюджету підприємство сплачує єдиний податок в розмірі 6% суми виручки від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг без врахування акц. Збору з одночасною платою ПДВ; орендна плата за землю, яка встановлена у відсотках від їх грошової оцінки (для ріллі 0,1% за га). Підприємство самостійно розраховує плату за землю за податковий період (календарний рік). ФГ “Галина“ сплачує податок на землю до 20 числа місяця наступним за звітним у розмірі 1/12 річної суми податку, подаючи податковий розрахунок до органів податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки.

До державного бюджету підприємство сплачує ПДВ. ПДВ є не прямим податком, тобто він сплачується кінцевим споживачем через механізм ціноутворення. Даний податок виконує фіскальну функцію, тобто складають такі кореспонденції рахунків: Дт641 Кт631 (податкова накладна), Дт641 Кт311 (сплачено ПДВ з поточного рахунку).

В ФГ «Галина» ведеться субрах. 655. За страхуванням майна, на якому обліковують страхові платежі за обов`язкове страхування автотранспорту. На що оформляється така кореспонденція Дт91 Кт655 (нараховано страхові платежі), Дт655 Кт311 (сплачено страхові платежі за автотранспорт).

На субрах. 657 обліковують єдиний соціальний внесок. Єдиний внесок – це консолідований страховий платіж, збір якого здійснюється до системи загальнообов`язкового ДСС на постійній і регулярній основі та обов`язковому порядку. Єдиний внесок не входить до системи оподаткування. Підприємство відноситься до 22 групи ризику. В ФГ «Галина» бухгалтер складає таку кореспонденцію: Дт661 Кт657 (утримано з оплати праці 3,6%), Дт663 Кт657 (утримано з допомоги по тимчасовій втраті працездатності 2,4%)

На субрах. 672 бухгалтер обліковує розрахунки з пайовиками. Кожного року після збору вражаю підприємство розраховується з пайовиками, в згідно Договору орендує землю. Підприємство може розрахуватись або готівкою, або продукцією. При цьому складається кореспонденція Дт443 Кт672 (виплати на паї згідно розрахункового списку) Дт672 Кт301,311,27 (виплата пайовикам).

Бухгалтерська обробка звітів касира полягає в старанності перевірки правильного оформлення прибуткових і видаткових касових документів, відповідності записів у звіті даних доданих до них документів, підрахунок операцій за день і залишків на початок і кінець робочого дня. Повинні бути також звірені суми одержаної і зданої готівки в установу банку. Після перевірки касового звіту в спеціальній графі проставляють кореспондуючі рахунки. Наприклад Дт301 Кт311; Дт301 Кт361; Дт66 Кт301.

Порядок оформлення платіжних доручень, перевірки виписок банку, складання кореспонденції рахунків з банківських операцій та відображення в бухгалтерських регістрах.

Платіжне доручення – це розрахунковий документ, що містить доручення підприємства обслуговуючому його банкові перерахування коштів на рахунок юридичної або фізичної особи, якій підприємство перераховує кошти. Платіжне доручення пред`являється в банк у порядку інколи і повинно бути підтвердження необхідними документами. Платіжне доручення може бути оформлено на підставі договору, акту виконаних робіт, накладної, рахунку – фактури, наказу. Посилання на відповідний документ обов`язково містить назву, дату і номер. Крім того, для заповнення платіжного доручення платнику необхідно знати таку інформацію про одержувача: найменування одержувача, код, назву банку, місцезнаходження банка, МФО, номер рахунку одержувача, також заповнюються аналогічні дані про себе. На виписках банку перевіряють реквізити, штампи, цифри рахунків, перевіряють додані документи до виписок банку, зіставляють дати на виписках у хронологічному порядку та залишки на кінець і на початок наступного дня. При відсутності виписки, з`ясовують наявність дублікатів, всі ці дані порівнюють з документами та бухгалтерськими записами в облікових регістрах, при необхідності перевіряють зустрічно.

На Фермерському господарстві “Галина“ складаються такі кореспонденції з банківських операцій: Дт311 Кт361; 301; 63. Для безготівкового розрахунку підприємство використовує чекову книжку. Для пересилання платіжних доручень використовують електронні форми пересилання “Клієнт-банк”. Система “Клієнт-банк” є складовою програм автоматизації банківської діяльності та джерелом надходження розрахункових документів через системи автоматизації банку до системи електронних платежів Національного банку чи внутрішньої платіжної системи і складається з клієнтської та банківської частини. Клієнтська частина системи “Клієнт-банк” містить такі реквізити – дату і номер, назву, ідентифікаційний код платника та номер його рахунка, назву та код банку платника, назву, ідентифікаційний код одержувача та номер його рахунка, назва та код банку одержувача, суму цифрами, призначення платежу. Банківська частина системи – забезпечує перевірку наведених електронних підписів на кожному розрахунковому документі в електронному вигляді клієнта та за платіжним файлом.