Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

Роздiл іi. Облік та аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства

2.1. Облік та аналіз основних засобів.

Основні засоби – це матеріальні активи, які ФГ «Галина» утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і надання послуг, здавання в оренду іншим особам, або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року. А також основні засоби господарства - це сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері, і вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичним та моральним зносом.

Основні засоби на ФГ «Галина» групують за наступними ознаками:

1) за галузевою ознакою;

2) за функціональним призначенням;

3) за використанням;

4) за ознакою належності.

За галузевою ознакою основні засоби поділяються на: промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, зв'язку.

Наявність тих або інших засобів на конкретному господарстві пов'язана із напрямком його діяльності, а також і з роботою допоміжних і обслуговуючих виробництв.

За функціональним призначенням основні засоби поділяються на виробничі та невиробничі.

Виробничими є ті основні засоби, які приймають безпосередньо участь у процесі виробництва і пов'язані із створенням конкретного продукту, виконанням робіт та наданням послуг. Вони представлені будівлями, спорудами, машинами, станками, устаткуванням та ін.

Основні засоби, які не приймають безпосередньо участі у процесі виробництва, робота яких спрямована на забезпечення соціальних і культурно-побутових потреб працівників підприємства, називаються невиробничими. Невиробничі основні засоби представлені будинками культури, спортивними комплексами, дитячими дошкільними закладами, пральнями, лазнями, перукарнями та ін., які є власністю підприємства і використовуються у невиробничій сфері.

За використанням основні засоби поділяються на діючі та недіючі.

Діючими є основні засоби, які приймають участь у роботі підприємства на даний час.

Недіючими, в свою чергу, є основні засоби, які не використовуються в даний період в господарській діяльності у зв'язку із тимчасовою консервацією або очікуванням часу введення їх в експлуатацію.

За ознакою належності основні засоби поділяються на власні та орендовані.

Власні основні засоби являються безпосередньо власністю господарства і мають джерело свого утворення (внесок засновника до Статутного капіталу, заборгованість перед постачальниками, цільове фінансування і цільові надходження та ін.).

Основні засоби, які використовуються на підприємстві, але не є його власністю, називаються орендованими. Треба зауважити, що з метою виключення можливості подвійного обліку одних і тих же засобів, у орендодавця орендовані основні засоби обліковуються на балансовому, а у орендаря на позабалансовому рахунку.

Визначені наступні види оцінки основних засобів:

- первісна вартість;

-переоцінка вартості;

-вартість, яка амортизується;

-ліквідаційна вартість;

-справедлива вартість;

-залишкова вартість.

При надходженні основні засоби в фермерському господарстві зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість - це історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів.

Основні засоби фермерське господарство може набувати внаслідок:

- Купівлі у іншого підприємства

- Власного виготовлення

- Внеску до статутного капіталу засновників підприємства

- Обміну на інший актив

- Безоплатне отримання

Вибуття основних засобів може відбуватись внаслідок:

- Продажу

- Ліквідації

- Безоплатної передачі іншому підприємстві.

Для обліку основних засобів в ФГ «Галина» призначений рахунок 10 „Основні засоби". Він є активним балансовим. По дебету рахунку 10 відображається надходження основних засобів, уцінка.

Основні засоби постійно зношуються і втрачають свої фізичні властивості, тому необхідно визначити їх залишкову вартість, яка різниця між первісною вартістю основних засобів і сумою нарахованого зносу.

Знос основних засобів – це сума амортизації об'єкта основних засобів спочатку його корисного використання

Придбані (створені) нематеріальні активи в фермерському господарстві зараховуються на баланс за первісною вартістю.

В ФГ «Галина» складають Наказ по створенню комісії на приймання і ліквідацію основних засобів. Облік основних засобів ведеться у програмі 1С: Підприємство 7.7 – бухгалтерський облік. Надходження основних засобів оформляється прибутковою накладною. Для оформлення надходження створюють такий ланцюжок документів: договір, рахунок вхідний, платіжний документ, прибуткова накладна, запис книги придбання. По документу “Счёт входящий” бухгалтерські проводки не створюються . Прибуткова накладна може бути створена окремо або на основі вхідного рахунку. При створенні прибуткової накладної програма робить проводки: Дт15 Кт63 (на суму 0.3); Дт64 Кт63 ( на суму ПДВ). Після придбання 0.3 і оформлення такої операції прибутковою накладною вартість придбаного 0.3 обліковують на рах. 15 для переведення 0.3 в експлуатацію.

Порядок нарахування амортизації на основні засоби, складання кореспонденції рахунків та відображення в бухгалтерських регістрах та перенесення його вартості з Кт15 в Дт10 у програмі 1С: Підприємство створює документ документ «Ввод в експлуатацію». Для списання О.З. від однієї МВО до іншої або з одного місце зберігання в інше, створюють документ «Перемещение». Для списання О.З. в результаті реалізації або іншого виду вибуття створюють документ «Ликвидация». При заповнені реквізитів потрібно вибрати вид ліквідації.

Для нарахування амортизації у програмі 1С: Підприємство створює документ «Начисление износа». При нарахуванні амортизації в бухгалтерському обліку дата встановлюється першим числом місяця, за який розраховується амортизація. На підприємстві використовується метод прямолінійного списання вартості об`єктів.

Аналізуючи основні засоби, які перебували в ФГ «Галина» протягом 2011 року я визначила, що на початок звітногого року залишкова вартість основних засобів склала 3470,7 тис.грн., а на кінець звітного року склала- 6060,4 тис.грн., первісна вартість на початок звітногого року склала 5080,2 тис.грн., а на кінець звітного року склала- 8284,0 тис.грн., а також знос основних засобів на початок звітногого року склав 1609,5тис.грн., а на кінець звітного року склав- 2223,6 тис.грн.