Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

1.2 Організаційно-економічна характеристика фг «Галина»

Фермерське господарство “Галина ” створене в грудні 1999 р., а зареєстровано в 2000 р.

Я ознайомилася з основними виробничими і економічними показниками роботи підприємства. В господарстві є чотири зерносховища для окремих видів продукції, а саме для кукурудзи, ячміня пшениці та соняшника. У зерносховищах включається можливість змішування продукції різних видів, сортів тому, що секції відокремленні герметичною перегородкою. А також дотримується необхідна температура та вологість повітря. З завідуючим током обов`язково заклечається Договір про повну матеріальну відповідальність, обов`язки він виконує згідно посадової інструкції.

Штат виробничих підрозділів включає завідуючого током Додільний М.І. та завідуючого машино – тракторного парку Петренко Б.О.

Склад виробничих підрозділів включає тік, тракторний парк, автопарк. На току працюють слюсарі зерноочисних машин, зерно метальники, різноробочі та завідуючий током.

У тракторному парку працюють трактористи та завідуючий тракторним парком. В автопарку працює обліковець, водії та завідуючий автопарком.

Форма обліку в фермерському господарстві переважає журнально – ордерна. Журнали – ордери призначені для синтетичного обліку операцій господарської діяльності підприємства. Ведення записів в них здійснюється у порядку однобічної реєстрації. Реєструються тільки кредитові обороти в кореспонденції з дебетовими. Журнали – ордери побудовані за кредитовою ознакою, тобто кредитові обороти по кожному балансовому рахунку збираються в одному журнально – ордерному, а дебітові обороти по цьому рахунку відображаються в різних журнально – ордерних формах. Підсумкові дані в журнально – ордерній формі на кожному синтетичному рахунку звіряють з даними інших облікових регістрів, в яких відображені записи по відповідних кореспондуючих рахунках. Потім в кінці місяця дані з журнально – ордерної форми переносять в Головну книгу.

Згідно статуту Селянського (фермерського) господарства, зареєстрованого розпорядженням голови райдержадміністрації №471 р. від ”23” грудня 1998 (голова райдержадміністрації М.А. Петрунін) за адресою: м. Олександрія, Кіровоградської області, Вул. Космічна №49.

Діяльність господарства регулюється Законом України ”Про селянське (фермерське) господарство”, ”Про власність”, ”Про підприємство”, ”Земельним кодексом”, де господарство є юридичною особою, має самостійний баланс і рахунки в установах банку. Господарство діє на принципах повного господарського розрахунку, несе відповідальність за результати своєї господарської діяльності, виконання взятих на себе зобов`язань перед партнерами і державою по укладеним договорам, банками, а також перед трудовим колективом господарства.

Право користування землею підтверджується державним актом на право постійного користування землею за №66, в якому місцезнаходженням господарства є: с. Пустельникове Олександрійського району, Кіровоградської області. Керівник фермерського господарства Чабан Галина Василівна, паспорт 380889, серія: ЕА, виданий: Олександрійським МВУМВС України в Кіровоградській області, Домашня адреса: м. Олександрія, Кіровоградської області, вулиця Космічна №49. Господарство має свою печатку, штамп, рахунки в установах банків.

Господарство має такі основні напрямки діяльності: тваринництво, звіриництво, птахівництво, а також виробництво, переробка і реалізація сільськогосподарської продукції, створює інфраструктури для заготівельної та торгівельно – збувальної діяльності, здійснює зовнішньоекономічну діяльність, організовує виробництво будівельних та інших матеріалів пунктів технічного обслуговування, створює і обслуговує структури агросервісна та інших допоміжних галузей, але на даний час господарство займається вирощуванням зернових культур, їх зберіганням та реалізацією.

Майно та кошти господарства формують та створюють за рахунок виробництва продукції, придбання товаро – матеріальних цінностей, прибутків від реалізації продукції, послуг, іншої діяльності господарства, кредитів банку, добровільних внесків підприємств, організацій та господарств, засновником котрих є господарство та інших надходжень коштів не заборонених законодавством. У формуванні майна господарства приймають участь на договірних началах державні, кооперативні та інші організації та громадяни України, іноземні юридичні та фізичні особи, а також кошти бюджету, передбачені для цілей законодавством України. Господарство володіє, користується і розпоряджається своїм майном. Право розпорядження майном господарства належить керівнику чи довіреній особі. Майно може бути вилучене чи на нього може бути накладено арешт тільки за рішенням суду, також господарство використовує у своїй діяльності на правах оренди та в найом: техніку, автотранспорт, приміщення, обладнання і інше майно у відповідності з діючим законодавством. Правова охорона власності, яка належить господарству здійснюється у відповідності з діючим законодавством. Фінансовий рік господарства починається з 1 січня і закінчується 31 грудня календарного року.

Для реалізації статутних напрямків діяльності в порядку встановленому законодавством господарство володіє правами: від свого імені володіє, користується і розпоряджається своїм майном і коштами; будує, придбає (в т.ч. на договірних началах з державними, кооперативними, суспільними організаціями і громадянами), відчужує, бере і здає в оренду (наймає, піднаймає, списує і приймає на баланс різного роду рухоме і нерухоме майно); будує, придбає і експлуатує об’єкти виробничого призначення соціальної сфери, в т.ч. житло, бази відпочинку, магазини, готелі, пункти суспільного харчування і інші в тому числі за рахунок лімітів підрядних робіт та матеріальних ресурсів останніх; виступає позивачем і відповідачем в суді, арбітражі, в третейському суді; здійснює зовнішньоекономічну діяльність; укладає договори і здійснює інші юридичні угоди з громадянами України і іноземними юридичними і фізичними особами; укладає угоди з державними заготівельними організаціями, приймати участь у торгах; виступає заявником і патентовласником на Україні і закордоном; відряджує членів господарства по території України і за кордоном, приймає у себе іноземних спеціалістів для вирішення питань зв’язаних з діяльністю господарства; самостійно планує свою діяльність; користується в установленому порядку кредитом у банку; установлює в установленому порядку договірні ціни на продукції роботи і послуги, інші матеріальні кошти, які має господарство; самостійно визначає форми й системи оплати праці; приймає на роботу робітників на основі договорів, трудових угод та інших умов; об’єднується з іншими господарствами , підприємствами, організаціями, створює асоціації, вступає в них, засновує самостійно чи спільно з іншими організаціями спільне підприємство, а також іноземними юридичними і фізичними особами; залучає на договірній основі вільні грошові кошти підприємств, організацій, громадян України і іноземних юридичних і фізичних осіб в грошових знаках України і іноземній валюті, залучає їх в підприємницький оборот і соціальну сферу; організовує виробництво будівельних і інших матеріалів, пунктів технічного обслуговування, автозаправних станцій і інших сфер діяльності; організовує розробку проектів створювання господарства проведення наукових і проектних розробок, зв’язаних з його розвитком.

Згідно обов`язків статуту фермерське господарство здійснює облік результатів діяльності господарства, веде бухгалтерський облік і статистичну звітність у порядку, установленому для фермерського господарства й несе відповідальність за її достовірність. Несе відповідальність по борговим зобов’язанням перед банками.

Вищим органом управління господарством є фермер-керівник чи його довірена особа. Фермер - керівник без довіреності діє від імені господарства, представляє його в усіх установах України і за кордоном; відкриває рахунки в банку; виписує довіреності; вирішує питання, зв’язані з укладанням договорів угод, контрактів і інших юридичних угод від імені господарства; розпоряджається майном господарства; приймає на роботу, визначає права, обов’язки, компетенцію і звільнення як членів господарства, так і найманих робітників, накладає міри заохочення та стягнення, затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку; укладає договори і трудові угоди з найманими робітниками; приймає рішення про подання від імені господарства претензій та позовів; вносить зміни та доповнення в даний Статус з послідуючою реєстрацією в районній раді народних депутатів; приймає інші рішення, передбачені даним Статутом і не заборонені законодавством України.

Діяльність господарства припиняється: по рішенню фермера-керівника; використання землі не за цільовим призначенням; якщо не залишається жодного члена господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність. У випадку смерті, загибелі або інших причин припинення трудової діяльності керівника селянського (фермерського) господарства прямими спадкоємцями є близькі родичі або особи вказані в заповіті.

На даному фермерському господарстві структуру ФГ «Галина» можна охарактеризувати в такому вигляді:

Рис.1.1 Структура фермерського господарства.

В ФГ «Галина» Бухгалтерський баланс та звіт про фінансові результати є найбільш інформативними формами для аналізу й оцінки фінансового стану підприємства.

Дослідження бухгалтерського балансу дає можливість одержати обсяг інформації про підприємство, визначити ступінь забезпеченості підприємства власними оборотними коштами, встановити за рахунок яких статей змінився розмір оборотних коштів, оцінити загальний фінансовий стан підприємства навіть без розрахунків аналітичних показників.

Основним звітним документом на ФГ «Галина» є бухгалтерський баланс, який являє собою моментальний знімок фінансово-господарського стану фірми на певну дату. Баланс дозволяє зробити оцінку найсуттєвіших ознак фірми. Саму процедуру оцінок прийнято називати читанням балансу. Вміння читати баланс – важлива професійна характеристика фінансиста, яка надає йому можливість складати прогнозні баланси й управляти найважливішими фінансовими параметрами фірми. До того ж, вміння читати фінансові звіти допомагає фінансовому аналітику скласти правильну думку про фінансовий стан і виробничу діяльність інших компаній.

Баланс – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал (Додаток А).

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Як і будь-яка форма фінансової звітності, баланс включає заголовок, основні її елементи (класи) та підкласи. У заголовку наводиться:

- назва підприємства, його організаційно-правова форма та місце знаходження;

- назва звіту;

- дату, на яку складено звіт;

- валюта, в якій складено звіт та рівень її точності.

Для вивчення фінансового стану підприємства необхідна інформація про економічні ресурси, що ним контролюються, його фінансову структуру, ліквідність та платоспроможність, а також здатність адаптуватись до змін середовища, в якому воно функціонує.

Елементами балансу, безпосередньо пов’язаними з визначенням фінансового стану підприємства та змін в ньому, є активи, зобов’язання, власний капітал.

Активи і зобов’язання не підлягають згортанню, за винятком випадків, передбачених окремими стандартами.

Підсумок активів балансу повинен дорівнювати сумі зобов’язань та власного капіталу.

Активи підприємства відображені в балансі як вартість його майна і боргових прав, які контролює підприємство на звітну дату. Пасиви — це зобов’язання підприємства за позиками та кредиторською заборгованістю, погашення яких спричинить зменшення вартості майна та визначає розмір власного капіталу. 

Перевищення вартості активів над обов’язками становить вартість засновників підприємства, яку відображують у пасиві звітного балансу в розділі Власний капітал. 

У першому розділі активу балансу «Необоротні активи» відображують вартість основних засобів, нематеріальних активів, капітальних вкладень та авансів підрядчикам, довгострокових фінансових вкладень, довгострокову дебіторську заборгованість та довгострокові фінансові інвестиції тощо, які характеризують необоротні активи. 

У процесі аналізу слід вивчити передусім динаміку активів підприємства, зміни в їхньому складі і стуктурі та дати їм оцінку.Аналіз активів підприємства наведено в таблиці 2.1

Таблиця 2.1

Горизонтальний і вертикальний аналіз активів підприємства.

Засоби підприємства

Сума, тис.грн.

Зміни

Структура, %

На поч.року

На кін.року

Абс.

Відн.

На поч.року

На кін.року

Зміни

Необоротні активи

3470,7

6060,4

+2589,7

+74,6

56,9

59,5

+2,6

Оборотні активи

2630,00

4122,1

+1492,1

+56,7

43,1

40,5

-2,6

Разом

6100,7

10182,5

+4081,8

+66,9

100

100

-

У тому числі:

Монетарні активи

103,00

399,9

+296,9

+288,2

1,7

3,9

2,21

Немонетарні активи

5997,7

9782,6

+3784,9

+63,1

98,3

96,17

-2,2

Співвідношення оборотних і необоротних активів

0,76

0,68

0,08

-10,5

0,01

0,007

-0,003

Отже, у процесі горизонтального і вертикального аналізу активів визначається питома вага активів за їх цільовим використанням, ступенем ліквідності, рівнем дохідності, а також склад та структуру кожного виду активів. Горизонтальний, або трендовий, аналіз дає змогу вивчити динаміку активів у цілому й окремих їх видів у часі, визначити загальні тенденції їх зміни або тренду.

Таблиця 2.2

Склад і динаміка необоротних активів

Засоби виробництва

На початок періоду

На кінець періоду

Приріст

Тис . грн

Частка%

Тис. грн

Частка %

Тис. грн

Частка%

Основні засоби

10160,4

100

16568

100

+6407,6

Довгострокові фінансові вкладення

-

-

-

-

-

-

Разом:

10160,4

100

16568

100

+6407,6

-

Отже, з даної таблиці можна сказати що, на даному підприємстві найбільший приріст мали основні засоби,які становили +6407,6 тис.грн.

Таблиця 2.3

Аналіз динаміка і структури оборотних активів

Вид оборотних активів

Наявність коштів тис. грн

Структура засобів %

На поч. періоду

На кінець періоду

Зміни

На поч. періоду

На кінець періоду

Зміни

Загальна сума оборотних активів

2630,00

4122,1

+2630

100

100

-

Кошти

103

393,9

290,9

+3,92

9,55

+5,63

Готова продукція

10629

976,6

-86,3

+40,4

23,7

-16,7

Дебіторська заборгованість

297,8

1121

-823,2

11,32

27,2

+15,88

Інша поточна дебіторська заборгованість

26,6

152,5

125,9

+1,01

3,7

2,69

Запаси

1228,5

2038,6

+810,1

+46,7

49,4

2,7

Під час даного аналізу виробничі запаси за початок періоди та на кінець періоду становили 100%, тобто змін не відбулося. Але структура готової продукції змінилася, на початок період становила 40,4%, а на кінець періоду –23,7% , це спричинило зменшенню Готової продукції на – 16,7%.

Динаміка та структура власного капіталу наведено в таблиці 2.4

Таблиця 2.4

Динаміка структури власного капіталу

Джерела капіталу

Наявність засобів, тис. грн

Структура засобів, %

На поч. періоду

На кінець періоду

Зміна

На оч.. періоду

На кінець періоду

Зміна

Статутний капітал

7,4

7,4

-

0,13

0,07

-0,06

Додатковий капітал

2793,6

2793,6

-

49,9

28,3

-21,6

Резервний капітал

27,0

27,0

-

0,5

0,3

-0,2

Нерозподілений прибуток

2770,8

7040,2

+4269,4

49,5

71,3

21,8

Разом

5598,8

9868,2

+4269,4

100

100

-0,06

З даної таблиці можна сказати що, великий вплив на фінансовий стан підприємства справляє Нерозподілений прибуток тому що, на початок періоду його структура становила 49,5%, а на кінець періоду 71,3%, тобто зміна відбулася на збільшення статутного капіталу на 21,8%., додатковий капітал – на початок періоду становив 49,9%, а на кінець періоду – 28,3%, статутний капітал- на початок періоду становив -0,13%, а на кінець періоду – -0,07% ,а резервний капітал зменшився і зміна його становила – 0,2%.

Таблиця 2.5

Динаміка структури позикового капіталу

Джерело капіталу

Сума тис. грн

Структура капіталу %

На поч. періоду

На кінець періоду

Зміна

На поч. періоду

На кінець періоду

Зміна

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги.

76,7

68,3

-8,4

21,7

4,4

-17,3

Поточні зобов’язання за рахунками: з бюджетом

24,9

18,5

-6,4

5,9

3,4

-2,5

Інші поточні зобов’язання

400,3

227,5

-172,8

72,4

92,2

19,8

Разом

501,6

314,3

-187,6

100

100

-

Отже динаміка структури позикового капіталу показує нам на те що, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги зменшилися безпосередньо на – 17,3%, також зменшилися поточні зобов’язання за рахунками: з бюджетом на -2,5%, а от інші поточні зобов’язання збільшилася на 19,8%.

Звіт про фінансові результати — звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства (Додаток Б).

Зміст звіту та його структура визначається П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати».

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки (збитки) підприємства за звітний період.

Прибутки (збитки) підприємства виявляються при порівнянні доходів та витрат.

Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) рекомендують використовувати такі методи формування витрат у звіті про фінансові результати:

-характеру витрат;

-функції витрат або «собівартості реалізованої продукції».

За методом характеру витрат їх об'єднують у звіті про прибутки та збитки відповідно до виду витрат: заробітна плата, матеріальні витрати, амортизація та ін. При цьому витрати не перерозподіляють відповідно до їх функцій чи напрямків здійснення на підприємстві. За цим методом П(С)БО 25 рекомендує заповнювати звіт про фінансові результати.