Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

2.2. Облік та аналіз товарно-матеріальних цінностей.

Бухгалтер матеріального відділу зобов`язаний здійснювати організацію і ведення бухгалтерського обліку відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та П(С)БО № 9 «Запаси», П(С)БО №16 «Витрати», дотримуватись законодавчих та нормативних вимог по складанню бухгалтерської та статистичної звітності, проводити перевірку по веденню обліку у виробничих підрозділах та місцях зберігання продукції і виробничих запасів; здійснювати інструктаж працівників, які будуть здійснювати облік продукції під час проведення жнив та забезпечити їх відповідними документами; приймати участь в оформленні матеріалів, пов`язаних з нестачею і відшкодуванням збитків; дотримуватись Положення по визначенню собівартості продукції.

Товарно-матеріальні цінності - це сукупність елементів виробництва у складі предметів праці, що призначені для виробництва, вживання, використання у виробничій сфері та строк корисного використання яких менше одного року (сировина і матеріали, обладнання, конструкції і деталі до установки, будівельні матеріали, малоцінні та швидкозношувані предмети, матеріали для учбових, наукових та інших цілей, продукти харчування, медикаменти і перев'язувальні засоби, господарські матеріали і канцелярське приладдя, паливо, горючі і мастильні матеріали, тара, запасні частини до машин і обладнання та інші матеріали).

Товарно-матеріальними цінностями в ФГ «Галина» вважаються активи, що:

- зберігаються для перепродажу при нормальному ході діяльності;

- знаходяться в процесі виробництва для подальшого продажу; чи

- існують у формі матеріалів або запасів, що будуть спожиті в процесі виробництва чи надання послуг.

Відповідно до вищенаведеного визначення, товарно-матеріальні цінності підрозділяються на три категорії: сировина, незавершене виробництво і готова продукція.

Сировина - це неопрацьовані предмети, що будуть використані в процесі виробництва, до незавершеного виробництва відносяться товари, виробництво яких довершене частково, а готова продукція - це закінчені товари, готові до продажу.

Відбивані в обліку товарно-матеріальні цінності, вартість яких не перевищує визначеної величини (установлюваної Міністерством Фінансів), і термін корисної служби яких не перевищує одного року, визначаються як "малоцінні і предмети, що швидко зношуються ". Якщо вартість майна значна, а передбачуваний термін служби перевищує один рік, таке майно варто класифікувати як основні засоби.

Списання товарно-матеріальних цінностей до чистої ціни можливої реалізації в фермерському господарстві здійснюється на індивідуальній основі. У той же час, у деяких випадках може виявитися доцільним згрупувати аналогічні чи взаємозалежні види запасів.

Витрати виробництва - це витрати, понесені в зв'язку з придбанням товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) для перепродажу, чи з їхнім виробництвом.

Витрати звітного періоду - це витрати, що не включаються в оцінку товарно-матеріальних цінностей і, отже, розглядаються як витрати того періоду, протягом якого вони були зроблені. Таким чином, періодичні витрати не включаються в запаси.

Незавершене виробництво і готова продукція містять у собі усі виробничі витрати. Витрати виробництва включають три компоненти витрат: прямі матеріальні витрати, прямі трудові витрати і накладні виробничі витрати.

Прямі матеріальні витрати мають три характеристики:

1) вони включаються в собівартість готової продукції,

2) вони використовуються винятково для виробництва продукції,

3) між ними і продукцією існує чітка і зв'язок, що легко просліджується.

Прямі трудові витрати включають витрати праці всіх працівників, що безпосередньо беруть участь у процесі переробки матеріалів у готову продукцію. Як і у випадку з прямими матеріальними витратами, прямі витрати на оплату праці по випуску виробничої продукції включають тільки витрати праці безпосередньо зв'язані з такою продукцією. Непрямі витрати праці складаються з вартості послуг, що чи принципово практично неможливо співвіднести з виробленою продукцією, і які включаються в накладні виробничі витрати.

Накладні виробничі витрати включають усі виробничі витрати, за винятком тих, котрі враховуються як прямі матеріальні витрати і прямі витрати праці. Накладні виробничі витрати являють собою витрати, які необхідно зробити, але які чи принципово практично неможливо співвіднести з конкретними одиницями зробленої продукції.

В ФГ «Галина» на рахунку 28 “Товари” ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торгові та заготівельні підприємства і організації, а також підприємства громадського харчування.

В фермерському господарстві рахунок 28 “Товари” застосовується для обліку будь-яких виробів матеріалів, продуктів, які спеціально придбані для продажу або коли вартість матеріальних цінностей, що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо. Рахунок 28 “Товари” має такі субрахунки:

-281“Товари на складі”

-282“Товари в торгівлі”

-283 “Товари на комісії”

-284 “Тара під товарами”

-285 “Торгова націнка”

Звіт про рух матеріальних цінностей складають на основі даних Книги складського обліку. Його передають щомісяця у строки, передбачені графіком документообігу до бухгалтерії у двох примірниках разом з виправдними документами. Звіт про рух матеріальних цінностей складають окремо по кожному матеріальному рахунку. МВО заповнюють тільки кількісні показники.

Проведемо аналіз та зробимо оцінку обіговості вкладених оборотних активів підприємства «Олександрійська ДЕД» (табл. 2.2.)

Аналіз оборотності обігових активів за звітний і попередній період ФГ «Галина»

Таблиця 2.2.

Показники

2010 рік

2011 рік

Відхилення

1. Виручка від реалізації, тис. грн.

1200

2600

1400

2. Кількість днів періоду що аналізується

360

360

0

3. Одноденна виручка, тис. грн.

3,95

7,32

3,37

4. Середній залишок оборотних коштів, тис. грн.

1600,6

1855,8

255,2

5.Оборотність оборотних коштів,дн.(ряд4хряд2/ряд1)

7535,4

9567,2

(2031,8)

6. Коефіцієнт оборотності обігових активів, кіл-ть днів (ряд. 1/ряд.4)

0,99

1,98

0,99

7. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті, грн. (ряд.4/ряд1)

2,88

4,05

(1,17)

З даної таблиці, я визначила, що оборотність обігових активів ФГ «Галина» за аналізуємий період прискорилась на 2031,8 дня, таким чином це призвело до:

1) збільшення коефіцієнта оборотності активів на 0,99 обороту (1,98 – 0,99=0,99)

2) зниження коефіцієнта завантаження активів в обороті на 1,17грн (4,05-2,88=1,17).

Таким чином, ФГ «Галина» ефективно використовує товарно-матеріальні цінності.