Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

2.4. Облік та аналіз готової продукції та її реалізації.

В ФГ «Галина» готова продукція - це продукція (виріб, напівфабрикат, робота, послуга), що повністю закінчена обробкою на даному підприємстві, пройшла всі стадії технічного випробування, відповідає технічним умовам і стандартом, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад. Готова продукція - це матеріальний результат виробничої діяльності підприємства.

Готова продукція на фермерському господарстві проходить такі операції:

а) випуск продукції з виробництва і здача її на склади;

б) зберігання продукції на складах підприємства;

в) відпуск продукції на місці одноріднім і відправка(відвантаження) іногороднім покупцям;

г) відпуск продукції для внутрішніх потреб основних цехів, для збуту продукції.

д) реалізація продукції.

Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за облікованими цінами, що відноситься до реалізованої продукції, відображається записом:

Дебет рахунків на яких відображено вибуття готової продукції (рах. №20 "Виробничі запаси", 90 "Собівартість реалізації").

Кредет рахунків № 26 "Готова продукція".

Реалізація продукції проходить через використання касового апарату. Вся реалізована продукція за день сумується в касовому апараті і в кінці робочого дня робиться касовий звіт, дані заносяться в книгу по касових апаратах, а також кожен місяць підприємство звітується в податкові органи про використання касового апарату. В звітах вказується також сума виручки та сума ПДВ.

Таким чином, продукція господарства складається з готової продукції та виконаних робіт і послуг. Усі елементи виробничого процесу – сировина, матеріали, паливо тощо, які перебувають на різних стадіях технічного процесу, утворюють незавершене виробництво.

При організації обміну продукції основним методом є визначення її характеру. Згідно з цією ознакою продукцію групують за формою, ступенем готовності і технологічною складністю.

За технологічною складністю продукцію поділяють на просту і складну. При цьому вона може бути основною, побічною або супутньою. За своїми технічними та іншими характеристиками побічна та супутня продукція майже не відрізняються від основної, тому їх кількісні та якісні параметри визначають аналогічно основній продукції. Супутня продукція – це продукція, отримана в одному технологічному циклі (процесі) одночасно з основною. За якістю вона відповідає стандартам та призначена для подальшої обробки або відпуску споживачам. Супутня продукція як вихідний елемент виробничого процесу має якісні та кількісні параметри, які повинні одержати вартісну характеристику. Побічна продукція – це продукція, що іноді утворюється в комплексних виробництвах при виробництві основної і, на відміну від супутньої (допоміжної), не потребує додаткових витрат. В поточному обліку продукція (роботи, послуги) групується за укрупненими позиціями: вироби основного виробництва; товари широкого вжитку, вироблені з відходів; запасні частини; виконані роботи та надані послуги.

В ФГ «Галина» завданням обліку готової продукції та її реалізації є: -перевірка виконання плану випуску продукції та її відвантаження; -правильне і своєчасне оприбуткування та списання готової продукції; -визначення стану розрахунків із покупцями за відвантажену продукцію; -отримання відомостей про номенклатуру, кількість і вартість відвантаженої продукції; -контроль за зберіганням готової продукції та її реалізацією; -контроль за витратами та доходами від її реалізації.

Одним із основних завдань цінового обігу готової продукції є проведення різної продукції промисловості до єдиного вираження: ціновий показник дає можливість зробити підсумок різної продукції як одиничних виробничих одиниць, так і промисловості в цілому. В отриманні одного підсумку по різних видах продукції і полягає основне завдання оцінки продукції.

В бухгалтерському обліку готова продукція повинна оцінюватися відповідно до П(С)БО 9 “Запаси” за первісною вартістю. Але, оскільки вартість продукції може бути визначена лише після збирання всіх витрат та калькулювання її фактичної собівартості, постає потреба в щоденному обліку наявності та руху готової продукції для визначення її вартісних характеристик. При визначенні первісної вартості продукції (робіт, послуг) також керуються П(С)БО 16 “Витрати”.

Згідно з П(С)БО 9 “Запаси” оцінку запасів (матеріалів, МПШ, незавершеного виробництва, напівфабрикатів, готової продукції, товарів тощо) за їх окремими видами слід розглянути на наступних етапах їх руху:

- при надходженні запасів;

- при вибутті запасів;

- на дату складання звітності.

Фінансовий результат від реалізації продукції визначається як різниця між обсягом реалізованої продукції та собівартістю продукції. В обліку результат від реалізації продукції відображається на субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції».

Аналізуючи готову продукцію, яка перебувала в ФГ «Галина» протягом 2011 року я визначила, що на початок звітногого року готова продукція склала 1062,9 тис.грн., а на кінець звітного року склала- 976,6.