Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з навч. пр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
286.21 Кб
Скачать

Приватний вищий навчальний заклад

Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки

Олександрійська філія

Економічний факультет

Звіт з навчальної практики На базі: «фг Галина»

Виконала:

Студентка II курсу

Групи БО – 21

Хилевич В.М.

ОЛЕКСАНДРІЯ

2012

Зміст:

РОЗДІЛ I

загальні ознайомлення з підприємством та правовою організацією його функціонування

1.1. Структура та функції економічної служби підприємства.

1.2. Організаційно-економічна характеристика підприємства.

РОЗДІЛ II

облік та аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства

2.1. Облік та аналіз основних засобів.

2.2. Облік та аналіз товарно-матеріальних цінностей

2.3. Облік та аналіз праці та заробітної плати

    1. Облік та аналіз готової продукції та її реалізації

    2. Облік та аналіз фінансово-розрахункових операцій

    3. Зведений облік та складання звітності підприємства.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Роздiл І.

Загальні ознайомлення з підприємством та правовою організацією його функціонування

1.1.Структура та функції економічної служби фг «Галина»

За наказом №1 по фермерському господарству «Галина» від з вересня 2010 року (с. Пустельникове), про облікову політику господарства по бухгалтерському обліку. На виконання вимог Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р. №996, національних Положень(стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України з метою забезпечення єдиної політики і надання достовірної фінансової звітності в господарстві запроваджують таку облікову політику:

Тривалість операційного циклу, з метою класифікації активів, вважають рівною трьом місяцям і вести поквартально, встановлюють межу істотності при складанні фінансової звітності в розмірі 50 грн. Для визнання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів (далі –основні засоби) та нематеріальних активів як таких, визначення терміну корисного використання, вибору методу нарахування амортизації при їх придбанні та експлуатації створюють постійно діючу комісію у складі: голова комісії: Чабан Г. В. та члени комісії: Чабан Р. З., Коваленко Л. Я.

Застосовують такі методи оцінки запасів при відпуску їх у виробництво, продажу або іншому вибутті: середньозваженої собівартості та при відпуску запасів у виробництво та реалізації готової продукції. Визнають ліквідаційну вартість основних засобів і нематеріальних активів господарства у сумі, що дорівнює 5 (п`яти) відсоткам від балансової вартості об`єкта. Суму резерву сумнівних боргів формують виходячи з платоспроможності конкретних дебіторів. Резервування коштів на забезпечення оплати відпусток, додаткове пенсійне забезпечення, забезпечення гарантійних зобов`язань, інших витрат і платежів не проводити. Забезпечують незмінність відображення господарських операцій та оцінку майна на підставі організації бухгалтерського обліку із застосуванням комп`ютерної програми 1–С.

Затвержують систему оплати праці для робітників виробництва і апарату управління та за тарифними ставками. Встановлюють метод оцінки вибуття матеріалів, МШП, інших виробничих запасів і готової продукції за середньозваженою собівартістю. Звітним періодом для перегляду чистої вартості реалізації та порівняння її з первинною вартістю з метою переоцінки запасів вважають звітний рік. Об`єктом обліку затрат при виробництві продукції, виконанні робіт, наданні послуг вважають вид продукції, послуги, тощо. Встановлюють, що виробнича собівартість продукції складається з таких статей: сировина і матеріали; основна та додаткова зарплати працівникам виробництва; відрахування на соціальне страхування; змінні та розподіленні постійні загальновиробничі витрати.

Застосовують простий метод обліку затрат на виробництво, також з метою визначення виробничої собівартості продукції встановлено такий перелік змінних і постійних загальновиробничих витрат. Змінні витрати: витрати, пов`язані з енергопостачанням технологічного процесу та амортизація основних засобів загальновиробничого призначення із застосуванням податкового методу; постійні витрати: заробітна плата та інші виплати апарату управління; відрахування на соціальне страхування від зарплати апарату управління; витрати на ремонт обладнання.

Встановлюють порядок розподілу загальновиробничих витрат на виробництво готової продукції. Оцінку залишків незавершеного виробництва проводять в розрізі культур. Податковий облік здійснюється згідно податкового законодавства України. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, згідно ст. 8 п. 3 Закону України, і забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, збереження опрацьованих документів, реєстрів і рахунків, на протязі встановленого терміну, але не менше трьох років, несе керівник господарства. Головний бухгалтер забезпечує здійснення в господарстві встановлених єдиних принципів бухгалтерського обліку, складає і представляє в встановлені терміни фінансову звітність; організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; приймає участь в оформленні матеріалів, пов`язаних з недостачею і відшкодуванням втрат від недостачі, розкраданням, пошкодженням матеріальних цінностей; виправляє помилки згідно з вимогами Закону про бухгалтерський облік. Надають право підпису документів з повною відповідальністю: бухгалтерські первинні документи, банківські документи, фінансову звітність.

Штат бухгалтерії включає головного бухгалтера Коваленко Л. Я., заступника головного бухгалтера Чабан Ростислав Зіновійович, він же виконує обов’язки начальника відділу кадрів. Головний бухгалтер веде рахунки № 311, 10, 131, 208, 27, 361, 372, 631. Заступник головного бухгалтера веде рахунки № 233, 301, 65, 66, 67, 70, 90.

До обов`язків завідуючого складом відносять прийняття повної матеріальної відповідальності за забезпечення схоронності довірених йому підприємством матеріальних цінностей, дбайливо відноситись до переданих йому для зберігання або з іншою метою матеріальних цінностей, приймати заходи по запобіганню збитків, вести кількісний облік руху матеріальних цінностей у встановлених формах первинних документів за сортами, видами згідно з правилами їх зберігання, складати та передавати звіти про рух та залишки довірених йому матеріальних цінностей у строки встановленні графіком документообігу, приймати участь в проведенні інвентаризації довірених йому цінностей.

Обов`язки завідуючих дільницями з організації праці, нарахування оплати праці, премій та доплат, полягають в тому, що завідуючий током, завідуючий машинно-тракторного парку складають графік виходу на роботу, слідкують за дотриманням правил внутрішнього розпорядку. А також вони ведуть первинні документи з нарахування оплати праці та табель обліку робочого часу, знайомлять працівників з розцінками, нормами, тарифними ставками, з колективним договором, з видами премій і доплат для працівників даного підрозділу, приймають участь в розподілі премій, доплат, своєчасно подають документи з оплати праці в бухгалтерію. Крім цього завідуючий током обліковує продукцію за кількістю і якістю. А обов`язки завідуючих дільницями з організації обліку майна полягають в тому, що все майно, яке знаходиться на матеріальній відповідальності керівників підрозділів обліковується у спеціально заведеній книзі складського обліку або в інвентарному описі. При надходженні основних засобів чи іншого майна доповнює опис, а при вибутті вказує причину, номер акта на списання та дату, приймає участь в складанні актів на списання, кошторисів на проведення поточних і капітальних ремонтів, несе відповідальність за раціональне використання і зберігання майна.

Для проведення порядку складання Книги складського обліку, потрібно в книзі складського обліку відкрити окремі сторінки на сільськогосподарську продукцію, яка переходить із минулого року, вироблена в звітному році. Записи в Книгу складського обліку робить завідуючий током щодня окремо по кожному разовому документу та після кожного запису виводить залишок, потім завідуючий током дані з Книги складського обліку переносить у звіт про рух матеріальних цінностей, який складають на основі даних Книги складського обліку. Його передають щомісяця у строки, передбачені графіком документообігу до бухгалтерії у двох примірниках разом з виправдними документами. Звіт про рух матеріальних цінностей складають окремо по кожному матеріальному рахунку.

Бухгалтерська обробка звітів касира полягає в старанності перевірки правильного оформлення прибуткових і видаткових касових документів, відповідності записів у звіті даних доданих до них документів, підрахунок операцій за день і залишків на початок і кінець робочого дня. Повинні бути також звірені суми одержаної і зданої готівки в установу банку. Після перевірки касового звіту в спеціальній графі проставляють кореспондуючі рахунки. Наприклад Дт301 Кт311; Дт301 Кт361; Дт66 Кт301.

Бухгалтер матеріального відділу зобов`язаний здійснювати організацію і ведення бухгалтерського обліку відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» та П(С)БО № 9 «Запаси», П(С)БО №16 «Витрати», дотримуватись законодавчих та нормативних вимог по складанню бухгалтерської та статистичної звітності, проводити перевірку по веденню обліку у виробничих підрозділах та місцях зберігання продукції і виробничих запасів; здійснювати інструктаж працівників, які будуть здійснювати облік продукції під час проведення жнив та забезпечити їх відповідними документами; приймати участь в оформленні матеріалів, пов`язаних з нестачею і відшкодуванням збитків; дотримуватись Положення по визначенню собівартості продукції.

Приймаючи звіти, бухгалтер перевіряє правильність їх складання, порівнює дані про рух продукції й матеріалів з даними наведеними у виправдних документах, таксує і визначає суми обігу і залишків у грошовому виражені. Перевіряє повноту оприбуткування матеріалів, одержаних зі сторони, перевіряє зіставленням із відповідними регістрами. Аналітичний облік ведеться на основі Звіту про рух продуктів і матеріалів. Опрацьовані дані із звіту переносяться в Журнал – ордер №5А і Відомість до нього. Журнал – ордер складається в розрізі кожного складу. Дані з Журналу – ордера бухгалтер переносить в Головну книгу. Складають такі кореспонденції: Дт27 Кт231 (отримана продукція з поля); Дт361 Кт27 (продано покупцям); Дт301 Кт27 (якщо продано за готівку).

Кожен рік 1 жовтня на підприємстві проводять інвентаризацію виробничих запасів. А станом на 1 липня проводять інвентаризацію перед початком польових робіт по збору врожаю. На підставі розпорядження керівника створюють постійно – діючу інвентаризаційну комісію у складі керівників підрозділів, головного бухгалтера, яку очолює керівник підприємства. Перед цим складають Наказ на проведення інвентаризації. У процесі інвентаризації визначається фактична наявність цінностей, виявляється відхилення від даних Книг складського обліку і причини відхилень. Інвентаризаційні описи разом з висновками робочої комісії здають до бухгалтерії. Для визначення результатів інвентаризації бухгалтерія підприємства за участю інвентаризаційної комісії складає порівняльні відомості цінностей, фактична наявність яких при інвентаризації відхиляється від даних обліку. Інвентаризаційна комісія перевіряє правильність складання порівняльних відомостей, на підставі одержаних пояснень встановлює характер виявлених нестач цінностей. Висновки та пропозиції про покриття нестач та регулювання встановлених різниць комісія відображає у протоколі.

Відразу ж при виявленні у тому періоді, коли були встановлені нестачі, цю суму обліковують на позабалансовому рахунку №072 записом ( винної особи не встановлено). Якщо винуватця не встановлено і списано за рахунок підприємства, тоді складають кореспонденцію Дт947 Кт20, 22, 27.

Бухгалтер основного виробництва зобов`язаний здійснювати організацію бухгалтерського обліку на основі правил його ведення. Дотримуватись законодавчих та нормативних вимог по складанню правової та своєчасної фінансової звітності. Виконує облікову політику підприємства і всього процесу ведення бухгалтерського обліку. Виконує інформації податкової, контрольної та аналітичної функції бухгалтерського обліку. Приймає участь в оформленні матеріалів, пов`язаних з недостачею і відшкодуванням збитків у виробництві. Дотримується положення про визначення собівартості продукції, робіт і послуг.

Витрати згідно класифікації передбаченої П(С)БО №16 і Наказом про облікову політику ведуться в цілому по галузі рослинництва на основі первинної документації в Виробничому звіті №5.5. с.-г., накопичуються з місяця в місяць по окремих статтях в цілому по рослинництву. На основі Виробничого звіту складається Журнал – ордер №5В. с.-г. Дані про обороти по дебету і кредиту рахунка 23 переносяться із звіту в Головну книгу.

Порядок визначення фактичної собівартості продукції основного виробництва та закриття рахунка №23. Собівартість окремих видів с.-г. продукції визначають на підставі витрат, віднесених на відповідну культуру, так і з витрат, що розподіляються. Витрати на вирощування і зберігання зернових відходів і соломи. Загальну суму витрат за вирахуванням вартості соломи розподіляють на зерно і зерновідходи пропорційно до питомої ваги повноцінного зерна, що міститься в зерновідходах. Собівартість 1ц зерна і зерновідходів визначають діленням витрат вирощування зернових культур на відповідну фізичну масу зерна і зерновідходів після очищення і сушіння. При обчисленні собівартості 1ц кукурудзи перераховують качани у повній стиглості на сухе зерно за фактичним виходом зерна з качанів, визначеним ХПП за результатами обмолочування середньодобових зразків з урахуванням базисної вологості зерна в качанах. Качани кукурудзи повної стиглості, що залишились у господарстві, а також закладені на силос, переводять у сухе зерно за середнім відсотком виходу зерна базисної вологості з качанів, реалізованих підприємством заготівельним організаціям. Цей відсоток визначають за даними реєстрів накладних на прийняття зерно. Собівартість 1ц кукурудзи визначають діленням витрат виробництва на масу зерна кукурудзи. Для обліку витрат і виходу продукції основного виробництва використовують рахунок №23. За дебетом обліковують збирання витрат, а за кредитом с.-г. продукцію за їх справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. Наприкінці року на суму перевищення фактичних доходів від первісного визнання с.-г. продукції над витратами рослинництва дебетують субрахунок 231 і кредитують субрахунок 710. Якщо витрати з виробництва с.-г. продукції перевищують суму фактичних доходів від первісного визнання с.-г. продукції, то на суму перевищення дебетують субрахунок 940 і кредитують субрахунок 231.

Обов`язки головного бухгалтера забезпечувати дотримання на підставі встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені терміни фінансові звітності; організовувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; приймати участь в оформленні матеріалів щодо нестачі та відшкодування втрат від нестач, крадіжки і псування активів підприємства; забезпечувати перевірку стану бухгалтерського обліку в філіях, відділеннях; разом з керівниками відповідних підрозділів і служб ретельно контролювати дотримання встановлених правил проведення інвентаризацій, витрачання фонду ОП, оформлення, приймання і видачі розрахунків і зобов`язань.

На підприємстві обліковують такі капітали: Статутний капітал рахунок 40, Додатковий капітал рахунок 42, Резервний капітал рахунок 43, Нерозподілені прибутки (непокриті збитки) рахунок 44. На кінець звітного року Статутний капітал склав суму 7,4; Додатковий капітал -2793,6; Резервний капітал -27,0; Нерозподілені прибутки (непокриті збитки) -7040,2. Усього власний капітал склав суму 9868,2.