Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Геодезія МК-2 (Будівництво).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
890.38 Кб
Скачать

77Відомо, що кут утворений дотичною до кола і хордою, дорівнює половині

центрального куга, що спирається на дугу кола, обмежену цією хордоюВстановлюють теодоліт в точці А і

суміщають нуль лімба з нулем алідади.

Відкріпляють лімб і наводять

трубу на точку Е. Від напрямку АЕ

відкладають кут - j , а стрічкою у

напрямку візирного променя -

відрізок S, отримують точку В

кривої. Потім повертають алідаду

на кут відносно напрямку АЕ.

Сумістивши початок стрічки з точ-

кою В, натягують стрічки у на-

прямку візирної осі труби теодоліта

і, відклавши віддаль S від точки В,

одержують точку С кривої і т. д. Цей спосіб застосовують тоді,

коли потрібно детально розмітити криву на

насипах або у виїмці і коли важко відкладати довгі перпендикуляри.

78Нівелювання поверхні - один із видів топографічного знімання, яке никонують на місцевості із слабовираженим рельєфом для складання вели комасштабних планів. Нівелювання поверхні дає змогу точніше визначній

висоти точок поверхні. Для отримання плану вузької смуги посередині ділянки (вздовж смуги) розмічують магістраль. Перпендикулярно до магістралі за допомогою теодоліта і мірної стрічки розмічують поперечники на характерних точках

рельєфу та пікетних точках. На поперечниках, як і на магістралі, закріпляють кілочками усі перегини рельєфу місцевості. Під час нівелювання значних площ, у місцях майбутньої забудови міст,

аеродромів та аеропортів тощо нівелювання площ зазвичай виконують у вершинах квадратів. У цьому разі точки, що нівелюють, розподілені рівномірно на всій площі. їх закріплюють на місцевості у вершинах квадратів.

Довжини сторін квадратів залежать від рельєфу та масштабу плану.

83-84 Будівельна сітка

Для винесення комплексу інженерних, промислових споруд або нових мікрорайонів на відкритій місцевості будують геодезичну мережу в вигляді прямокутників або квадратів.

Система закріплениху вершинах квадратівабопрямокутниківопорнихточокназиваєтьсябудівельноюсіткою (рис. 12.3).

Її будують двома способами: редукування та осьовим. Практично використовують метод редукування. Роботи виконують в такій послідовності:

1. Проектування будівельної сітки. Проект розробляють на генплані інженерних споруд. Напрями сторін сітки проектують строго паралельно осям будинків, споруд та проїздів. Сітку проектують в вигляді прямокутників або квадратів.

Рис. 12.3. Схема будівельної сітки

2. Перенесення на місцевість вихідних координатних осей сітки. При розмічуванні будівельної сітки за вихідні напрями приймають осі початку координат абсцису х та ординату у (рис. 12.3). При великих розмірах будівельної сітки більш доцільно винести на місцевість два взаємоперпендикулярні напрями, які ділять її на приблизно однакові чотири частини. Вихідні напрями осей сітки виносять на місцевість від найближчих пунктів геодезичної мережі. У деяких випадках невеликі за розміром будівельні сітки виносять від твердих предметів і контурів місцевості.

3. Детальне розмічування будівельної сітки. Від закріплених вихідних напрямів за допомогою теодоліта, мірної стрічки, світловіддалеміра або електронних тахеометрів за проектними розмірами будують прямокутники або квадрати. Кути виміряють з точністю 1, лінії – з відносною точністю 1:1000 – 1:2000. Отримані точки закріплюють тимчасовими знаками. Кожну точку розмічають двома взаємно-перпендикулярними осями. Далі тимчасові знаки замінюють постійними бетонними монолітами, орієнтуючи їх по центру перетину осей (рис. 12.4).

Рис. 12.4. Схема закріплення постійних центрів пунктів будівельної сітки

4. Вимірювання кутів та ліній

5. Обчислення координат пунктів будівельної сітки6. Редукування будівельної сітки. Розв’язанням обернених геодезичних задач (розділ 3, §5), обчислюють елементи редукції (кути та довжини ліній), на які необхідно змістити попередньо намічені точки вершин сітки так, щоб вони змістилися в проектне положення.

Від вихідних марок і реперів висотної основи по пунктам будівельної сітки прокладають ходи геометричного нівелювання ІІІ, ІV класів і обчислюють їх позначки.

88. Побудова проектного горизонтального кута

В вершині кута в точці А встановлюють теодоліт.

а

Рис. 13.1. Побудова проектного кута

При крузі ліво (КЛ) встановлюють відлік близький до 0о. Додають до початкового відліку проектне значення кута пр і встановлюють відлік по горизонтальному кругу кл. Вподовж напряму візирної осі зорової труби теодоліта на заданій відстані d помічають точку С. Перевертають трубу через зеніт і при крузі право (КП) так само відкладають на лімбі горизонтального круга відлік кп (рис. 13.1). Аналогічно помічають точку С. Точки С і С можна фіксувати відліками по шкалі горизонтальної рейки, встановленій перпендикулярно до напряму візирної осі труби теодоліта. Для підвищення точності розмічування проектного кута при двох кругах декількома прийомами вимірюють кут . Визначають похибку кута

 = пр - . (13.1)

Обчислюють лінійний елемент редукування (виправлення)

.