Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори за пиво .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

19. Вплив змін попиту й пропонування на стан рівноваги, рівноважну ціну та рівноважну кількість товару на ринку

Проаналізовані раніше зміни по­питу та пропозиції, безперечно, впли­вають на ціну рівноваги. Нескладний графічний аналіз дає змогу дослідити цей вплив

* Вплив змін попиту

при зро­станні попиту (крива попиту зміщується праворуч та вгору) зростає як ціна рівноваги, так і обсяг рівноваги. Протилежна тенденція спостерігається при спаді попиту.

Таким чином, при зростанні (спаді) попиту ціна та обсяг рівно­ваги зростають (спадають).

* Вплив змін пропозиції

При зростанні пропозиції (зміщення кривої вниз та праворуч) на ціну та обсяг рівноваги діють протилежні тен­денції. Обсяг рівноваги збільшується, а ціна — зменшується. При зменшенні пропозиції обсяг рівноваги зменшуєть­ся, а ціна рівноваги збільшується.

Отже, при збільшенні (зменшен­ні) пропозиції обсяг рівноваги збіль­шується (зменшується), а ціна рів­новаги знижується (збільшується).

21. Еластичність попиту та пропонування.

Еластичність попиту- ие ступінь реакції споживачів на коливання однієї з детермінант попиту: ринкової ціни товару, доходу споживача, ціни на взаемопов 'язаний товар. Коеф. еластич. попиту за ціною показує, на скільки % зміниться обсяг попиту при зміні ціни товару на І %.

Е в зміна обсягу попиту, % /зміна ціни, %. Коеф. цінової еластичності від 'ємний. Е < 1 - попит нееластичний, Е >1 - еластичний, Е-0 - абсолютна нееластичність. AQ/AP*P/Q

Якщо попит нееластичний, то сукупний виторг продавця змін, в тому ж напряму, що й ціна. За еласт. попиту - навпаки. Коеф. перехресної еластичності попиту хар-зує міру реакції обсягу попиту на один товар (X) на зміну ціни іншого товару (У). Еластич. показує, на скільки % змін, обсяг попиту на товар X за зміни ціни товару У на 1%. Коеф. еластич. попитза доходом показує, на скільки % зміниться обсяг попиту на товар за зміни доходу споживача на 1%. Якщо Еі >0, то товар - повноцінний. Ej >1 - предмет роскоші.

Еластичність пропозиції це реакція виробника на коливання ціни товару, що ним виробляється. Коеф. еластич. пропозиції Es показує, наскільки % змін. обсяг пропозиції товару за зміни ціни на 1%. Es=AQP/APQ Е <1 пропозиція вваж, нееласт., Е =0- пропозиція не реагує на зміну ціни. Сталість рівноваги буває абсолютна, відносна, повна і часткова. Динамічні моделі рівноваги: згасаючі, рівномірні, вибухові, стійкі, нестійкі, відносні.

23. Підприємство як суб’єкт ринку та виробничо-ринкова система

Підприємство розглядається як окремий суб’єкт економ. д-сті, при цьому для характеристики його діяльності використовуються такі поняття: витрати, випуск та діяльність фірми. Під витратами в широкому сенсі розуміється все, що виробник для досягнення результату(капітал, ресурси, працю(робітників), інформацію, підприємницька діяльність або талант). Випуск – будь-яке благо або товар, що випущено фірмою, як правило в мікро ми розглядаємо підприємство, яке випускає один товар, благо і використовує один або два змінні фактори виробництва..

П. вваж. Окремою ринковою одиницею, яка діє в умовах невизначеності, що зумолює ризик його діяльності і є виробником благ та споживачем ресурсів. Найчастіше використовує не ресурс, а фактори або виробничі фактори. Предст певною моделлю, структурою на вході якої містяться фактори, ресурси вир-ва. Поєднання цих факторів уособлюються технологією або способом вир-ва. На вході ж воно має блага, а формування ними обсягів вир-ва та ціна блага зумовлює різні ринкові ситуації.