Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільний процес.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
41.33 Кб
Скачать

План:

1. Вступ

2. Принципи цивільного процесу: поняття та особливості

3. Система принципів цивільного процесу

3.1. Загальноправові принципи

3.2. Міжгалузеві принципи

3.3. Галузеві принципи (диспозитивність, змагальність і процесуальне

рівноправ'я сторін)

4. Висновок

5. Задача 1

6. Задача 2

7. Список використаної літератури

1. Вступ

Під принципами цивільного права розуміють основні засади, в яких втілені корінні, найхарактерніші риси цього права. Керуючись принципами права, законодавець проводить удосконалення цивільного законодавства, врегульовує ті суспільні відносини, які раніше цивільним правом не регулювалися. Становлення і розвиток цивільного права базується як на загально-правових принципах, так і на спеціальних.

Загально-правові принципи визначаються в Конституції України. Вони поширюються на всі галузі права.

До спеціальних слід віднести такі принципи:

—створення рівних умов для розвитку всіх форм власності та їх захисту;

—закріплення рівності прав і обов'язків суб'єктів цивільного права;

—поєднання інтересів особи і суспільства;

—матеріальної зацікавленості суб'єктів цивільно-правових відносин;

—трудового характеру створення і примноження доходів суб'єктів цивільно-правових відносин;

—недопущення такого здійснення цивільних прав, яке б суперечило їх призначенню;

—захисту цивільних прав від будь-яких порушень та інші. Задачами цивільного судочинства є охорона прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, що приймають у ньому участь. Якісне й ефективне вирішення задач цивільного судочинства обумовлено цілим рядом факторів, до числа яких необхідно віднести принципи цивільного процесу.

Важливість розгляду принципів цивільного судочинства обумовлюється наступними обставинами.

Будучи результатом відображення і пізнання об'єктивної дійсності, принципи служать засобом побудови діяльності відповідно до її об'єктивно-закономірного характеру. Без урахування цього не можна забезпечити достатню результативність і об'єктивність цивільного судочинства, де використання засобів не відповідні його сутності і призначенню зв'язано з порушенням прав, свобод і достоїнств громадян.

2. Принципи цивільного процесу: поняття та особливості

Будь-які реформи, які здійснюються в державі, так чи інакше торкаються су­дової діяльності. Основу такого процесу у сфері здійснення правосуддя в цив­ільних справах повинні складати прин­ципи цивільного процесуального права. Саме вони утворюють той осередок, на­вколо якого повинні створюватися та функціонувати норми цивільного проце­суального права України. Керуючись принципами, ми можемо оцінити діяльність суду, учасників про­цесу, оскільки їх діяльність повинна відповідати перш за все принципам. Од­ночасно вони слугують необхідною умовою вдосконалення діючого цивіль­ного процесуального законодавства, діяльності судових органів.

Сам термін принцип має латинське походження (від лат. ргіnсіро) і пере­кладається як основа, першопочаток. У теорії права під принципами права розу­міють як виражені в праві вихідні (керівні) засади, керівні ідеї, які характе­ризують зміст, сутність права, які визна­чають закономірності суспільного жит­тя . В науці цивільного процесуального права принципи права мають свою історію розвитку і становлення.

В цілому, можна виділити наступні основні сучасні напрямки у визначенні поняття принципів цивільного процесу­ального права:

1) це основні ідеї, керівні засади, по­ложення (або фундаментальні положен­ня), які закріплені у нормах цивільного процесуального права, характеризують правосуддя у цивільних справах, визна­чають будову процесу, його природу, ме­тоди дослідження мети процесу;

2)це основні положення даної галузі права, які відображають її специфіку і зміст; це основа системи норм цивільного процесуального права або (основа всієї системи процесуальних законів ;

3)це закріплені у нормах цивільного процесуального права погляди народу на завдання і мету правосуддя в цивільних справах, основні засади його побудови і функціонування, процесуального становища його учасників;

4)це закріплені у нормах цивільного процесуального права ідеї, положення, які характеризують сутність процесуальної особливості галузі цивільного процесуального права, перспективи її розвитку;

5) це обумовлені базисом суспільства і виражені в змісті цивільного процесуального права суспільно-політичні, нормативно-керівні основи (засади) даної галузі права, які становлять якісні особливості і виявляють демократизм, специфічні властивості процесуального права і відображають перспективи його розвитку.

Серед основних ознак, які характеризують принципи цивільного процесуального права (цивільного процесу), їх сутність і значення можна виділити наступні:

1. Принципи є історичною катего­рією, яка вироблена на протязі тривало­го періоду виникнення і розвитку цив­ільного процесу. В результаті історич­ного розвитку суспільства формуються певні уявлення, ідеї про правосуддя, його місце в житті суспільства, відношення до суду, тобто яким повинен бути цив­ільний процес, його мета. Такі уявлення, ідеї складають подальшу основу для формування принципіальних положень. Тут проявляється така ознака прин­ципів як суб'єктивна природа прин­ципів. Це напряму пов'язано з вирішен­ням питання про джерела формування принципів цивільного процесу. Як пра­вильно зазначає російський процесу­аліст професор М.К. Треушніков, істо­рично ідеї, уявлення про суд та право­суддя виникають набагато раніше га­лузі права. Далі вони закріплюються у нормах права, тобто набувають нор­мативності і стають принципами права. На думку теоретика права А.М. Колодія основою для цього слугували мораль, політика, економіка, ідеологія і соціальне життя.

2. Нормативний характер принципів цивільного процесу. Наведена ознака виділяється майже всіма процесуаліста­ми. Головне в характеристиці прин­ципів цивільного процесу є те, що вони обов'язково повинні бути оформлені у законодавчих актах у вигляді певних положень. Інакше, ідея, уявлення зали­шаються бути частиною суспільної пра­восвідомості, правової ідеології, культу­ри тощо. Принцип у його співвідно­шенні з ідеєю у гносеологічному плані виступає як поняття, яке конкретизує ідею.

3. Принципи цивільного процесуаль­ного права дають можливість визначити особливості цієї галузі права. Принци­пи, як основні нормативні положення визначають структуру і суттєві риси цивільного процесуального права в цілому, охоплюють всі її інститути, вка­зують на методи досягнення мети про­цесу, визначають характер, зміст діяль­ності суб'єктів цивільного процесуаль­ного права, визначають соціально-юридичну спрямованість галузі права. Принципи є основою всієї системи норм цивільного процесуального права, оскільки сприяють об'єднанню норм та інститутів у галузь права, тобто поряд з предметом і методом є тим додатко­вим до них елементом, які в сукупності характеризують цивільне процесуальне право як фундаментальну галузь права і визначають перш за все публічний ха­рактер процесу.

4. Принципи цивільного процесуаль­ного права (цивільного процесу) складають систему, в межах якої прин­ципи утворюють взаємопов'язану, взаємодіючу спільність. В літературі по цив­ільному процесуальному праву існують різноманітні погляди відносно кількості принципів, їх назви. Не вдаючись до розгляду і дискусії з цього питання, хо­чемо лише зупинитися на деяких мо­ментах, які характеризують систему принципів в цілому: а) системі прин­ципів властива динаміка, яка передба­чає науково-теоретичне обґрунтування нових принципів (публічність, опера­тивність, участь народних засідателів, судове керівництво процесом тощо), відмирання деяких принципів (участі громадськості, об'єктивна істина тощо), зміну змісту деяких принципів (зма­гальність, диспозитивність, рівність сторін); б) система передбачає взаємоз­в'язок і взаємодію принципів в сис­темі: порушення одного принципу веде до порушення інших (наприклад, порушення принципу рівності сторін — це одночасно і порушення принципів законності, диспозитивності, змагальності, усності, гласності), тобто принципи гарантують дотримання інших принципів зміст одного принципу пов'язаний змістом інших принципів (поняті принципу не можливо дати без визначення поняття іншого принципу, вони доповнюють одне одного); лише взяті в сукупності принципи характеризують цивільне процесуальне право як галузь права. Отже, система принципів — це сукупність взаємозв'язаних і взаємодіючих принципів цивільного процесуального права.

5. Принципи цивільного процесуального права мають практичне значення. Вони визначають демократичні гарантії здійснення правосуддя в цивільних справах. При розгляді і вирішенні справи суд керується не лише нормами права, а й принципами. У правозастосовчій діяльності суд може тлумачити норми цивільного процесуального права, виходячи з змісту принципів, що в свою чергу допомагає йому правильно застосувати ці норми. У разі наявності прогалин суд виходить із загальних засад цивільного судочинства, тобто принципів цивільного процесу застосувавши аналогію права або аналогію закону.

Принципи цивільного процесуального права допомагають виявити прогалини в діючому законодавстві, сформулювати пропозиції по їх усуненню. Зміст доповнення повинен відповідати принципам, інакше норми цивільного процесуального права втрачають узгодженість і системність.