Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільний процес.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
41.33 Кб
Скачать

4. Висновок

При написанні курсової роботи я зробила такі висновки:

1. Значення принципів цивільного про­цесу полягає в тому, що вони:

— сприяють правильному пізнанню і застосуванню норм цивільного процесуаль­ного права, виступають тим «зразком», «ідеалом», відповідно до якого повинно створюватися та вдосконалюватися цивільне процесуальне законодавство;

— допомагають виявити та усунути прогалини в чинному цивільному проце­суальному законодавстві;

—відображають характерні риси цивільного процесу, а також допомагають пізнати суть цивільного процесу­ального права як галузі права;

—сприяють правильному застосу­ванню судами норм цивільного процесу­ального права, виступаючи при цьому «основою» прийняття справедливого су­дового рішення.

2. Як основні особливості принципів цивільного процесуального права можна виділити те, що: 1) принципи цивільного процесуального права є ідеологічними та історичними категоріями; 2) мають нормативно-регулятивний характер; 3) утворюють цілісну систему; 4) ха­рактеризують сутність цивільного про­цесу; 5) допомагають індивідуалізувати цивільне процесуальне право як галузь права.

3. Під принципами цивільного процесуального права ( цивільного процесу) слід розуміти об’єктивно обумовлені, ідейно-історичні, керівні положення, закріплені у нормах цивільного процесуального законодавства, які відображають основні властивості, завдання і мету цивільного судочинства та допомагають індивідуалізувати цивільне процесуальне право як галузь права. Одним із напрямків дослідження сутності цивільного процесу є дослі­дження принципів права, які дають можливість виділити галузеві особ­ливості цивільного процесуального права, охарактеризувати її місце і роль в системі права України.

Дана проблема досліджувалася в теорії права (А.М. Колодієм, В.В. Ко-пейчиковим, П.М. Рабіновичем та ін.) і в науці цивільного процесуального права (С.Ю. Кацем, В.В. Комаровим, М.Й. Штефаном та ін.).

Отже, під принципами цивільного проце­суального права (цивільного процесу) слід розуміти — загальні положення, які закріплені у нормах цивільного процесуального законодавства, у яких відображені особливості право­суддя в цивільних справах і які ха­рактеризують цивільне процесуальне право як галузь права. До загальних особливостей прин­ципів цивільного процесу відносять­ся: історичні категорії; принципи нормативно закріплюються у відпов­ідних статтях закону у вигляді ос­новних положень; характеризують сутність цивільного процесу і цивіль­не процесуальне право як галузь пра­ва: системність принципів; практич­на значимість у правотворчій і правозастосовчій діяльності.

5. Задача 1

Рішення районного суду за позовом Тимошенка до заводу “Імпульс” було скасовано, в апеляційному порядку, з направленням справи на новий розгляд до того ж суду в колегіальному складі. Оскільки один із суддів був тяжко хворий, для того, щоб не порушувати строки розгляду справи, за рішенням обласного управління юстиції обов’язки судді тимчасово почав виконувати член обласного суду Струк С.Т., який до цього був суддею в цьому ж суді.

Суд під головуванням Струка С.Т. розглядав цю справу. В судовому засіданні один із суддів раптово захворів і Струк С.Т., щоб не відкладати слухання справи, замінив його іншим суддею, який перебував у залі судового засідання.

Чи відповідають дії обласного управління юстиції і головую­чого судового засідання принципам цивільного процесуального права? Які цивільні справи розглядаються колегіальним складом суду?

Відповідь

У відповідності п. 7 ст..18 ЦПКУ Суддя чи склад колегії суддів для розгляду конкретної справи визначається в порядку, встановленому частиною третьою статті 11-1 цього Кодексу, а саме « Визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється автоматизованою системою документообігу суду під час реєстрації відповідних документів за принципом вірогідності, який ураховує кількість справ, що перебувають у провадженні суддів, заборону брати участь у перегляді рішення для судді, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого ставиться питання, перебування суддів у відпустці, на лікарняному, у відрядженні та закінчення терміну повноважень. Справи розподіляються з урахуванням спеціалізації суддів. Після визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи, внесення змін до реєстраційних даних щодо цієї справи, а також видалення цих даних з автоматизованої системи документообігу суду не допускається, крім випадків, установлених законом»

Виходячи з вищезазначеного дії обласного управління юстиції і головую­чого судового засідання не відповідають принципам цивільного процесуального права.