Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори за пиво .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

36. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді.

У довгостроковому періоді розглядається поведінка не окре­мої фірми, а взаємодія всіх фірм на даному ринку. Тому потрібно ввести деякі нові припущення:

1. Пристосування галузі для потреб ринку в довгостроковому періоді відбувається за рахунок введення в галузь нових виробників або виходу із галузі.

2. Усі фірми в галузі мають схожі криві витрат, що дає можли­вість виділити окрему фірму як типову.

Якщо якась типова фірма при певній ціні Р1 на свою продук­цію отримує економічний прибуток, то логічною буде поведінка інших фірм: вони будуть намагатися переорієнтувати своє вироб­ництво на цей же товар. Як відомо, збільшення кількості виробни­ків призводить до переміщення кривої ринкової пропозиції вправо, а це призводить до зниження ціни рівноваги

Р івновага фірми в довгостроковому періоді

Тому вступ у галузь нових виробників зменшує економічний прибуток. Якщо ціна знизиться до рівня Р2

то фірма ма­тиме збитки, адже ціна стала нижчою, ніж середні витрати АТС.

Тому розпочнеться відтік фірм з цієї галузі в ті, де є змога отримати хоча б нормальний прибуток.

Зменшення кількості виробників зменшить ринкову пропози­цію, а це призведе до встановлення нового (вищого) рівня цін, що ліквідує збитки.

Такі зміни врешті приведуть до встановлення ціни, що покри­ватиме лише мінімальні середні витрати виробництва, тобто типова фірма не зможе отримувати економічний прибуток, а лише норма­льний:

Р = АТС або MR = Р = МС = АТС.

37. Ефективність досконалої конкуренції

Аналізуючи ефективність конкурентного ринку, виділяють:

1) ефективність виробництва (виробництво продукту при най­менших витратах);

2) ефективність розподілу ресурсів (між галузями та окремими виробниками, щоб максимізувати задоволення потреб).

Ефективність виробництва конкурентного ринку реалізується в тому, що ціна встановлюється на рівні мінімальних середніх ви­трат, а це означає, що споживачі одержують необхідні їм товари за найнижчими з усіх можливих цін.

Ефективність розподілу ресурсів видно з того, що конкурент­на фірма залучає ресурси лише до тієї точки, в якій ціна зрівнюєть­ся з граничними витратами, а це означає, що ресурси розподілено найефективніше.

Але ринок досконалої конкуренції має і недоліки:

1) адже конкурентна фірма виробляє лише те, що у неї купу­ють. Фірма не стане виробляти громадські товари, за які не має мо­жливості отримати відшкодування від споживача. Тому ринковий механізм у сучасній економіці доповнюється державним регулю­ванням;

2) орієнтація конкурентної фірми на максимізацію прибутку часто призводить до конфлікту між поточними і перспективними цілями (ефект Робін Гуда).

38. Різновиди монополії. Діагностування монопольної влади.

Ринок, де суворо вик-ся всі зазначені умови, зветься чистою монополією — ідеальна модель ринку, як і повна конкуренція. Умови моноп. годна фірма; унікальний вид товару,як4ий не має близьких замінників; значний конторль за ціноктвор.фірма є формув.ціни4заблоковано умови вх.в галузь;нецінова конкур існ.у вигляд; реклами, зв-в з держ.та сусп.орг-ми;#-Дмісц під-ва сусп.корист-ня, під-ва в рамках держ.лрир.моноп-й. Бар'єри може ст-ти Д. влада у вигляді патентів, ліцензій, авторських прав, привілеїв на здійснення певної діяльності лише однією фірмою; інколи сама державна влада є монополістом (н-д, у сфері Д. упр-ня). Ринки, закриті для входження конкурентів юридичними бар'єрами, звуться закритими монополіями. Монополії?, яхз існує за рахунок економи на масштабі, зветься природною монополією.

В умовах чист моноп. Поняття галузь і під-во є тотожними. Крива попиту на пр-т чистого моноп.є одночасно кривою ринк. попиту.Моноп-т є шукачем ціни „price-maker", сам встан.ціну бо має дуже сильну ринк.владу. '

Монополісти з метою зб свого прибутку досить широко використовують цінову дискримінацію — пр-п, ціноутворення, коли той самий товар або послуга прод-ся різним катег-м покуп­ців за різними цінами. Для впров-ня цінової диск-ї необхідно виконання двох умов.1) існ. формальна ознака, за якою можна розр-ти категорії споживачів; ,2) благо не можна перепродавати Роз-ся три види цінової дискримінації.

Цінова дискр. першого ступеня, або абсолютна цінова дискри­мінація існує тоді, коли кожному спожив, встан.індив.ціну на рівні його готовності платити за благо.

запров. абс-.ї дискр. дає мож-ть моноп. отримати дод. приб,Порівняно з доск конкур, моноп.намаг.вир-ти менший обсяг прод-їі встан.вищу ціну на свій тов.Шкоду від моноп.склад.чисті втрати сусп.від того,що моноп.не досягає еф-го обсягу випуску.Крім того,моноп.перерозпод-є на свою користь частину дох спожив-в.

Види моноп Природна моноп-моноп.,за якої встан.одн.ціни на той самий товар.для всіх пок-в Дискримін.моноп.-монпо,за якої встан.різні ціни на той самий тов-р для різних пок-в, причому різниця в цінах не обумовл. різницей у витр Закрита моноп.-монол.захищена від конкур.через юрид. обмеж. Відкрита моноп.-моноп.за якої одне під-во не деякий час стає єдиним вир-м прод-ї, але не має спец-го захисту від конкур.Адмін моноп-монпо,яка виник в умовах адмін-ком.сис-ми; баз-ся на держ.вл-ті , діє в умовах значно обмеж, ринку, для неї хар-й прямий розподіл рес-в