Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори за пиво .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

9. Бюджетна лінія

Бюджетна лінія - пряма, кожна точка якої означає набір благ, який обходиться споживачеві в суму грошей, що дорівнює його бюджету.

I = РхХ+ PyY. Чим далі бюджетна лінія розміщена від початку координат, тим більші бюджетні можливості споживача вона ілюструє. Бюджетна лінія ділить координатну площину на дві частини: праву, де набори є недосяжними, і ліву, де набори є досяжними, але такими, що не вичерпують бюджет. Зміна бюдж. лінії: за зростання доходу та зростання ціни одного з товарів. Рівновага споживача - стан, у якому досягається оптимальна структура покупок, будь - яка зміна в структурі покупок знижує рівень задоволення споживача. Споживач керується принципом раціональності, а саме: маючи обмежені кошти і бажаючи максим ізувати сукупну корисність від споживання благ, він розподіляє свій бюджет так, щоб корисність, отримана від останньої грош. одиниці, витраченої на те чи інше благо, стала однаковою: Мих / Рх = Миу / Ру.

Це рівняння означає досягнення споживачем стану рівноваги.

y y

B2 B2

B1 B1

Падає росте

x x

Вплив зміни доходу на бюджетну лінію.

10. Оптимум споживача

Т очка Е - точка оптимуму споживача

Максимальна корисність досягається у цій самій точці, де лінія бюджетного обмеження дотична до кривої байдужості.

Принцип рівної корисності – споживач максимізуючи корисність скупує товари в таких обсягах, щоб їхні граничні корисності у розрахунку на одну грошову одиницю були рівні.

11. Реакція споживача як модель раціонального споживчого вибору

Р ішення споживача про придбання товару X у певних обсягах залежить не тільки від його уподобань та переваг, а й від рівня доходу. Якщо на графіку, де показані точки рівноваги споживача при різних рівнях його доходу, провести лінію, що проходить через ці точки, то отримаємо криву "дохід-споживання". Ця крива показує, як кількість товару X, що споживається за певний час, змінюватиметься залежно від зміни доходу і тільки доходу. Крім того, оцінка товару змінюється залежно від доходів спожи­вача. Так, при певному рівні доходу поїздка до іншого міста на влас­ному автомобілі буде сприйматися як нормальний товар, і кількість таких поїздок збільшуватиметься із збільшенням доходів спожи­вача. Проте, коли доходи зростуть до певного рівня, споживач сприй­матиме кількагодинну поїздку як неякісну, віддаватиме перевагу перельоту літаком, а тому поїздка на власному автомобілі перетво­риться у неякісний товар.

12. Поняття повноцінних і неповноцінних благ. Крива Енгеля.Функції Торнквіста.

. Нормальні товари — це такі товари, які лю­дина споживає у більшій кількості, коли зростає її дохід. Неякісні товари — це такі товари, споживання яких зменшується за умови зростання доходу споживача. Слід зазначити, що належність товару до групи нормальних чи неякісних залежить не стільки від його специфічних властивостей, скільки від сприйняття цього товару споживачем. Те, що для одного споживача буде нормальним това­ром, інший оцінюватиме його як неякісний. Крива Енгеля показує співвідно­шення між доходом і обсягом споживання певного товару при не­змінності інших факторів, що впливають на попит. Ідеальним станом цієї лінії є пряма яка відсікає від цієї лінії два рівні по 45 градусів. Для більшості нормальних товарів крива Енгеля має зростаючий характер із затуханням, тобто певний приріст доходу спричинює менший приріст споживання товару X. Це пояснюється дією закону спадної граничної корисності. Однак для певної групи товарів крива Енгеля може зростати з прискоренням. До цієї групи належать предмети розкоші, споживання яких зростає швидше, ніж зростає дохід споживача. Ці залежності були помічені й сформульо­вані Енгелем і ввійшли в економічну теорію як закони Енгеля:

  1. При незмінних цінах на всі блага частка сімейного бюджету, що витрачається на продукти споживання, має тенденцію до змен­ шення за умови зростання доходів сім'ї.

  2. Споживання освітніх, юридичних, медичних послуг і послуг, пов'язаних з відпочинком, має тенденцію зростати швидше, ніж зростають доходи.

С учасної інтерпретації цій кривій було надано Швецьким економістом – Торнквістом за допомогою мат рівнянь.

Промислові т. станд. якості

y якісні товари

дохід x