Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
222.72 Кб
Скачать

З лекції:

Завдання СС:

  • перевірка, дослідження доказів з метою встановлення фактичних обстави справи.

Судове слідство- це центральна частина судового розгляду, в ході якої суд в умовах максимальної дії демократичних принципів судочинства досліджує обставини і перевіряє докази, які буди зібрані під час досудового розслідування, а також докази, які були подані сторонами чи залучені судом з власної ініціативи з метою повного, всебічного обставин справи, постановлення у цій справі об’єктивного рішення та виконання виховного завдання.

Відмінності СС і ДР:

  • умови проведення;

  • умови формування обвинувачення;

  • способи дослідження доказів;

  • умови сприймання обставин події.

Об’єм судового слідства:

  • розширення об’єму СС можливе при дослідженні обставин справи, які не були дослідженні слідчим --- необхідність перевірки нових версій; перевірка допустимості доказів;

  • звуження об’єму СС можливе при частковій відмові прокурора від обвинувачення; скорочне судове слідство (визнанання недоцільним досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються).

  1. Спрощений судовий розгляд: підстави і порядок проведення.

Стаття 299. Визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження

Після виконання зазначених у попередній статті дій головуючий з'ясовує думку учасників судового розгляду про те, які докази треба дослідити, та про порядок їх дослідження.

Обсяг доказів, які будуть досліджуватися, та порядок їх дослідження визначається постановою судді чи ухвалою суду.

Суд вправі, якщо проти цього не заперечують учасники судового розгляду, визнати недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи та розміру цивільного позову, які ніким не оспорюються. При цьому суд з'ясовує, чи правильно розуміють підсудний та інші учасники судового розгляду зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності та істинності їх позиції, а також роз'яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи та розмір цивільного позову у апеляційному порядку.

Якщо для вирішення питання щодо обсягу доказів, які будуть досліджуватися, необхідно допитати підсудного, суд вирішує його після допиту підсудного.

Допит підсудного, якщо тільки він не відмовляється від дачі показань, провадиться обов'язково.

Ст.299 дозволяє суду у випадках, якщо певні обставини ніким не оспорюються, не перевіряти ці обставини – спрощений судовий розгляд.

Спрощений судовий розгляд застосовується:

  1. Визнання підсудним своєї вини повністю чи частково. Коли частково (в законодавстві пояснень не має) – може стосуватись лише певного конкретного діяння (епізоду).

  2. Визнання цивільної відповідальності цивільного позову в повному обсязі.

  3. Всі учасники судового розгляду погоджуються на застосування цієї процедури.

  4. Згода учасників повинна бути дана добровільно з повним розумінням правових наслідків такої згоди. Добровільність – законодавець не передбачає способи перевірки добровільності згоди. Суд застосовуючи цю процедуру може тільки запитати цю особу, але не з допомогою допиту.

  5. Правові наслідки – неможливість оскарження рішення з цього питання в апеляційному порядку. Фактично особа втрачає можливість оскарження цих обставин.

  6. Застосування цієї процедури є правом суду, а не його обов’язок. У випадку виявлення будь–яких сумнівів щодо добровільності згоди дозволяє судді провести судовий розгляд в звичайному порядку.

  1. Роль суду у дослідженні доказів під час судового слідства.

Головуючий зясовує думку учасників судового розгляду про те, які докази потрібно дослідити та про порядок їх дослідження.

  • Порядок визначається суддею

  • Порядок ніде не прописаний, законодавець деякі елементи закріплює

  • Свідки допитуються після допиту потерпілого

  • Обвинувачений може давати свідчення в будь-який момент

Процедура порядку визначення дослідження доказів - суд заслуховує сторони, але остаточне рішення залежить від розсуду суду. ППВС Укр. Зобов’язує суди в кожному випадку зміни порядку дослідження доказів виносити постанову(ухвалу).

З ініціативи суду можуть бути проведені такі слідчо судові дії: огляд і оголошення документів, огляд місця події,судові доручення, пред’явлення для впізнання, оголошення показань підсудн., перехід до судових дебатів після допиту підсудного, експертиза.

Ст..300. 301, 308,309, 315, 315-1….

  1. Допит як слідча дія під час судового розгляду. Особливості його проведення у суді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]