Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Завдання 4:

а) Корисність – це рівень задоволення , яке отримує особа від споживання товару або від заняття якоюсь діяльністю.

б) Благо низької споживчої цінності – благо, обсяг споживання якого спадає при зростанні доходу (одяг чи взуття, що вийшли з моди, дешеві продукти харчування).

в)Номінальна процентна ставка – норма процента, яка виплачується по різних активах. Вона характеризує доход за рік на один інвестований долар. Номінальна ставка показує на яку величину сума, яку позичальник повертає кредитору, перевищує величину отриманого кредиту.

Завдання 5: Фірма працює на ринку досконалої конкуренції. Якщо у короткостроковому періоді ринкова ціна становитиме 30 грн., граничні витрати фірми = середнім змінним витратам; якщо ринкова ціна становитиме 50 грн., то МС співпадатиме з АТС, якщо ринкова ціна становитиме 40 грн. то граничні витрати фірми будуть такими самими як граничний доход. Який висновок щодо стану функціонування фірми можна зробити?

Фірма вирішує проблему мінімізації збитків. Їй потрібно відмовитися від вир-ва та шукати шляхи усунення постійних витрат, що в даній ситуації = збиткам.

БІЛЕТ № 17:

Завдання 1: 1) Попит на які товари зменшується коли зростає доход споживача: 3) товари нижчої споживчої цінності.

2) Олігополія і монополістична конкуренція мають таку спільну рису: 2) діє незначна кількість виробників. + 3) фірми мають ринкову владу.

3) Теперішня вартість потоку майбутніх надходжень буде тим більшою , чим: 2) нижчий банківський відсоток.

4) У короткостроковому періоді граничні витрати фірми зростають, а середні сукупні витрати зменшуються із зростанням обсягу вир-ва. Про таку ситуацію можна сказати , що: 2) МС є меншими за АТС.

5) Фірмі вигідно залучати додаткову робочу силу , якщо: 2) гранична доходність праці (MRPL) на фірмі перевищує оплату одиниці праці.

Завдання 2: Дати означення постійних , змінних, сукупних, середніх та граничних витрат. Проілюструв. їх графічно. Суть закону зростання граничних витрат .

Постійні витрати FC (Fixed Cost) —

це витрати, величина яких у короткостроковому пері­оді не залежить від випуску продукції. Постійні витра­ти мають місце навіть тоді, коли продукція зовсім не випускається. Основні види постійних витрат: Відсоток з кредиту на купівлю обладнання. Амортизаційні відрахування. Орендна плата. Витрати на капітальний ремонт. Виплати податків. Страхові внески. Адміністративні витрати.

Постійні витрати.

Q – обсяг випуску продукції;

С – витрати.

Наскільки із збільшенням випуску продукції доход зрос­тає, настільки середні постійні витрати зменшую­ться (як відносна величина на одиницю випуску). Середні постійні витрати АFС (Average Fixed Cost) — це кількість постійних витрат виробництва (FС) що припадає на одиницю випуску продукції (Q) . AFC=FC/Q. де FC – постійні витрати вир-ва.

Крива середніх постійних витрат.

З мінні витрати VC (Variable Cost) — це витрати виробництва, які залежать від випуску про­дукції і змінюються залежно від збільшення або змен­шення обсягу виробництва. Основні види змінних витрат. Витрати на сировину Витрати на паливно-мастильні матеріали. Витрати на енерго – ресурси. Оплата праці. При досягненні оптимального випуску продукції спостерігається відносна економія змінних витрат. Але при подальшому розширенні виробництва від бувається нове зростання змінних витрат, тому що збільшення випуску потребує більш швидкого зростання витрат порівняно із зростанням виробництва.

Змінні витрати.

Середні змінні витрати – AVC (Average Variable Cost) це кіль-ть змінних витрат вир-ва, що припадає на одиницю випуску продукції. AVC=VC/Q. Ці витрати сягають мін. значення у випадку досягнення оптимального випуску продукції.

Крива середніх змінних витрат.

Сукупні витрати – ТС (Total Cost) це витрати, які характериз. сукупність постійних і змінних витрат вир-ва фірмою у коротко строк. періоді. TC= FC+VC. Для того, щоб побудувати графік сукупних витрат, необхідно побудувати лінію , яка буде сумою кривих постійних та змінних витрат.

С укупні витрати.

Середні сукупні витрати АТС – це кіль-ть сукупних витрат вир-ва, що припадає на одиницю випуску продукції. ATC=TC/Q.

ATC=AFC+AVC=(FC+VC)/Q.

Сукупні середні витрати.

Граничні витрати MC (Marginal Cost) – це приріст сукупних витрат фірми, пов’язаний з виробництвом додаткової одиниці продукції. Це витрати , пов’язані з випуском останньої одиниці продукції. MC= TC / Q. MC= (FC+VC)/ Q= FC/ Q+ VC/ Q.

Граничні витрати показ. на яку величину зростуть витрати фірми у зв’язку зі збільшенням вир-ва на одну одиницю продукції. Крива граничних витрат.

Форма кривої гранич. витрат обумовлена законом спадної доходності.

Завдання 3: На рисунку зображені криві байдужості та бюджетні лінії деякого споживача за різних цін не товар Х.

Дати відповіді: 1) Який доход споживача?

2) Яка ціна товару Х в точці А? В т. В?

3) Які координати точок А та В на кривій індивідуального попиту споживача на товар Х? Зобразити цю криву вважаючи, що індивідуальний попит даного споживача відображається лінійною залежністю.

4) Якими будуть витрати споживача на інші товари в точці А? В точці В?

а) який доход споживача? 1200 – це видно з графіка

б) яка ціна товару Х в т. А? У т. В?

в) які координати точок А та В на кривій індивід.попиту споживача на товар Х: т. А (Р=24;Q=20), т. В (Р=12;Q=80)

г) зобразіть графічно цю криву, вважаючи, що індив. попит даного споживача відображається лінійною залежністю:

д) якими будуть витрати споживача на інші товари в точці А? В точці В?

В точці А витрати споживача=1200-24*20=720

В точці В витрати споживача=1200-12*80=240

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]