Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Завдання 2.

Крива “ціна - споживання”. Поясніть як формується крива індивідуального попиту.

Розглядаючи криву «доход-споживання», ми передбачали, що ціни благ не змінюються, змінюється лише доход. Тепер припустимо, що доход у споживача постійний, а ціна одного з товарів змінюється, на­приклад, товар Xстав дешевшим. Графічно це виглядає як зсув бюджет­ного обмеження з положення NХ1 у положення NХ2, NХ3 (рис. 3.7).

Якщо товар X коштує менше, споживач збільшує його використання (X;, Х2, Х3), при цьому споживання товару У залишається незмінним. Точки дотику кривих байдужості (U1, U2, U3) до відповідних бюджетних ліній - точки А, В, С, з'єднавши які, ми отримуємо лінію «ціна — споживання» (РЕР). Вона показує, як реагує спожи­вач на зміну ціни одного із благ. Різновид такого взаємозв'язку, у свою чергу, залежить від пов'язаності благ у споживанні. Для благ-замінників лінія «ціна-споживання» має від'ємний нахил (рис. 3.8, а), а для доповнюючих благ - додатний (рис. 3.8, б)

Рис. 3.7 Побудова кривої «ціна—споживання (РЕР)

Р ис. 3.9 Побудова кривої попиту на основі кривої «ціна — споживання»

Рис. 3.8 Лінія «ціна—споживання» для: а) взаємозамінних товарів;б) доповнюючих благ

На основі кривої «ціна—споживання» можемо побудувати криву попиту (рис. 3.9).

Зниження ціни товару X із Р1 до Р2 і А приводить до того, що кількість спожитого товару X зростає з Х1 до Х2таХ3. Точки дотику бюджетних ліній NХ1, NХ2 ,NХз і кривих байдужості U1, U2, Uз, які на графіку позначені як Е1, Е2, Е3, дають можливість побудувати криву «ціна-споживання» (РЕР). На графіку 3.9, б ми відкладаємо кількість спожитих товарів і ціни на них і отримуємо графік попиту, який показує, що при зниженні ціни кількість спожитих товарів збіль­шується.

Крива попиту має дві важливі властивості:

Рівень корисності, якого можна досягти, змінюється в кожній наступній точці даної кривої. Чим нижча ціна на продукти, тим вищий рівень корисності, купівельна спроможність споживача зростає.

У кожній точці кривої попиту споживач максимізує корисність, що відповідає умові, за якої гранична норма заміщення дорівнює співвідношенню цін на продукти: МRSху=РхІРу. (3.1) При зменшенні ціни гранична норма заміщення теж змінюєть­ся. Відносна ціна продуктів тим менша, чим більшу їх кількість придбає споживач. Крива попиту споживача виникає з варіантів споживчого вибору, який робить споживач за умови обмеженого бюджету.

Завдання 3.

У виробництві певного виду товару потрібно 2 фактори: земля і капітал. В якому з нижче перерахованих випадків досягається мінімізація витрат? Обґрунтуйте свій вибір.

 

Граничний продукт землі

Ціна землі

Граничний продукт праці

Ціна праці

а

6

2

9

3

б

16

8

15

5

в

9

2

8

2

г

20

5

16

4

Мінімізація виконується, коли має місце така рівність МРК/РК=МРL/PL, де МРК- граничний продукт капіталу, РК- ціна одиниці капіталу, МРL - граничний продукт праці, PL- ціна одиниці праці, так само і для землі. Отже в нашому випадку мінімізація витрат виконується у випадку А (6/2=9/3) та у випадку Г (20/5=16/4).

Завдання 4.

1. Бюджетне обмеження – це лінія, що показує, яку кількість товарів та послуг (споживацьких наборів) може придбати споживач за певну суму грошей у межах доходу.

Рівняння бюджетного обмеження I = PXQX+PYQY, де І – доход споживача, PX- ціна товару х, PY- ціна товару y, QX-кількість товару х, QY- кількість товару у.

2. Нормальний прибуток – винагороди, мінімальна платня, необхідна для утримання підприємця на даному напрямі діяльності.

3. Граничний доход (MR) – це приріст валової виручки від продажу додаткової одиниці продукції. Розраховується як MR= Δ ТR/ ΔQ.

Завдання 5.

Білет № 10.

Завдання 1.

1) Якщо попит на сільськогосподарські продукти не еластичний, то при гарному врожаї доходи фермерів:

4. Скоротяться, бо відносне зниження цін буде більшим за відносне збільшення обсягу продаж.

2) Яке знаступних тверджень є невірним?

2. Всі точки на бюджетній лінії означають однаковий рівень корисності.

3 ) Яке з наступних визначень найбільш точно відповідає поняттю “нормальний прибуток”?

4. Мінімальний прибуток, необхідний для продовження фірмою діяльності даного спрямування.

4) найвірогідніше, що учасник картелю збільшив би свій прибуток:

2. продаючи свої товари за нижчою ціною, ніж у інших учасників картелю.

5) При збільшенні ставок заробітної плати:

4. Відбудеться скорочення зайнятості, якщо попит на працю еластичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]