Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Завдання 2.

Виконайте дослідження рівноваги фірми досконалого конкурента, умов її прибутковості та збитковості на основі графічного аналізу співвідношення ринкової ціни та положення кривих сукупних витрат і сукупного доходу.

Ф ірма використовує зіставлення сукупного (валового) доходу й валових витрат (рис. 9.3, а) і граничного доходу й граничних витрат (рис. 9.3, б). На графіку продемонстровано сукупний доход ТR у вигляді рів­номірно зростаючої прямої лінії, тобто він лінійно залежить від об­сягу реалізованої продукції. Крива валових витрат ТС показує, що зі ростанням виробництва темпи збільшення витрат з випуском про­дукції неоднакові, спочатку вони зростають повільніше, ніж доход, а потім (згідно з дією закону спадної віддачі) темпи росту витрат прискорюються. Точки перетину кривої валових витрат і прямої сукупного доходу від Q1 ДО Q2 визначають обсяг виробництва продукції, який забезпечує прибуток фірми. У точці Q1 валові витрати дорівнюють валовому доходу: ТR = ТС; точка Q1 — точка беззбитковості, ринкова ціна на продукцію фірми дорівнює мінімальним середнім витра­там АТС. Це дає змогу фірмі лише покрити витрати. Графічно точку беззбитковості показано на рис. 9.4.

Рис. 9.3.(Наведений нижче)

Одержання максимального прибутку.

Рис. 9.4

Точка беззбитковості

У точці Q2 (рис. 9.3) цей прибуток буде максимальним. На відрізку від Qодо Q2 фірма буде недоотримувати можливий прибуток. При Qо граничний доход буде дорівнювати граничним витратам: МR = МС. За умов досконалої конкуренції ціна дорівнює граничному до­ходу, тому правило максимізації прибутку можна представити так: Р = МС = МR. Ця рівність означає максимально ефективний розподіл і використання ресурсів. Фірма отримує економічний прибуток, коли ринкова ціна на її продукцію більша, ніж середні витрати на її виробництво: Р > АТС.

Завдання 3.

Для вир-ва товару використовуються три фактори: земля, праця та капітал. В якому з наведених в таблиці випадків досягається мінімізація витрат?

Мінімізація виконується, коли має місце така рівність МРК/РК=МРL/PL, де МРК- граничний продукт капіталу, РК- ціна одиниці капіталу, МРL - граничний продукт праці, PL- ціна одиниці праці, так само і для землі. Отже в нашому випадку мінімізація витрат виконується у випадку А (8/2=10/5=6/3) та у випадку Г (25/5=15/3=5/1).

Завдання 4.

1. Карта кривих байдужості – засіб відображення переваг споживача, що відповідають різному рівню задоволення його потреб.

2. Цінова війна – циклічне, послідовне зниження ціни з метою витіснення конкурентів з олігополістичного ринку.

3. Криві Торнквіста описують залежність видатків споживачів від доходу для трьох груп благ: Благ першої необхідності, благ другої необхідності та предметів розкоші. Вони показують, що потреба у предметах першої необхідності задовольняють в першу чргу, але зі зростанням доходу їх частка в бюджеті споживача скорочується, а рівень споживання стабілізується. Споживання благ другої необхідності починається за досягнення певного рівня доходу, видатки споживачів на ці товари спочатку зростають, а згодом дещо стабілізуються після чого починається новий етап стрімкого цих видатків з наступною їх стабілізацією. Видатки на предмети розкоші з’являються за досить високого рівня доходу, але зі зростанням доходу вони зростають безперервно та стрімко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]