Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lk_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

1.3.2. Редагування словника користувача

Якщо буде потреба Ви можете переглянути й відредагувати словник, створений Вами або іншим користувачем. Це можна зробити, відкривши закладку Словники у вікні правопису РУТА, або запустити програму Налагодження РУТА, як описано в розділі 3, і нажати кнопку Словники... на закладці РУТА. На екрані з'явиться діалогове вікно (Рис. 1.12).

Рис. 1.12. Вікно перегляду й редагування списку словників РУТА

У цьому вікні можна побачити список користувацьких словників, які в цей момент використовуються РУТА при перевірці правопису. Ви можете додати існуючий словник до цього списку (кнопка Додати…) або заборонити використання кожного з підключених словників при подальшій роботі (кнопка Видалити). При цьому файл залишається на диску й зникає тільки зі списку Словники користувача.

Ви можете також створити новий словник (кнопка Новий…). У діалоговому вікні Зберегти як, що відкриється після натискання цієї кнопки, треба вказати назву файлу, у якому буде зберігатися новий словник, і повний шлях до цього файлу.

Нажавши кнопку Відкрити, можна переглянути вміст будь-якого обраного зі списку словника в діалоговому вікні, що зображено на Рис. 1.13.

Рис. 1.13. Вікно перегляду й редагування вмісту словника користувача

Вибравши будь-яке слово зі списку словника, Ви можете видалити його (кнопка Видалити). Після цього слово може бути відновлене в словнику тільки шляхом нового додавання (кнопка Додати).

Щоб додати нове слово, його варто набрати в поле уведення у верхній частині вікна (Рис. 1.13), з'явиться вікно уведення нових слів (Рис. 1.5). Як з ним працювати, докладно пояснюється в розділі 1.2.2.

Для обраного слова можна також переглянути список всіх його форм, нажавши кнопку Парадигма (Рис. 1.11).

Рис. 1.11. Вікно перегляду граматичних форм слова

Докладні відомості про роботу з парадигмою слова втримуються в розділі 1.3.1.

1.3.3. Пошук і заміна слів у всіх формах

У РУТА реалізована функція, що дозволяє здійснювати пошук всіх форм слова по одній уведеній формі. Ця команда викликається при виборі підпункту Знайти/Замінити слово.

На екрані з'явиться діалогове вікно (Рис. 1.15), у якому можна вказати слово, яких необхідно знайти, напрямок пошуку в документі й, при виборі закладки Замінити, увести слово, на яке варто замінити знайдену форму слова (у комбінованому списку буде виведена підказка – слово в тій формі, у якій його знайдене в тексті).

1.3.4. Перегляд всіх граматичних форм (парадигми) слова

Ця команда застосовується, коли необхідно переглянути парадигму (тобто список всіх словоформ) для якогось слова з тексту або його граматичні характеристики (частина мови, рід, число й т.п.). Перед виконанням команди потрібно виділити слово, парадигму якого Ви хочете подивитися, або просто підвести до нього курсор. Після вибору підпункту Парадигма слова з пункту Рута стандартного меню Microsoft Word на екрані з'явиться вікно зі списком всіх словоформ слова (Рис. 1.16):

Рис. 1.16. Вікно перегляду парадигми слова

Якщо якась зі словоформ у списку має червоні кольори, то це означає, що слова, на парадигму якого Ви дивитеся, немає в словнику системи, і тому немає гарантії того, що всі його форми відображаються правильно. Характеристики невідомого слова визначаються статистично на основі його подібності зі словами, які є в словнику.

Якщо якась словоформа входить у парадигми різних слів, як наприклад, українське слово мати – іменник жіночого роду однини, мати – дієслово в невизначеній формі, мати – іменник чоловічого роду множини, всі вони можуть бути переглянуті у відповідному діалоговому вікні (Рис. 1.17).

Рис. 1.17. Перегляд парадигми слова, що має кілька початкових форм

Розкривши список Початкова форма, користувач може побачити список всіх слів, які мають однакову початкову форму із вказівкою їхніх частин мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]