Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lk_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

1.2.2. Уведення нових слів у словник користувача

РУТА дозволяє поповнювати користувацькі словники новими словами. Для цього необхідно у вікні перевірки правопису (Рис. 1.2) нажати кнопку Додати.

На екрані з'явиться вікно уведення нових слів у користувацький словник (Рис. 1.5).

Рис. 1.5. Діалогове вікно користувацького словника

У РУТА можна записувати нове слово в словник користувача тільки один раз у його вихідній формі. При подальшій перевірці правопису робиться коректна обробка всіх можливих форм цього слова.

Режим запису слів тільки у вихідній формі підключається за замовчуванням. Тому, якщо Ви з якихось причин хочете відмовитися від цієї можливості, необхідно виключити цей режим за допомогою програми настроювання.

Якщо програма неправильно віднесла слово до певної частини мови, то можна змінити її, перейшовши на відповідну закладку у вікні (Рис. 1.5).

При необхідності можна виправити будь-яку словоформу, указавши на неї курсором і нажавши ліву кнопку миші. У новому вікні впишіть правильне написання словоформи. Після введення словоформи програма спробує згенерувати інші словоформи - вони перефарбовуються в зелені кольори. Ті словоформи, які залишилися чорними, можна виправляти.

Увага! Якщо в параметрах правопису (Рис. 1.1) відмічена оцінка Пропонувати тільки з основного словника, а вікно уведення нових слів у словник користувача не з'являється, то слова вводяться в словник тільки в тій формі, у якій вони присутні в тексті.

Всі слова, які вводяться в словник, розділяються на іменники, дієслова, ад'єктиви й незмінні слова (Рис. 1.5).

Іменник може бути чоловічого, жіночого, середнього роду або таким, яке не має форми однини (наприклад, “окуляри”). Іменник також може бути власним ім'ям.

Дієслово може мати частку «-ся» (бути поворотним) або не мати її. У словник необхідно вводити інфінітив дієслова (без «-ся»), всієї його форми, у тому числі й поворотна, будуть створюватися автоматично.

Ад'єктив – це загальна назва таких частин мови, як прикметник («гарний», «червоний»), дієприкметник («зроблений», «навколишній»), порядковий числівник («третій») і займенник-прикметник («будь-який»).

Прикладами незмінних слів можуть служити прийменники, прислівники, сполучники й т.п.

При уведенні слова робиться спроба автоматично визначити його граматичні характеристики (частина мови, схему словозміни), користуючись статистичними методами. Після цього користувачу надається можливість перевірити й, якщо необхідно, змінити характеристики слова.

Таким самим способом внести нове слово в користувацький словник можна й при перевірці правопису через меню Рута (див розділи 1.3.1, 1.3.2).

1.2.3. Використання тезауруса

Ви можете скористатися словником синонімів і близьких за значенням слів (тезаурусом) української мови тільки в середовищі Microsoft Word. В інших додатках така можливість не підтримується.

Для того щоб задіяти тезаурус у версіях Microsoft Word 2002 і вище, підведіть курсор до того слова в тексті, синоніми якого необхідно довідатися. Після цього варто вибрати із системного меню пункт Сервіс, указати на підпункт Мова й вибрати з підменю пункт Тезаурус..., або нажати комбінацію клавіш <Shift+F7>.

Докладний опис призначення й роботи тезауруса див. у розділі 1.3.5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]