Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lk_6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
929.79 Кб
Скачать

Лекція №5 Тема: комп'ютерні засоби контролю правопису. Перевірка правопису за допомогою програми рута. Переваги та недоліки комп’ютерної перевірки

1. Робота із програмою рута

Програма текстового редактора Місrosoft Wоrd має унікальні можливості. Найперше вони спрямовані на виявлення в тексті помилок орфографічного характеру: наявний у пам'яті комп'ютера словниковий запас дає можливість зіставляти набрані слова з існуючими в базі даних. Неправильно набране слово або таке, якого немає в словниковому запасі, буде підкреслене червоною хвилястою лінією – сигнал для редактора звернути на нього увагу. Виділивши курсором підкреслене слово, програма запропонує редакторові варіанти його заміни. У багатьох випадках помилкове натиснення складальником клавіші з якоюсь іншою літерою в слові, набрану після крапки або з власної назви малу літеру комп'ютер виправить самостійно (зауважмо відразу: далеко не всіх, а лише найбільш типових).

Для українських видавців, які працюють здебільшого з українськомовними текстами, група фахівців київської фірми ПроЛінг розробила 1995 року досить ефективну і зручну програму мовного контролю тексту, що набирається на комп'ютері. Називається вона також по-українськи – "РУТА".

Основний орфографічний словник, що використовується при перевірці правопису, містить більше 170 тисяч основ (лексем) українських слів, що дозволяє коректно розпізнавати біля трьох мільйонів різних словоформ. У словник включені загальновживані слова сучасної літературної української мови, наукова й технічна лексика, деякі архаїзми, географічні назви, а також найпоширеніші або відомі власні імена й прізвища людей. Обсяг орфографічного словника російської мови, вбудованого в систему РУТА, становить більше 130 тисяч лексем.

В процесі перевірки правопису помилковими вважаються ті слова, основ яких немає ні в основному словнику, ні в словнику користувача. Завдяки великому й ретельно підібраному основному словнику невідоме слово, імовірно, може виявитися помилковою формою відомого системі слова. Крім того, система вважає помилковими:

  • власні імена й назви з неправильним написанням прописних і малих літер як у словах, які пишуться із прописної букви або всіма прописними, так і в складних словах з великими буквами усередині;

  • слова з дефісом, для яких у словнику РУТА зазначене тільки злите написання;

  • слова, де неправильно вживається префікс;

  • скорочення, після якого пропущена крапка.

У наступних розділах розглянемо можливості стандартної перевірки правопису в додатках Microsoft Office і перевірка правопису в Microsoft Word через меню Рута.

1.1. Microsoft Word: попередні дії

Оскільки переважна більшість документів створюється в Microsoft Word, тому опис роботи з РУТА ми почнемо з розгляду саме цієї програми, і надалі більшість прикладів наведено теж для неї.

Для того щоб РУТА коректно працювала в середовищі Microsoft Word, необхідно вказати мову, на якій набраний текст, з яким Ви працюєте, наприклад, український. Для цього потрібно виділити фрагмент тексту, який Ви хочете позначити як український, і скористатися підпунктом Вибрати мова з пункту Мова стандартного меню Сервіс.

У діалоговому вікні Мова Ви побачите список мов (Рис. 1.1).

Рис. 1.1. Вікно вибору мови тексту в Microsoft Word

Виберіть у списку рядок Українська й натисніть кнопку ОК. Після цього виділений текст буде вважатися українським, і для нього можуть використовуватися всі функції РУТА для роботи з українською мовою.

Зауваження. Всі процедури вибору мови не є необоротними. Це означає, що для будь-якого документа завжди можна вказати, що мовою всього документа або його частини є англійська, російська або будь-яка інша мова, наведена у списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]