Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать
  1. Поняття, ознаки і види господарських товариств.

ГТ — підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди ЮО і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Товариства є ЮО. ЮО визнаються організації, які мають відокремлене майно, можуть від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав і нести обов'язки, бути позивачами і відповідачами в суді, арбітражі або в третейському суді.

Господарькі підприємства відповідають таким ознакам ЮО:

  • організаційна єдність.

  • договір учасників як підстава виникнення

  • майнова відокремленість

  • самостійний виступ у цивільному обороті від свого імені

  • самостійна майнова відповідальність

  • участь учасників в діяльності товариства

  • товариство створюється з метою отримання прибутку ВИДИ ГТ в питанні №1.

  1. ГТ – об’єднання майна(капіталів) та ГТ – об’єднання осіб(діяльності).

  2. Особливості створення господарських товариств.

Для здійснення ГД і регламентації основних принципів і форм корпоративного управління в товариствах створюються установчі документи, які затверджуються засновниками і потім реєструються органами державної влади. При цьому для окремих видів ГТ є певні особливості. Так, наприклад, АТ, ТзОВ і ТзДВ створюються та діють на основі установчого договору і статуту, а ПТ і КТ – тільки установчого договору. Установчі документи товариства у випадках, передбачених чинним законодавством, погоджуються з Антимонопольним комітетом України.

Оскільки установчі документи є основою для формування системи корпоративного управління, вони мають містити певні обов'язкові відомості, зокрема, про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір і порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких потрібна одностайність або кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів, а також порядок ліквідації і реорганізації товариства. Особливістю розробки установчих документів є те, що відсутність наведених вище відомостей в установчих документах є підставою для відмовлення у державній реєстрації товариства. В цілому роль установчих документів особлива, оскільки, прийнявши їх, товариство здійснює діяльність за їх пунктами. Особливо важливим для АТ та ТзОВ є прийняття статуту. Річ у тім, що засновницька угода приймається в цілому для засновників, визначає їх частки, переходи власності тощо. Водночас у статуті зазначено види діяльності, права наглядової ради, правління, ревізійної комісії, права та обов'язки посадових осіб товариства.

Порядрк створення ГТ. Важливим моментом є сам процес створення ГТ. Оскільки такий процес потребує певного часу, то процедура створення має певні етапи. Оскільки законодавством визначено, що товариство може відкривати розрахунковий та інші рахунки у банках, а також укладати договори та інші угоди тільки після його реєстрації, то угоди, укладені від імені товариства до моменту реєстрації, визнаються такими, що укладені з товариством, тільки за умови їх подальшого схвалення товариством.

На період до державної реєстрації товариства в банках відкривається тимчасовий рахунок, на якому акумулюються кошти, потрібні для здійснення статутної діяльності товариства.

Так, для створення АТ треба мати статутний фонд не менше як 1250 МЗП, а для ТзОВ – 1 МЗП.

Важливою особливістю при створенні ГТ є те, що угоди, укладені засновниками до моменту реєстрації товариства і надалі не схвалені товариством, тягнуть за собою правові наслідки лише для засновників, а не для товариства як ЮО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]