Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать
  1. Правоздатність і дієздатність юридичної особи.

Цивільна правосуб'єктність ЮО, тобто здатність бути суб'єктом цивільних відносин складається з цивільної правоздатності та цивільної дієздатності цієї особи.

Цивільна правоздатність ЮО (Стаття 91 ЦКУ) - це її здатність мати цивільні права і обов'язки, яка виникає з моменту створення ЮО і припиняється з дня внесення до ЄДР ЮО запису про припинення її діяльності.

ЮО здатна мати такі ж цивільні права та обов'язки, як і ФО, крім тих, які за своєю природою можуть належати лише людині.

Існують окремі види діяльності, здійснювати які ЮО може тільки після одержання ліцензії. Перелік таких видів встановлюється ЗУ(туроператорська, виробництво та продаж алкоголю і тютюнових виробів, банківська, освітня та ін.).

Обсяг цивільної правоздатності ЮО визначається її засновницькими документами. Комерційні організації можуть займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, не заборонено законом, але якщо установчими документами ЮО визначений вичерпний перелік можливих видів діяльності - вона наділена спеціальною правоздатністю, виходити за межі якої не має права.

У зміст цивільної правоздатності ЮО входить також здатність її мати особисті немайнові права та обов'язки. До них належать право на найменування, недоторканість ділової репутації, таємницю кореспонденції та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати. Важливим забезпеченням немайнових прав ЮО є право на конфіденційну інформацію, тобто таку яка знаходиться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих ЮО і поширюється за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. Інформація може бути об'єктом права власності як у повному обсязі, так і об'єктом лише володіння, користування чи розпорядження.

Обмеження цивільної правоздатності ЮО може мати місце за рішенням суду у випадках, передбачених законодавством.

Цивільна дієздатність ЮО(Стаття 92 ЦКУ) - це її здатність набувати власними діями цивільні права і брати на себе цивільні обов'язки.

ЮО набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи. Ці органи можуть бути як колегіальними, так і одноособовими. Порядок створення органів ЮО встановлюється установчими документами та законодавством.

Органи ЮО виражають і формують його волю. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів ЮО чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах ЮО, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

У відносинах із третіми особами обмеження повноважень щодо представництва ЮО не має юридичної сили, крім випадків, коли ЮО доведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могла не знати про такі обмеження.

Склад і перелік органів ЮО, компетенція, кожного з них, порядок їх утворення визначаються для різних видів ЮО, регу-люються ЦКУ та відповідним цивільним законодавством.

Водночас як особи які реалізують дієздатність ЮО, можуть бути і інші суб'єкти, які є її учасниками. ЮО бере участь у цивільному обігу через своїх працівників, завдяки яким вона не тільки здійснює права і виконує обов'язки, а й набуває і припиняє їх. Дії цих працівників згідно із законом є діями самої ЮО.

Якщо члени органу ЮО та інші особи, які відповідно до закону чи установчих документів виступають від імені ЮО, порушують свої обов'язки щодо представництва, вони несуть відповідальність за збитки, завдані ними ЮО.

__________

Для реалізації правосуб'єктності ЮО важливе значення має її місцезнаходження. У ЦКУ зазначається, що місцезнаходження ЮО визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом. Місцезнаходження ЮО вказується в її установчих документах. Місцезнаходженням ЮО на день державної реєстрації може бути місцезнаходження (місце проживання) одного із засновників або місцезнаходження за іншою адресою, що підтверджується договором оренди чи іншим відповідним договором. У випадку зміни місцезнаходження суб'єкт підприємницької діяльності зобов'язаний у семиденний термін з моменту постання таких змін сповістити про це органи державної реєстрації, надавши всі необхідні документи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]