Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать
  1. Особливості створення та діяльності приватних підприємств.

Приватне підприємство (ПП) — підприємство, що діє: 1) на основі приватної власності одного або декількох громадян та його (їх) праці або з використанням найманої праці; 2) на основі приватної власності суб’єкта господарювання – ЮО.

Засновниками ПП можуть бути або тільки ФО (обмежень щодо кількості немає, але якщо кількість быльше 10 осіб, то це вже має бути АТ ), або тільки одна ЮО. Коли ПП буде створюватись декількома ФО, то воно вважатиметься корпоративним підприємством. Це значить, що СК буде розділений на частки (частка кожного засновника визначається у статуті). Проте від цього ПП не стає господарським товариством. Для деяких господарських товариств (АТ, ТОВ, ТДВ) законодавством передбачений мінімальний розмір СК.

Отже, одна з переваг ПП – засновник має можливість визначити розмір СК на власний розсуд. Недоліком є те, що порядок створення і діяльності ПП окремим законом не врегульований, тому доводиться користуватися загальними нормами ЦКУ та ГКУ. Конкретні питання діяльності ПП (розподіл дивідендів та ін.) треба детально прописати в статуті, формулювання повинні бути чіткі та недвозначні.

Статутний капітал ПП.

СК має бути сформований в принципі, це вимога ГК. Формується СК за рахунок внесків засновників як грошовими коштами, так і цінними паперами, речами, об’єктами інтелектуальної власності.

Рішення про формування статутного капіталу приймається одночасно з рішенням про створення ПП (якщо засновників декілька, оформляється протокол зборів засновників).

У рішенні (протоколі) вказуються:

1) розмір статутного капіталу;

2) у яких частках статутний капітал розподіляється між засновниками, якщо їх декілька;

3) склад цінностей, якими наповнюється статутний капітал (грошові кошти, майно тощо);

4) порядок і результати оцінки майна (складається акт оцінки, який підписується всіма заснов-ми);

5) строки і порядок сплати внесків, передачі майна до СК. Якщо внесок грошовими коштами – то треба відкрити поточний рахунок в банку, підтвердженням буде довідка банку. Передачу майна можна оформити актом приймання-передачі (можуть підписати засновник і майбутній директор). Якщо передається майно, то повинен бути документ, що підтверджує право власності.

6) рішення про затвердження статуту.

Власником усіх переданих до СК цінностей стає ПП. Правовстановними документами є статут та акт приймання-передачі майна.

Реєстрація ПП

Етап1. Підготовка і подання документів державному реєстратору. Засновницькими документами для ПП є рішення про створення (див. зразок) і статут (ст.57,63 ГК).

Статут повинен містити такі відомості: 1)найменування ПП, 2)Мету та предмет діяльності, 3)Розмір і порядок створення СК, 4)Порядок розподілу прибутків і збитків, 5)Органи управління, їх компетенцію, 6)Умови реорганізації та ліквідації, 7)Інші відомості, що не суперечать законодавству.

Відомості про місцезнаходження вказувати не обов’язково, вони вносяться до ЄДР при реєстрації і фіксуються в свідоцтві про ДР.

Коли документи готові, засновник або уповноважена особа подає держреєстратору особисто або рекомендованим листом з описом укладення: 1)заповнену реєстраційну картку на проведення ДР, 2)примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення засновників(зборів) про ств. ПП, 3)2 примірники статуту, 4)документ про сплату реєстраційного збору (10НМДГ – 170 грн.).

Документи мають бути складені державною мовою, реєстраційна картка заповнена друкованими літерами. Підписи засновників на статуті повинні бути посвідчені у нотаріуса (ст.8 Закону 755).

Етап 2. Перевірка документів і внесення відомостей про ПП до ЄДР.

Якщо відсутні підстави для відмови в ДР, то держреєстратор вносить до реєстраційної картки ідентифікаційний код ( код ЄДРПОУ), а до ЄДР – запис про проведення державної реєстрації ПП. Реєстрація проводиться у 3-х денний термін. Дата внесення запису до ЄДР і є датою ДР ПП.

Етап 3. Видача свідоцтва про держреєстрацію. Не пізніше наступного робочого дня з дати ДР держреєстратор повинен оформити і видати на руки засновнику або уповноваженій особі (або надіслати рекомендованим листом) свідоцтво про державну реєстрацію ПП. Одночасно повинні видати й один примірник оригіналу статуту з відміткою про реєстрацію.

Далі інформацію про реєстрацію ПП органи статистики, податкової, фондів отримають від держреєстратора. На підстав цієї інформації ПП буде поставлено на облік у цих органах. За бажанням, до податкової і до Фонду із тимчасової втрати працездатності можна звернутися особисто.

Крім того, потрібно буде отримати в місцевому органі МВС дозвіл на виготовлення печаток і штампів і відкрити рахунок у банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]