Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Тема 8 Договірне регулювання у сфері господарювання

  1. Ознаки, поняття і свобода господарського договору.

  1. Зміст та форма господарського договору. Види договорів.

  1. Загальний порядок укладення господарського договору. Укладення господарських договорів на біржах, аукціонах та за конкурсом.

  2. Договір купівлі-продажу.

  3. Договори про надання послуг у сфері господарювання.

  4. Договір комерційної концесії (франчайзингу).

  5. Забезпечення виконання господарських зобов’язань (неустойка, завдаток, порука, застава, притримання).

  6. Зміна і припинення господарського договору.

1 .Поняття, ознаки і функції господарського договору

Однією з підстав виникнення господарських зобов'язань є господарські договори, за допомогою яких опосередковуються зв'язки між СГ, а також між ними та іншими учасниками ГВ.

Термін "господарський договір" використовується в таких значеннях:

а) як угода (правочин), що породжує права та обов'язки учасників господарських відносин;

б) як зобов'язання сторін (учасників господарських відносин), що ґрунтується на укладеній ними угоді;

в) як правовий документ, в якому фіксується факт угоди та зміст зобов'язання сторін.

Основним є друге значення господарського договору, а перше і третє - відіграють допоміжну роль. Поняття господарського договору визначається за допомогою його ознак, що дозволяють відокремити його від інших видів договорів (в т. ч. цивільних).

До таких ознак належать:

1) Особливий суб'єктний склад (сторонами в господарському договорі є СГ, органи/організації господарського керівництва, негосподарські організації, громадян як засновники СГ).

2) Спрямованість на забезпечення господарської діяльності учасників договірних відносин (матеріально-технічного забезпечення їх діяльності, реалізації виробленої ними продукції (робіт, послуг), спільній діяльності щодо створення нового суб'єкта господарювання (господарської організації), спільного інвестування, координації господарської діяльності та ін.

3) Тісний зв'язок з плановим процесом, насамперед внутрішньо-фірмовим плануванням учасників господарських відносин, а також державним і комунальним.

4) Поєднання в господарському договорі майнових та організаційних елементів.

5) Обмеження договірної свободи з метою захисту інтересів спож-в та загально господар-х інтересів.

Господарський договір - це зафіксовані в спеціальному правовому документі на підставі угоди зобов'язання учасників господарських відносин, спрямовані на обслуговування їх ГД, що ґрунтуються на оптимальному врахуванні інтересів сторін і загальногосподарського інтересу.

Роль господарських договорів найбільш повно розкривається через їх функції - основні напрями дії господарських договорів та/або ті економічні результати, досягнення яких забезпечується у разі застосуванням правової форми господарського договору.

До основних функцій належать:

1) Регулятивна функція проявляється в тому, що за допомогою господарського договору здійснюється регулювання відносини між сторонами.

2) Координаційна функція проявляється в тому, що сторони господарського договору розробляють умови цього договору шляхом узгодження своїх позицій щодо змісту договору (з урахуванням приписів закону).

3) Контрольно-інформаційна функція проявляється в тому, що за допомогою господарського договору здійснюється контроль за ефективністю діяльності суб'єктів господарювання.

4) Господарський договір виконує також функцію планування — як господарських зв'язків, так і поточної діяльності суб'єктів господарювання. Як інструмент планування договір використовується на різних рівнях: загальнодержавному, регіональному і локальному.

Відповідно до ст. 67 ГКУ за допомогою договору у сфері господарювання здійснюється опосередкування відносин між СГ, а також цих суб'єктів з іншими організаціями та громадянами. Саме господарські договори є основною підставою виникнення зобов'язань між учасниками господарських відносин, що забезпечує можливість координації їх діяльності, узгодження інтересів, досягнення компромісу з метою отримання певних взаємовигідних для сторін господарських результатів. Про наявність у господарського договору такої функції, як узгодження економічних інтересів сторін договірного зв'язку з загальногосподарськими інтересами, свідчать положення ч. 2 ст. 193 ГК України щодо обов'язку сторін договору вжити всіх заходів, необхідних для виконання договірних зобов'язань, з урахуванням інтересів іншої сторони та загальногосподарського інтересу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]