Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з природи.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать
  1. Підсумок уроку.

  2. Освітньою метою поточного уроку-екскурсії є формування в учнів уявлень чи понять про об’єкти і явища природи, їх взаємозв’язки і за­лежності, які передбачені змістом теми, а також засвоєння школярами тих власне предметних, розумових умінь та умінь раціональної навчаль­ної діяльності, які об’єктивно можна і необхідно сформувати у конк­ретній темі.

  3. Вступний урок-екскурсія

Вступний урок-екскурсія, як правило, багатотемний. Він передує вивченню розділу. Основна дидактична мета його полягає у здобутті учнями чуттєвого досвіду як основи для оволодіння системою понять, яка буде формуватися в учнів під час вивчення окремих тем і розділу в цілому.

  1. Особливістю вступного уроку-екскурсії є те, що діти під час уроку сприймають і запам’ятовують конкретний фактичний матеріал про предмети і явища.

За дидактичною суттю — це урок засвоєння нових знань, умінь і навичок. Структуру його складають такі етапи:

  1. Організація класу.

  2. Постановка мети і завдань уроку. Загальна мотивація.

  3. Засвоєння нових знань, умінь та навичок.

  4. Підсумки уроку.

  5. Домашнє завдання.

Підсумковий урок-екскурсія

Підсумковий урок-екскурсія завжди буває багатотемний. Він прово­диться після вивчення розділу і усього курсу навчального предмета.

Основними дидактичними цілями цього виду уроку-екскурсії є конк­ретизація, розширення, поглиблення, застосування і систематизація знань, умінь і навичок, які засвоюються учнями в конкретних темах розділу.

Дидактична структура підсумкового уроку-екскурсії включає такі етапи:

  1. Організація класу.

  2. Постановка мети і завдань уроку. Загальна мотивація.

  3. Систематизація і застосування засвоєних знань, умінь і навичок.

  4. Підсумок уроку.

7-9.великих квіток, плодів і коре­неплодів.

Образотворчі засоби наочності (зображувальні)

Вони найпоширеніші і доступніші серед інших.

Образотворчі засоби поділяються на об’ємні і плоскі. До об’ємних належать муляжі.

Муляжі — це точна копія натурального об’єкта, в якій відображаються не тільки основні (колір, форма, розміри), але й друго­ рядні, незначні, зовнішні ознаки. На уроках природознавства використовуються муляжі плодів, коренеплодів, зокрема, овочів, фруктів, технічних рослин. Вони виготовляються фабричним способом із парафіну і пластмаси. Самостійно вчитель може їх зробити із пап’є-маше.

Навчальні картини

У процесі навчання природознавства за­стосовуються сюжетні картини, які спеціально створені до окремих тем, та репро­дукції художніх полотен.

Навчальні таблиці.

Це засоби наочності, на яких інформація про цілісні об’єкти природи або їх частини подається у певній логічній послідовності з допомогою фрагментарних малюнків, текстів, цифрової інформації.

Навчальні таблиці класифікуються за різними ознаками. За формою передачі інформації вони бувають: художньо оформлені, цифрові, графічні, текстові і комбіновані. На останніх поєднується цифровий, тек­стовий або графічний матеріали з сюжетними чи фрагментарними ма­люнками.

За змістом і дидактичною метою вони поділяються на: порівняльні, інструктивні, запитальні, контрольні, довідкові.

Зміст таблиць показує їхнє головне призначення у процесі навчання. Одні з них використовуються для здобуття нових знань, інші — як дже­рело додаткової інформації для уточнення, розширення засвоєних знань, як основа встановлення зв’язків і залежностей, як матеріал для ор­ганізації практичних робіт, виконання вправ.

За методикою таблиці повинні відповідати таким вимогам:

  • демонстраційні таблиці повинні мати відповідні розміри;

  • об’єкти, зображені на них, повинні бути достатньої величини, щоб діти усього класу змогли їх детально розглянути, прочитати;

  • таблиці повинні представляти монографічні зображення, тобто ба­жано, щоб на них був зображений один об’єкт або однорідні об’єкти, які пов’язані між собою певними зв’язками;

  • малюнки, тексти, цифровий матеріал слід розміщувати в певній системі, дидактичній послідовності, щоб школярі легко могли його «про­читати»;

  • навчальні таблиці не заміняють натуральні об’єкти, а доповнюють їх і використовуються як основа актуалізації уявлень, сформованих під час спостережень за природою.

Навчальні таблиці використовуються на всіх етапах уроку.