Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_fiziki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

38) Технології магнітного запису інформації

38А) Технології магнітного запису інформації Система паралельного (горизонтального) зберігання даних.

У цій системі намагнічування робочого шару диску відбувається вздовж його руху. Він дозволяє здійснити щільність запису до 23 Гбіт/см2.

Дані записуються на диск, покритий феромагнітним записуючим шаром.

38Б) Технології магнітного запису інформації Система перпендикулярного (вертикального) зберігання даних.

У перпендикулярній системі запису даних орієнтація намагнічення доменів робочого шару перпендикулярна поверхні диску. Таке її розміщення вперше запропонував Ш. Івасакі в 1976 році.

Під робочим шаром диска чи стрічки знаходиться шар магнітом’якого заліза (див. рис. 1.35).

Магнітна головка, як і в поздовжньому запису, знаходиться з однієї сторони носія, але має відмінну від головки поздовжнього запису конструкцію. Полюси такої головки різні за поперечним перерізом - „гострий” і „тупий”. Густі силові лінії, які стікають з „гострого” полюсу, записують дані на диск і, розтікаючись по магнітом’якій основі, в розрідженому стані повертаються до „тупого” полюсу. При цьому розріджені вони настільки, що вже не в стані перемагнітити носій. Таким чином, якщо в поздовжньому запису магнітне поле запису генерується між полюсами головки, то в перпендикулярному – між зрізом полюсу головки і магнітом’якою основою диску. Тому домени записуючого шару орієнтуються вертикально, а основи – горизонтально. Це забезпечує додаткову стабільність доменів відносно один одного.

При перпендикулярному запису використовується набагато більш складний магнітний робочий шар. Під тонким захисним вуглецевим шаром знаходиться записуючий шар із окисленого сплаву кобальту, платини і хрому. Основа складається із двох антиферомагнітних шарів, які дозволяють зняти внутрішнє напруження магнітного поля.

Для зчитування інформації в системах з перпендикулярним магнітним записом потрібні принципово нові головки читання, які дозволяють значно збільшити співвідношення сигнал/шум і потужність самого сигналу. Тому деякі компанії вже починають застосовувати нове покоління головок на тунельному магніторезистивному ефекті (TMR Heads).

Система перпендикулярного магнітного запису дозволяє досягти щільність запису даних до 500 Гбіт/дюйм2 (теоретична межа).

38В) Технології магнітного запису інформації Система магнітного теплового зберігання даних.

Таку систему запису ще називають термоасистованою системою запису (англ.: HAMRHeat Assisted Magnetic Recording, запис з попереднім нагріванням за допомогою лазера). Цей метод передбачає короткочасний (1 пс) нагрів ділянки, на яку проводиться запис, до температури 380-400 К. В HAMR-головку вбудований лазер (див. рис. 1.36). При проходженні такої головки над робочим шаром він нагрівається променем лазера, внаслідок чого зменшується магнітна сприйнятливість феромагнетика робочого шару, а значить і зменшення площі гістерезису. Зменшення площі петлі гістерезису дає можливість переводити магнітний стан індукції зі стану ”0” в”1” і навпаки при менших значеннях індукції зовнішнього магнітного поля. Після проходження головки над нагрітою ділянкою її температура відновлюється до норми і петля гістерезису відновлює свою попередню форму. Такий спосіб зберігання інформації дозволяє досягнути її щільності до 10 Тбіт/дюйм2.

Впровадження цієї технології потребує використання в якості магнітного робочого шару принципово нових матеріалів з високим анізотропією. Це, перш за все, дорогі сплави Fe14Nd2B, CoPt, FePt і Co5Sm.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]