Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст диплому.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Висновки до розділу 3

Для оптимізації суми грошових коштів СТОВ “Мрія” потрібно складати кожного місяця платіжний календар, який дає можливість фінансовим службам підприємства забезпечити оперативне фінансування, виконання розрахункових і платіжних зобов’язань, фіксувати поточні зміни платоспроможності підприємства. За допомогою платіжного календаря СТОВ “Мрія” зможе побачити реально необхідну йому суму грошових коштів, яку він використає для підтримання платоспроможності, а надлишок коштів зможе направити на розширення виробництва, освоєння нових ринків збуту чи здійснення фінансових інвестицій.

Отже, ми пропонуємо вести більш жорстку політику управління оборотними активами: запасами та дебіторською заборгованістю за товари, роботи, послуги. Це призведе до зростання швидкості обертання оборотних активів, а отже, і прибутковості діяльності. За таких умов відбувається підвищення прибутковості діяльності, зменшення залежності від зовнішнього фінансування та покращення показників фінансової стійкості.

Висновки

Управління грошовими потоками є одним з найважливіших аспектів фінансового менеджменту, оскільки грошові кошти є найбільш ліквідними активами підприємства, здатними легко трансформуватися в будь-який інший вид активів. В Україні в умовах інфляції, нестабільної політичної ситуації, постійних змін в законодавстві і кризи неплатежів управління грошовими потоками є найбільш актуальним завданням в управлінні фінансами. Підвищення ефективності фінансового управління є основним фактором добробуту компанії.

З приводу цього, була проаналізована тема: «Управління грошовими потоками підприємства та основні напрямки його вдосконалення».

У вступі обґрунтовано актуальність теми дипломної роботи, сформульовано мету, завдання, предмет та об’єкт дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі розкрито економічний зміст та сутність управління грошовими потоками підприємства, структурування та класифікацію грошових потоків підприємства та їх управління, розглянуто нормативно-правове регулювання управління грошовими потоками підприємства.

У другому розділі проведено аналіз практики управління грошовими поитоками підприємства, а саме механізм формування вхідних грошових потоків СТОВ “Мрія” та його управління, практика і проблематика формування та управління вихідних грошових потоків СТОВ “Мрія”, аналіз рівня збалансованості та ефективності грошових потоків СТОВ “Мрія”.

У третьому розділі висвітлено шляхи вдосконалення управління грошовими потоками підприємства з використанням зарубіжного досвіду.

На основі цих спостережень, узагальнених даних про систему управління грошовими потоками підприємства розроблені основні пропозиції щодо її удосконалення.

За результатами проведеного дослідження, можна зробити висновки:

Грошові потоки є формою кругообігу грошей в господарстві. Вони виступають формою економічних взаємозв’язків на різних рівнях. Крім того, грошові потоки забезпечують обіг оборотних коштів підприємства. Адже, як відомо в процесі діяльності оборотний капітал з грошової форми переходять в товарну і потім знову в грошову. Отже, грошові потоки є інструментом, який забезпечує кругообіг оборотного капіталу підприємства. Чітка організація розрахунків між постачальниками і покупцями безпосередньо впливає на прискорення оборотності оборотних коштів і своєчасне надходження коштів. У підприємства виникають взаємини з персоналом, що виконує виробниче завдання, що також спричиняє розрахунки з працівниками підприємства, з органами соціального забезпечення й інших організацій і особами. Усі ці розрахунки здійснюються в грошовій формі.

Висока роль ефективного управління грошовими потоками підприємства в процесі їх обороту визначається наступними основними положеннями:

Темпи цього розвитку, фінансова стійкість підприємства, збалансованість об'ємів постачання і збуту продукції значною мірою визначається тим, наскільки різні види потоків активів у грошовій формі синхронізовані між собою по об'ємам і в часі. Високий рівень такої синхронізації забезпечує істотне прискорення реалізації стратегічних цілей розвитку підприємства.

Будь-який збій в грошовому потоці (здійсненні платежів) негативно позначається на формуванні виробничих запасів сировини і матеріалів, запасів готової продукції і т.п. Ефективне грошовими управління грошовими потоками дозволяє скоротити потребу підприємства у фінансуванні іззовнішніх джерел. Активно управляючи грошовими потокамиможна забезпечити зниження запасів як грошових, так іматеріальних їх видів, що використовуються в операційномупроцесі.

Визначення часових інтервалів між вхідними і вихідними грошовими потоками сприяє виявленню внутрішніх резервів СТОВ “Мрія” і як наслідок — формуванню шляхів оптимізації фінансових результатів з їх оцінкою. Оцінка оптимальної діяльності СТОВ “Мрія” відбувається за допомогою аналізу відхилень за видами грошових потоків, який відноситься до основного інструментарію контролінгу.

Керівництво СТОВ “Мрія” приділяє увагу питання, що стосується оптимізації грошових потоків, у вигляді певних усних розпоряджень персоналу для покращення їх показників роботи чи своїх особистих планів щодо подальшого розвитку діяльності підприємства. На аналізованому підприємстві не складаються плани щодо майбутнього надходження чи вибуття грошових коштів, не ведеться прогнозування грошових потоків, не відбувається їх оптимізація.

Для контролю і аналізу досягнутих результатів необхідно аналізувати рівень синхронності, збалансованості та ефективності грошових потоків підприємства, та визначати відхилення досягнутих цільових показників оптимізації грошових потоків підприємства від планових. Також необхідно дослідити вплив факторів, що обумовили відхилення, та економічні наслідки відхилення задач, цілей та принципів, що не досягнуті у результаті процесу оптимізації грошових потоків підприємства .

На останньому етапі коригування відповідних цільових параметрів грошових потоків доцільно здійснювати пошук альтернативних шляхів коригування поставлених відповідних цілей та задач оптимізації грошових потоків підприємства, а також вибір і реалізацію відповідного рішення щодо коригування цілей та задач оптимізації грошових потоків підприємства.

Здійснення контролінгу за рухом грошових коштів на підприємстві ведеться з боку керівників. Та досить складно здійснити такий контроль не опираючись на попередньо проведений аналіз, сформований план чи складений прогноз.

Повнота, вчасність, збалансованість забезпечення господарських процесів підприємства грошовими коштами визначають результати його операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, рівень фінансової стійкості, платоспроможності, конкурентоспроможності. Правильна і ефективна організація грошових потоків забезпечує «фінансове здоров’я» підприємства, його ритмічну господарську діяльність, є передумовою досягнення високих кінцевих фінансових результатів діяльності підприємства.

Для того, щоб і надалі підкоряти вершини бізнесу необхідно бути конкурентоспроможними. А правильно сформована політика управління грошовими потоками допоможе не тільки залишитися на плаву, а й значно покращити свій фінансово-господарський стан. Для цього на підприємстві потрібно провести ряд заходів, які б дозволили вирішити проблему відсутності політики управління грошовими потоками.

Поетапне здійснення управління грошовими потоками підприємства забезпечить постійний моніторинг рівномірності і синхронності формування грошових потоків в розробці окремих інтервалів часу.