Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕРИНА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
520.63 Кб
Скачать
  1. Облік необоротних активів та фінансових інвестицій.

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за один рік).

Вся інформація про наявні основні засоби на підприємстві, відображається в «Звіті про наявність основних засобів», в якому вказуться їхня первісна вартість, знос, залишкова вартість, рахунок і рахунок витрат (Додаток 3).

На ТОВ ”Ватра-Укр” облік є автоматизованим і ведеться за допомогою програми „1С Підприємство”, але при веденні обліку використовують наступні типові форми основних засобів :

1.Типова форма № ОЗ-1 „Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів” застосовується для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об’єктів для обліку введення їх до експлуатації, для оформлення внутрішнього переміщення основних засобів з одного цеху (відділу, дільниці) до іншого, а також для виключення їх зі складу основних засобів при передачі іншому підприємству (організації).

2.Типова форма № ОЗ-2 „Акт прийому-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів” застосовується для оформлення приймання-здачі основних засобів з капітального ремонту, реконструкції та модернізації. Якщо ремонт, реконструкцію та модернізацію виконує інше підприємство, то акт складається у двох примірниках (другий примірник передається підприємству, що здійснило ремонт основних засобів).

3.Типові форми № ОЗ-3 „Акт на списання основних засобів”(Додаток 4) застосовується для оформлення вибуття окремих об’єктів основних засобів при повній або частковій їх ліквідації. Акт складається у двох примірниках комісією, що затверджена наказом керівника підприємства (організації).

4.Типова форма № ОЗ-6 „Інвентарна картка обліку основних засобів”(Додаток5) застосовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про всі типи основних засобів на підприємстві. Форма містить дані про технічні особливості об’єкта, норми амортизаційних відрахувань та ін. Аналітичний облік ОЗ ведеться за кожним об’єктом окремо з розподілом на власні та отримані на умовах оренди, виробничі та невиробничі об’єкти.

5.Типова форма № ОЗ-7 „Опис інвентарних карток з обліку основних засобів” застосовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику в бухгалтерії з метою контролю за збереженням карток.

6.Типова форма № ОЗ-9 „Інвентарний список основних засобів” застосовується в місцях експлуатації основних засобів для обліку кожного об’єкта за матеріально відповідальними особами. Дані, що містяться в цій формі, мають бути тотожними із записами в інвентарних картках обліку основних засобів.

7.Типові форми № ОЗ-14 „Розрахунок амортизації основних засобів” (для промислових підприємств), на підприємстві дані по амортизації за всіма об’єктами основних засобів узагальнюються в «Зведених даних про амортизацію основних засобів у розрізі підрозділів та рахунків витрат» (Додаток 6).

Узагальнюююча інформація про рух основних засобів на ТОВ «Ватра-Укр» ведеться в «Оборотно-сальдовій відомості по рахунку» (Додаток 7).

Згідно положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (далі П(с)БО 7) амортизація – це систематичний розподіл вартості, яка амортизується, необоротних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

В бухгалтерському обліку присутнє ще одне поняття, яким іноді невірно підміняють поняття амортизація – це знос. Згідно П(С)БО-7:

знос основних засобів – це сума амортизації об'єкту основних засобів з початку його корисного використання. Таким чином, знос об'єкту на будь-яку дату складається з сум щомісячних амортизацій, проведених з моменту придбання до цієї дати, тобто відбувається накопичення сум амортизацій.

Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Метод амортизації обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт ОЗ став придатним для корисного використання. Суму нарахованої амортизації всі підприємства відображають збільшенням суми витрат підприємства і зносу необоротних активів.

На ТОВ „Ватра-Укр” застосовується податковий та прямолінійні методи нарахування амортизації. Головним наслідком цього є громіздкість ведення подвійного обліку амортизації ОЗ (бухгалтерського і податкового). Крім того, більшість ОЗ на підприємстві мають рівень зносу 65-80 %, немає достатніх обігових коштів для проведення швидкої заміни зношених засобів, тобто немає економічного сенсу переходити на пришвидшений варіант списання.

Для розрахунку амортизації необоротних активів встановлені такі строки корисного використання:

• для будівель та споруд – 40 років;

• для автотранспорту – 8 років;

• для нематеріальних активів – 5 років

∙ для обладнання-8 років

Відображення амортизації обліку відбувається таким чином:

  1. Нарахована сума амортизаційних відрахувань ОЗ, які використовувалися у виробництві Д-т 23 К-т 131

  2. Відображена амортизація ОЗ, що були використані при підготовці нового виробництва Д-т 39 К-т 131

  3. Амортизація ОЗ загальновиробничого призначення Д-т 91 К-т131

  4. Амортизація ОЗ, використаних адміністрацією Д-т 92 К-т 131

  5. Амортизація ОЗ, використаних в операціях збуту Д-т 93 К-т131

  6. Амортизація ОЗ, використаних при проведенні дослідницьких робіт Д-т 94 К-т 131

  7. Амортизація ОЗ, використаних при ліквідації наслідків аварій Д-т 99 К-т 131

  8. Списано суми нарахованого зносу за об’єктом ОЗ, що вибув Д-т 131 К-т 10

Інвентаризація – це спосіб виявлення та обліку тих засобів і джерел (або їх відсутності), які не знайшли документального відображення у поточному обліку. Вона проводиться з метою підтвердження правильності та достовірності даних бухгалтерського обліку.

Об’єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, коли її проведення є обов’язковим згідно із законодавством. Це відбувається у випадках :

  1. перед складанням річної звітності;

  2. при передачі майна в оренду або приватизації підприємства, перетворенні його в акціонерне товариство;

  3. при зміні матеріально-відповідальних осіб;

  4. за приписом судово-слідчих органів;

  5. при встановленні фактів крадіжок, зловживань, псування цінностей;

  6. у випадку стихійного лиха;

  7. у випадку ліквідації підприємства

Обов’язкова інвентаризація ОЗ для річної звітності проводиться на 1-ше грудня кожного року.

Інвентаризація проводиться на підставі Інструкції з інвентаризації ОЗ, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу. Затверджена наказом Головного управління Державного казначейства України № 90 від 30.10.1998р.

Для проведення інвентаризації наказом керівника по підприємству створюється інвентаризаційна комісія, в склад якої входять керівники структурних підрозділів, обов’язково головний бухгалтер, керівник або його заступник.

Під час інвентаризації комісія в обов’язковому порядку проводить перевірку відповідності технічної документації, записує в описи повні найменування цих об’єктів та їхні інвентарні номери. Машини, обладнання та інші об’єкти перевіряються за заводськими номерами і заносяться в описи окремо, із зазначенням інвентарного номера. Основні засоби записуються в описі під найменуванням відповідно з основним призначенням об’єкта. Присвоєні об’єктам (предметам) ОЗ інвентаризаційні номери не повинні змінюватися.

Оцінка виявлених і не врахованих з моменту проведення останньої інвентаризації об’єктів має бути проведена за дійсною вартістю, а знос слід визначити за справжнім технічним станом об’єктів з оформленням даних оцінки та зносу відповідними актами.

При виявленні об’єктів, що не перебувають на обліку, а також об’єктів з відсутніми в обліку даними, що їх характеризують, комісія повинна включити до опису відсутні відомості і технічні показники цих об’єктів.

Згідно результатів інвентаризації можливі такі записи в бухгалтерському обліку:

Зміст записів

Дт

Кт

Облік нестач ОЗ з виявленням винної особи :

1

Знос списаних ОЗ

131

10

2

Залишкова вартість списаних ОЗ

976

10

3

Сума, що підлягає відшкодуванню винною особою

375

746

4

Сума відшкодування, що підлягає сплаті до бюджету

746

642

5

Сплачена сума відшкодування винною особою

30

375

6

Перерахована сума відшкодування до бюджету

642

311

Облік нестач ОЗ без виявлення винної особи :

1

Знос списаних ОЗ

131

10

2

Залишкова вартість списаних ОЗ

976

10

Облік лишків ОЗ:

1

Внесення до активів виявлених ОЗ

10

719

Модернізація обладнання – це удосконалення конструкції, яке забезпечує підвищення продуктивності об’єкта, що модернізується, сприяє розширенню його технологічних можливостей до рівня сучасних технічних і технологічних вимог, досягненню економії ресурсів, поліпшенню умов праці

Реконструкція виробництва – це комплекс заходів щодо збільшення виробничих потужностей, підвищення продуктивності праці, технічного рівня виробництва з метою збільшення випуску продукції, зниження її собівартості при найменших затратах матеріальних і грошових ресурсів на одиницю введеної потужності.

Ремонт основних засобів – це часткове відновлення окремих об’єктів для підтримання їх у робочому стані.

Витрати на ремонт на « Ватрі-Укр» відображаються в Протоколі (Додаток 8).

Ремонт буває: поточний, середній і капітальний. А також плановий і поточний. Оскільки характерним способом проведення ремонтів на підприємстві для ТОВ „Ватра-Укр” за нинішніх умов є господарський спосіб, то саме для нього і покажемо кореспонденцію:

Зміст операцій

Господарські операції

Сума

Дебет

Кредит

1

Оприбутковано придбані :

  • запчастини для ремонтних цілей

  • деталі для модернізації об’єкта

207

202

631

631

7500

5000

2

Нараховано податковий кредит з ПДВ :

641

631

2500

3

Сплачено за придбані матеріальні цінності

631

311

15000

4

Придбані деталі використано на модернізацію об’єкта

152

202

5000

5

Придбані запчастини використано на ремонт об’єкта

977

207

7500

6

Нараховано з/п робітникам, зайнятим на модернізації об’єкта

152

661

3700

7

Нараховано страхові збори, на ФОП:

  • пенсійне страхування

  • соціальне страхування

  • на випадок безробіття

152

152

152

651

652

653

1180

1150

550

8

Нараховано з/п робітникам, зайнятим на ремонтних роботах

977

661

800

9

Нараховано страхові збори, на ФОП:

  • пенсійне страхування

  • соціальне страхування

  • на випадок безробіття

977

977

977

651

652

653

250

30

10

1

Капітальні витрати зараховуються на збільшення первісної вартості об’єкта

104

152

10580

1

Витрати, понесені у зв’язку з проведенням ремонту

793

977

8590

Визначення поняття нематеріальних активів (НА) міститься в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 8 „Нематеріальні активи”, п. 4 якого встановлено, що нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований і знаходиться на підприємстві в цілях використовування протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, з адміністративними цілями або надання в оренду іншим особам.

Планом рахунків бухгалтерського обліку передбачено, що для бухгалтерського обліку НА використовується рахунок 12 „Нематеріальні активи”. Бухгалтерський облік НА ведеться за об'єктами, які об'єднуються в наступні групи. До НА відноситься:

  • права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною і іншою інформацією про природне середовище і т.  п.) - враховуються на субрахунку 121 „Права користування природними ресурсами”;

  • права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будовою, право на оренду приміщень і т.  п.) - враховуються на субрахунку 122 „Права користування майном”;

  • права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви і т.  п.) - враховуються на субрахунку 123 „Права на знаки для товарів і послуг”;

  • права на об'єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від несумлінної конкуренції і т.  п.) - враховуються на субрахунку 124 „Права на об’єкти промислової власності”;

  • авторські і суміжні з ними права (право на літературні і музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних і т.  п.) - враховуються на субрахунку 125 „Авторські і суміжні з ними права”;

  • незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи - капітальні інвестиції в придбання, створення і модернізацію нематеріальних активів, використовування яких за призначенням на дату балансу не відбулося.

З типових форм обліку НА затверджений Журнал реєстрації об'єктів промислової власності (форма №  ПВ-4), що використовуються, і Відомість аналітичного обліку нематеріальних активів, яка затверджена приказом Мінфіну України від 29.12.2000 г. № 356. Форма №  ПВ-4 призначена для реєстрації винаходів, корисних моделей, промислових зразків, що використовуються на підприємстві, включаючи ті, право на використовування яких передано за ліцензією. Такий журнал необхідно використовувати для обліку групи НА “Права на об'єкти промислової власності”. Для первинного обліку нематеріальних активів інших груп підприємство має право розробити власні форми, для яких як аналог можуть підійти форми первинного обліку основних засобів, такі як ОЗ - 1,ОЗ - 3, ОЗ - 6, ОЗ - 8, ОЗ - 9, ОЗ - 14. Амортизація нематеріальних активів в бухгалтерському обліку здійснюється щомісячно протягом терміну їх корисного використання, але не більше 20 років.

Метод амортизації нематеріального активу вибирається підприємством самостійно виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод.

Амортизацію нематеріальних активів на ТОВ „Ватра-Укр” нараховують в розмірі 50% їх вартості при передачі в експлуатацію і 50% при їх вибутті.