Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕРИНА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
520.63 Кб
Скачать
  1. Ознайомлення зі структурою підприємства,технологією та організацією виробництва.

ВАТ „Ватра” є провідним виробником світлотехніки в СНД і одним з найбільших виробників пускорегулюючих апаратів в Європі .

  Корпорація „Ватра” заснована в травні 1957 року Міністерством електротехнічної промисловості колишнього СРСР на базі переобладнаних корпусів Тернопільської тютюнової фабрики.

Історія розвитку та реконструкції підприємства має такий вигляд:

 

а) у 1971-1978 роках побудовано одноповерховий корпус №1, в якому організовано виробництво пускорегулюючої апаратури;

б) у 1977-1982 роках споруджено одноповерховий корпус №2, в якому було створено виробництво технологічного  обладнання, інструменту і оснастки;

в)  у 1983-1987  роках  побудовано  одноповерховий  з двоповерховою вставкою корпус №3, а також двоповерховий корпус №4, в яких організовано виробництво побутових світильників, пластмасове і ливарне виробництво.

          З 1965 року підприємство повністю переорієнтувалось на випуск світлотехнічного устаткування. В цей період були розроблені і освоєні світильники для хімічної та гірничорудної промисловості. З 1971 року підприємство почало розробку то освоєння виробництва побутових світильників різних груп: люстри, бра, настільних ламп, торшерів. В 1975 році розпочався випуск пускорегулюючих апаратів, які за класифікацією відносяться до групи промислових світильників.

Перші загальні збори акціонерів відбулися 26.07.1996 року. Зареєстровано розпорядженням Тернопільської міської державної адміністрації №462 від 12.07.1996 року.

Після розпаду Союзу обсяги виробництва «Ватри» почали знижуватись і наближалися до критичної межі збитковості.

В умовах широкої загальноукраїнської економічної кризи «Ватра», тим не менше, зуміла вистояти, зберегти виробничий і висококваліфікований кадровий потенціал.

У 1994 році на базі державного підприємства було утворено них ВАТ

« Ватра», у1996 році його було приватизовано.

Із запровадженням в Україні ринкових механізмів господарювання настала проблема вкладення коштів в оновлення виробничого обладнання «Ватри» та впровадження передових технологій з тим, щоб покращити якість і конкурентоспроможність продукції.

На жаль, надія на те, що власники крупних пакетів акцій «Ватри» вкладуть свої кошти в розвиток виробництва, була марною.

«Ватра» опинилася в дуже скрутному становищі і змушена була покладатися виключно на власні сили. Виходом із скрутного становища стала розроблена спеціалістами Товариства програма реструктуризації ВАТ «Ватри». Суть реструктуризації зводилась до наступного:

  • Вилучення від ВАТ «Ватра» багато витратних нерентабельних або малорентабельних функцій ( без зміни юридичного статусу Товариства як єдиного майнового комплексу);

  • Створення мало витратної, ефективної структурні моделі господарювання, яка б забезпечувала отримання гарантованого прибутку.

  • Розвиток засобів виробництва за рахунок стабільного накопичення коштів на реінвестиції.

Реалізація цієї програми дозволила стабілізувати роботу підприємства, підвищити конкурентоздатність продукції та закріпитися на ринку України та близького зарубіжжя.

В даний час 60% продукції підприємство постачає на експорт. При загальному обсязі продукції 97 млн грн, у  країни СНД торік відправили світильників на 56,5 млн грн. Порівняно із 2009 р. ріст виробництва склав майже 40%, хоча кількість працюючих у 2010-му збільшилася на 1,4% (додатково створено 85 робочих місць). На заводі працюють близько 2000 чоловік. Середня зарплата торік становила 1050 грн.

Сьогоднішня «Ватра» складається із двох організаційних структур. З одного боку – це ВАТ «Ватра» як власник ( в особі акціонерів) цілісного майнового комплексу. З другого боку – це Корпорація «Ватра» до якої входять товариства з обмеженою відповідальністю з визначеними напрямками виробничої спеціалізації (Додаток 1).

За організацію виробництва підприємства відповідає директор заводу.  В свою чергу, завод складається з наступних відділів: виробництва, постачання, енергомеханічна служба, ливарне та складське господарство. Виробництво складається з таких цехів: ливарний, механічний, штампувальний,малярний. . Служба постачання складається з трьох чоловік: начальник служби постачання, інженер постачання та водій-експедитор. Інформація про наявність матеріалів на складах постійно надходить у відділ. Служба планування подає приблизний проект плану випуску-продаж на рік, розбитий поквартально, і, виходячи з наявних коштів, служба постачання повинна забезпечити виробництво всіма необхідними матеріалами та деталями. На основі даного плану служба постачання укладає договори з постачальниками в Україні та за кордоном. Для оплати матеріалів відділ подає рахунки в бухгалтерію. В більшості випадків здійснюється попередня оплата. Завод отримує інформацію від служби розвитку про хід підготовчої діяльності нових виробів, графіки підготовки виробництва, забезпечення конструкторською документацією, нормативною технологією, нормами розходу матеріалів. Останні дані мають поступати по мірі впровадження. Керівництво спільним підприємством має за головну мету — відповідати потребам ринку (і не тільки українського), а це означає — постійно покращувати продукцію, зменшувати собівартість її виготовлення за рахунок економії матеріалу та часу, одночасно, ніщо не має зашкодити якості виробу. Неординарна діяльність служби розвитку тим більш важлива, що “Ватра-Шредер” є своєрідною складовою відомого лідера “Шредер”, що зобов’язує відповідати найвищому рівню у всьому. Генеральний директор здійснює особливу координацію рішень стосовно підготовки виробництва нової чи покращеної продукції і, в загальному, проблем науково-технічного розвитку підприємства. Складанням планів випуску продукції на підприємстві займається служба економіки, надаються ці документи у відділ служби розвитку.

В подальшому на базі єдиного підприємства, в ході приватизації, із окремих структурних підрозділів були створені самостійні Товариства з обмеженою відповідальністю, які мають право окремих юридичних осіб в складі Обєднання світлотехнічних підприємств «Корпорація Ватра».

ВАТ „Ватра” розробляє та виготовляє наступні основні групи світлотехнічного обладнання (Додаток):

  1. Зовнішнє освітлення. Вуличні та паркові світильники з енергоекономними лампами.

  2. Прожекторне освітлення.

  3. Загальнопромислові світлові прилади для освітлення виробничих приміщень, з різними джерелами світла, для експлуатації у приміщеннях з нормальними та важкими умовами навколишнього середовища.

  4. Адміністративне освітлення.

  5. Транспортне освітлення – це група світлових приладів для загального освітлення салонів вагонів метро, локомотивів

  6. Світильники місцевого освітлення для місцевого освітлення робочих зон металорізальних верстатів та іншого виробничого обладнання

  7. Вибухонебезпечні світлові прилади для освітлення вибухонебезпечних об’єктів газової, хімічної, нафтопереробної промисловості.

  8. Екслюзивні світильники за спеціальними замовленнями з індивідуальними дизайнерськими розробками.

  9. Пускорегулююча апаратура для запалювання люмінесцентних ламп і ГЛВТ всіх видів і потужностей.

Дані види світильників мають наступну технологію виробництва:

Легірований алюмінієвий сплав з добавлянням цинку виливають у форми. Потім методом електролізу три рази покривають міддю, так як на ній краска максимально закріплюється. Світильник тричі покривають металевим напилюванням під високим тиском при температурі 380°-400° С у вакуумному боксі. На цю поверхню накладають шар лаку, щоб поверхня світильника мала естетичний вигляд. Вся ця технологія забезпечує максимальну стійкість світильника до впливу вологи і високої температури.

Така особлива технологія виробництва дає змогу виготовляти декоративні моделі з багатокольоровим покриттям.

Якість покраски перевіряється шляхом випробування зразків у так званому «стенді старіння». Для цього з кожної виготовленої партії беруться світильники і поміщаються в бокс з екстремальними умовами: дія високої температури, вологи та кислотності .На протязі семи днів дія цих факторів дорівнює 3 рокам експлуатації при загальному використанні. Якщо зразки пройшли тестування, то лише після цього партія відправляється на реалізацію, якщо ж ні – відправляється на перекрашування.

Також Корпорація надає всім підприємствам, які входять до її складу в оренду приміщення, обладнання, оснащення та послуги з енергозабезпечення, соціально-побутового та культурно-спортивного обслуговування.

Отже, можна зробити висновок, що Корпорація застосовує індивідуальне , серійне та масове виробництво.

«Ватра» має у своєму активі багато нагород, зокрема за високу якість продукції, активну участь у розвитку економіки України та її інтеграцію у світову, корпорація нагороджена почесним знаком Американського фонду розвитку східних країн «Золотий глобус», інтернаціональним призом міжнародної організації лідерів торгівлі «За кращу торгову марку», призом Європейського клубу торгівлі «Діамантова зірка якості» та іншими призовими нагородами.          ТОВ «ОСП Корпорація ВАТРА» бере участь у спеціалізованих виставках. 

 

 

Наприклад, Міжнародна виставка “Інтерсвітло” у м. Москва, «elcomUkraine. Промислове освітлення» у м. Києві, а також у спеціалізованих наукових конференціях та практичних семінарах.        

До складу бухгалтерії на «Ватрі» входить 4 особи: головний бухгалтер, бухгалтер з фінансових операцій, бухгалтер з обліку майна і матеріальних ресурсів, бухгалтер з розрахунків з заробітної плати. Бухгалтерія в повному обсязі веде облік необоротних активів, запасів, коштів, розрахунків та інших активів, власного капіталу та зобов’язань, доходів, витрат та інше. Вона готує та подає в банківські установи документи для перерахування коштів, згідно з визначеними податками і платежами, забезпечує ведення бухгалтерського обліку, дотримуючись єдиних методологічних засад, встановлених Законом України « Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» з використанням сучасної комп’ютерної техніки і систем бухгалтерського обліку 1С. При веденні бухгалтерського обліку ТОВ „Ватра” використовує різні закони, інструкції, положення, методичні рекомендації, які стосуються окремих господарських операцій, а саме керується Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, які являють собою нормативно-правові акти, затверджені Міністерством фінансів України, що визначають принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

Служба обліку забезпечує облік здійснення всіх господарських операцій помісячно із складанням балансу підприємства до 17 числа наступного місяця, у виняткових випадках – до 20 числа.

Отже, можна зробити висновок, що наявність високопрофесійного інженерно-технічного потенціалу, власної експериментально-лабораторної бази дозволяє ТОВ «Ватра» вирішувати складні питання розробки і постановки на виробництво енергоефективних світлових приладів для різних галузей виробництва, здатним виконувати на високому технічному рівні розробку, підготовку виробництва і освоєння нової техніки.