Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕРИНА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
520.63 Кб
Скачать

8. Облік випуску готової продукції та її збуту.

Готова продукція – це продукція (виріб, напівфабрикат, робота, послуга), що повністю закінчена обробкою на даному підприємстві, пройшла всі стадії технічного випробовування (якщо цього вимагають відповідні її особливості), відповідає технічним умовам і стандартам, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад або прийнята замовником.

Вихід кожного виду готової продукції або напівфабрикатів з виробництва оформляється відповідною первинною документацією – на ТОВ«Ватрі-Укр» приймально-здавальними накладними . У них зазначається: номер, дата, цех (відправник), склад (одержувач), найменування продукції, номенклатура продукції, одиниця вимірювання, кількість місць (направлено і фактично прийнято: брутто, тара, нетто), ціна. Також відображається час прийняття, стан тари, підписи осіб, того, хто здав, і того, хто прийняв готову продукцію. Накладні надходять до бухгалтерії для обліку готової продукції. Крім накладних складають змінний звіт комірника у якому вказують, скільки і яких видів продукції прийнято від цеху, надходження від цеху за зміну, кількість реалізованої або переданої іншим цехам продукції.

Аналітичний облік продукції на складах підприємств ведеться за назвою, видами, типами, сортами, розмірами. Для аналітичного обліку продукції на складах реєстрами є картки або книги складського обліку. На «Ватрі» для обліку руху готової продукції застосовують технічні засоби, що встановлені безпосередньо на складах АРМ комірника,облік продукції на складах у традиційній картковій формі здебільшого не ведуть, а необхідні для управління дані тримають як інформацію за вимогою. Картки складського обліку замінені оперативними машинограми залишків і руху готової продукції за кожним найменуванням і видом ( Додаток 23).

Документи на готову продукція щодня надходять до бухгалтерії, яка веде кількісно-натуральний облік випуску продукції за її видами, сортами. Оцінка продукції за „твердими” обліковими цінами дає змогу вести постійний поточний облік незалежно від калькуляції фактичної собівартості. Такі ціни є основою ведення бухгалтерського обліку готової продукції на складах оперативно-бухгалтерським методом.

Облік готової продукції у вартісному вираженні ведуть за місцем її зберігання із зазначенням матеріально відповідальних осіб. У системі бухгалтерського обліку продукція відображається за видами і сортами, а також за ознакою місцезнаходження, тобто: готова продукція на складах; товари відвантажені; товари, що перебувають на відповідальному зберіганні. Щомісяця звіряють дані облікових реєстрів з даними книги залишків готової продукції і напівфабрикатів свого виробництва, контролюють записи, стан запасів готової продукції на складі, своєчасне і правильне її оприбуткування, забезпечення зберігання, своєчасного відвантаження, а також виконання обов’язків за поставками продукції споживачам. Облік руху відвантаженої продукції ведеться у відомості відвантаження,відпустки і реалізації продукції і матеріальних цінностей (розділ II), вякій поєднується аналітичний і синтетичний облік відвантаження (відпуску),реалізації продукції, матеріальних цінностей та послуг та розрахунків зпокупцями. Аналітичний облік відвантаження і реалізації організується як поокремих видів продукції в натуральному вираженні, так і в розрізіплатіжних документів у двох оцінках-за фактичною собівартістю і продажній ціні. Причому враховується і загальна кількість продукції, що залишиласяна початок і кінець місяця неоплаченої, відвантаженої в звітному місяці,повер-щенной покупцями і реалізованою. Підставою для заповнення IIрозділу відомості є відомість за минулий місяць (залишок неоплаченоїпродукції на початок місяця), платіжні вимоги та накази накладні навідвантажену продукцію звітного місяця, а також виписки банку з розрахунковогорахунку підприємства. Сума сплаченого чеками залізничного тарифу за рахунокпокупця вказується у відомості окремо, тому що вона в обсяг реалізаціїне включається. Отже, II з розділу можливо отримати наступнідані: кількість виробів, відпущених зі складу та відвантажених за місяць якза асортиментом, так і у вартісному вираженні; суму транспортнихвитрат, суми, що належать за рахунками, платіжним вимогам; станрозрахунків з покупцями, відомості про що надійшли в звітному місяці суми запродукцію і у відшкодування транспортних витрат і т. д. Показники відомостімають велике оперативне значення, тому що на кожен день необхідно матизведення про обсяг відвантаженої і реалізованої продукції та з метою контролюза виконанням плану та договірних зобов'язань.

Розділ III відомості заповнюється після закінчення місяця загальними сумами за пред'явленими рахунками і складається з трьох частин:. А-оплата та списання; Б-списано у зв'язку з поверненням продукції, В-не сплачено, не списано.

Відвантаженням і збутом готової продукції на підприємстві займається відділ збуту (маркетингу), який у відповідності із заключеними договорами виписує розпорядження на відвантаження продукції зі складу. На складі продукцію готують до відвантаження. Проводиться маркування товару, тобто на спеціальній бірці вказується вантажоодержувач, вантажовідправник, маса брутто і маса нетто. Якщо продукцію на складі постачальника одержує представник покупця, то він повинен мати довіреність.

Напротязі звітного місяця готова продукція відпускається покупцям за обліковими цінами, в зв’язку з чим виникає необхідність визначення її фактичної собівартості.

Розрахунок фактичної собівартості продукції проводиться за допомогою середнього відсотка, який визначається за формулою:

Сер. % =

Факт. собів-ть реалізованої продукції = сер. % * вартість відвант. продукції за обліковими цінами

Для обліку готової продукції призначений рахунок 26 «Готова продукція». Цей рахунок призначено для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства.

За дебетом рахунку 26 відображається надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю.

При списанні готової продукції з рахунку 26 сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від вартості готової продукції за обліковими цінами визначається як добуток рівня (відсотка) відхилень і вартості відпущеної зі складу готової продукції за обліковими цінами. Рівень (відсоток) відхилень визначається визначається діленням суми відхилень на початок місяця з сумою відхилень з продукції, що надійшла на склад з виробництва за звітний місяць, на суму вартості залишку готової продукції за обліковими цінами на початок місяця та вартості оприбуткованої за звітний місяць з виробництва на склад готової продукції за обліковими цінами.

Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами, що відноситься до реалізованої продукції, відображається за кредитом рахунку 26 і дебетом рахунків, на яких відображено вибуття готової продукції.