Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАТЕРИНА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
520.63 Кб
Скачать

7. Облік розрахунків з оплати праці.

Заробітна плата посідає одне із центральних місць в обліку на підприємстві. Основою ор­ганізації оплати праці на підприємстві є тарифна система, яка включає: тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадо­вих окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (до­відники). Тарифна система оплати праці використовується для розподілу робіт за їх складністю, а працівників - за­лежно від їх кваліфікації й відповідальності за розрядами тарифної сітки. Вона служить підставою для формування і диференціації розмірів заробітної плати. Модель стабільних трудових відносин на «Ватрі» передбачає укладення трудових угод між адміністрацію і найманим працівником. Трудовий договір у формі угоди передбача зобов’язання працівника виконувати роботу, визначену цією угодою, підпорядковуватись внутрішньому трудовому розпорядку, а адміністрація зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці,необхідні для виконання роботи, передбачені трудовим законодавством, колективним договором і угодою сторін. Відповідно до трудового законодавства на ТОВ «Ватра» встановлено 40-годинний робочий тиждень. Режим роботи, як правило однозмінний. Для окремих категорійу разі необхідності застосовують двозмінний режим роботи. По безперервному графіку роботи працю персонал охорони обкатів та черговий персонал( енергетии, сантехніки). Графіки і режими робочого дня узгоджуються з профкомом «Ватри».

Поряд з обліком особового складу на підприємстві має бути організований облік використання робочого часу. Для цього на підприємстві застосовується Табель обліку використання робочого часу (та розрахунку заробітної плати) (Додаток 19). В табелі відображається інформація про відпрацьований час, години понаднормової роботи, запізнення та неявки на роботу, причини яких зашифровуються умовними позначками.

Оформлений належним чином табель засвідчується підписами начальників структурних підрозділів і табельниками, і в установлений термін подається в бухгалтерію для нарахування заробітної плати.

Простої на виробництві оформляється листом простою або актом про простій. При виконанні додаткових робіт, які не передбачені технологічним процесом, а також виконання робіт нижчого розряду порівняно з розрядом робітника і роботи в понадурочний час повинні оформлятися листом на доплату. Всі ці документи після належного оформлення передаються в бухгалтерію підприємства для нарахування зарплати.

При погодинній оплаті праці робітників і службовців встановлюються норми обслуговування закріплених за ними верстатів, агрегатів або нормовані виробничі завдання на певний період часу, або нормативи чисельності працівників для виконання окремих функцій чи обсягів робіт. За нормами обслуговування встановлюється чисельність робітників і кількість устаткування (верстатів, агрегатів), яку вони повинні обслужити при нормальному навантажені кожного робітника протягом робочої зміни.

   Погодинна оплата праці провадиться на основі тарифної ставки (окладу):

 

де ОП – нарахована оплата праці; В – відпрацьований час, годин; Р – розцінка.

Таку систему оплати праці застосовують в умовах, де необхідно забезпечити зростання індивідуальної або колективної продуктивності праці робітників та якості продукції. В цих умовах застосовується погодинна оплата праці, при якій розмір заробітної плати залежить від індивідуальної продуктивності праці.

Нарахування оплати праці службовцям здійснюється в розмірі їх посадового окладу у відповідності до посади за штатним розписом.

Винагорода за результатами роботи підприємства за рік прямо пов’язана з кінцевими результатами роботи підприємства. Її розмір пов’язується з особистими результатами праці кожного працівника, зі стажем його роботи на підприємстві, виходячи з таких параметрів визначення розміру винагороди:

стаж роботи приймається в межах 1–20 років;величина заробітку може бути прийнята виходячи із середньомісячної заробітної плати працівника за минулий рік у розмірі від десятиденного до двадцятиденного заробітку, який За час відпустки працівникові нараховується оплата праці з розрахунку середньоденного заробітку працівника.

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який починається з дня укладання трудового договору.

Нарахування виплат за час щорічної відпустки проводиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців, або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Отриманий результат множиться на число календарних днів відпустки.

Розрахунок відпускних здійснюється за формулою:

де Від – сума відпускних; Зп – сумарний заробіток працівника (за останні 12 міс.); Ккд – тривалість відпустки в календарних днях; 12 – число святкових і неробочих днів, передбачених законодавством.

Оплата інших видів відпусток, передбачених колективним договором і угодами, трудовим договором, здійснюється з прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету.

З метою рівномірного включення подальших витрат до затрат виробництва й обігу звітного періоду підприємство може створювати резерви для наступної оплати відпусток працівників і виплати винагород за вислугу років, включаючи відрахування на державне соціальне страхування із цих сум.

Резерв на оплату відпусток утворюється щомісяця шляхом множення фактично нарахованої працівникам заробітної плати на коефіцієнт, обчислений як співвідношення річної планової суми на оплату відпусток і загального планового фонду заробітної плати працівників, тобто:

де Ров – резерв на оплату відпусток; ФОПфакт – фактично нарахована працівникам заробітна плата за місяць; К – коефіцієнт.

де О – річна планова сума на оплату відпусток; ФОПплан – загальний плановий фонд заробітної плати.

Нарахована оплата праці формує витрати суб’єкта господарювання, включається в собівартість виготовленої продукції, виконаних робіт та наданих послуг і повертається підприємцю в процесі продажу товарної продукції за рахунок коштів покупця.

- нема голосів (8557 відвідувань)

Користувачі повинні бути зареєстровані щоб голосувати за книгу

Нема коментарів для цієї книги

Рахунок № 66 “Розрахунки з оплати праці” призначений для обліку розрахунків за всіма видами оплати праці: заробітної плати, премії, виконання громадських обов’язків та ін.

Для обліку розрахунків по оплаті праці використовують два субрахунки:

№ 661 “Розрахунки за заробітною платою”;

№ 662 “Розрахунки з депонентами”.

На кредиті субрахунку № 661 “Розрахунки за заробітною платою” відображаються:

- нарахована заробітна плата робітникам основного виробництва, виробництва напівфабрикатів, допоміжних виробництв;

- нарахована заробітна плата робітникам за обслуговування і ремонт обладнання цехів основного виробництва;

- нарахована заробітна плата службовцям та обслуговуючого персоналу;

- нарахована заробітна плата спеціалістам;

- нарахована плата працівникам житлово-комунального підприємства;

- нарахована заробітна плата за впровадження нової техніки, технології, за виконаний ремонт основних засобів;

- суми нарахованої допомоги з тимчасової непрацездатності;

- сума премій, нараховані за рахунок коштів Фонду економічного стимулювання або Фонду спеціального призначення;

- оплата праці за рахунок коштів Резерву наступних витрат і платежів та інші.

На кредиті субрахунку № 662 “Розрахунки з депонентами” відображаються суми своєчасно не виданої заробітної плати, премій, допомоги тощо працівникам підприємства.

На дебеті субрахунку № 661 “Розрахунки за заробітною платою” відображаються виплачена заробітна плата, депонована заробітна плата, відрахований прибутковий податок із заробітної плати працівників та службовців на користь державного бюджету, відраховані аліменти та інші відрахування згідно з виконавчими листами, відрахування у розмірі 1%-5% з заробітної плати кожного працюючого до Пенсійного фонду, у розмірі 1% профспілкових внесків від нарахованої заробітної плати членів профспілкової організації, сплачені дивіденди за акціями, відрахування сум за лікарняними листами, 0,5% – збір на випадок безробіття та ін.

На дебеті субрахунку № 662 “Розрахунки з депонентами” відображаються видачі депонованих сум.

Аналітичний облік розрахунків по заробітній платі має стільки ж рахунків, скільки працюючих на підприємстві за обліковим складом, тобто це облік розрахунків по заробітній платі по кожному працюючому окремо. Сума всіх нарахувань заробітної плати по кожному аналітичного рахунку (тобто по кожному працюючому) дорівнюватиме кредитовому обороту синтетичного рахунка № 66 за звітний місяць, тобто сумі нарахованої заробітної плати по цеху, відділу, підприємству в цілому. Сума всіх відрахувань за аналітичними рахунками дорівнюватиме дебетовому обороту синтетичного рахунка № 66. Сума в графі Розрахунково-платіжної відомості “Сума, належна до виплати” аналітичних рахунків дорівнює кредитовому сальдо синтетичного рахунка № 66 “Розрахунки з оплати праці”. Кредитове сальдо рахунка № 66 показує заборгованість підприємства робітникам і службовцям на 1-ше число кожного за звітним місяця.

По рахунку 66 може бути розгорнутий залишок: кредитовий, який відображає заборгованість підприємства працівникам підприємства по заробітній платі, і дебетовий, що показує заборгованість працівників підприємству по заробітній платі.

Основним бухгалтерським регістром, який використовується для розрахунків з працівниками є розрахунково-платіжна відомість, яка складається в розрізі кожного табельного номеру за цехами, категоріями робітників, за видами витрат та утримань.

Виплату зарплати на «Ватрі» Відображають і «Відомості про виплату грошей (Додаток 20), а оскільки на підприємстві широко використовуться програма1С»Бухгалтерія», то нарахування заробітної плати можна провести у «Оборотній відомості по рахунку 66» (Додаток 21), а дані про нарахування в Фонд тимчасової втрати працездатності у « Оборотній відомості по рахунку 663» (Додаток 22).

Типові операції за рахунком 66 „Розрахунки з оплати праці”:

Зміст операції

Дебет

Кредит

1

Нараховано основну з/п основних виробничих працівників

23

66

2

Нараховано додаткову з/п основних виробничих робітників

91

3

Нараховано основну і додаткову з/п загальновиробничого персоналу

91

4

Нараховано основну і додаткову з/п управлінського персоналу

92

5

Нараховано основну і додаткову з/п невиробничого персоналу

94

6

Нараховано матеріальну допомогу працівникам підприємства

94

7

Нараховано з/п робітникам, зайнятим на виправленні браку

24

8

Нараховано допомогу із соціального страхування працівникам підприємства

652

9

Нараховано з/п робітникам, зайнятим на освоєнні нового виробництва та інших роботах, що стосуються майбутніх періодів

39

10

Нараховано з/п за час відпустки і за стаж роботи

47

11

Нараховано і утримано прибутковий податок

66

641

12

Нараховано і утримано відрахування до Пенсійного фонду

651

13

Нараховано і утримано платежі з допомоги з тимчасової непрацездатності

652

14

Нараховано і утримано платежі з допомоги зі страхування на випадок безробіття

653

15

Утримано перевитрату підзвітних сум

372

16

Утримано суми відшкодування матеріальної шкоди

375

17

;Утримано суми аліментів

685

18

Видано з/п натурою (продукцією)

701

19

Утримано з робітників – винуватців браку із з/п

24

20

В рахунок з/п видана путівка в санаторій, проїзні документи

33

21

Відраховано із оплати праці пайові внески

41