Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

13. Номінальні параметри режиму. Визначення номінальної потужності електроприймачів.

Приймачем електричної енергії (електроприймачем) називається апарат, агрегат, механізм, призначений для перетворення електричної енергії в інші види енергії.

За номінальною (встановленою) потужністю електроприймачі можна розрізняти як малої (до 1 кВт), середньої (до сотень кіловат), великої (декілька мегават), надвеликої (десятки мегават) потужності. Такий розподіл є умовним і тому важко встановити конкретно межі тієї чи іншої групи. В той же час варто зауважити, що в певній мірі розподіл за потужністю корелюється за кількістю фаз та напругою, тобто до першої групи відносять однофазні приймачі низької напруги, до другої – трифазні електроприймачі спочатку низької, а зі збільшенням потужності і середньої напруги, до третьої та четвертої – практично виключно трифазні електроприймачі середньої напруги.

Номінальні потужності різнохарактерних груп електроприймачів при необхідності додаються тільки після приведення їх до однакових умов визначення. Наприклад, ном. потужність групи двигунів, призначених лоя різних повторно-короткочасних режимів, визначається як сума їх номінальних потужностей, приведений до тривалого режиму роботи за формулою:

,

де – номінальна паспортна (встановлена) потужність двигуна;

– номінальна паспортна тривалість увімкнення;

– розрахункова тривалість увімкнення.

14. Характеристика приймачів за споживанням реактивної потужності.

Реактивна потужність – величина, що характеризує навантаження, створюються в електротехнічних пристроях коливаннями енергії електромагнітного поля в ланцюзі змінного струму . Р. м. Q дорівнює твору значень напруги U, що діють, і струму I, помноженому на синус кута зрушення фаз j між ними: Q = UI sinj.

За споживанням рективної потужності електроприймачі або їх групи характеризуються коефіцієнтом потужності або коефіцієнтом реактивної потужності .

Коефіцієнт потужності вважається високим при його значенні більше 0.9, середнім – при значеннях від 0.65 до 0.9, низьким – від 0.04 до 0.065 і особливо низьким при значенні менше 0.4. Єдиний електроприймач, що може генерувати реактивну потужність – синхронний двигун, його коефіцієнт потужності називають ємнісним.

15. Поняття пускового струму електроприймачів.

При експлуатації електричних мереж можливі порушення їх нормального режиму роботи, при яких струм у провідниках різко зростає, що викликає підвищення їх температури вище величини допустимих ПУЕ.

До таких аварійним режимам відносячи коротке замикання і перевантаження.

При короткому замиканні струми можуть досягати значень в десятки разів перевищують номінальні струми електроприймачів і допустимі струми провідників. При перевантаженнях електроприймачів по обмотках трансформаторів, двигунів і по провідниках протікають підвищені струми. Тому як електроприймачі так і ділянки мереж повинні захищатися апаратами захисту, що відключають ділянку при аварійному режимі. Вибір запобіжників проводиться в наступним умовам:

1) для одиночних ЕП не мають запобіжників вибір проводиться за наступними умовами , Де - Номінальний струм плавкої вставки, - Розрахунковий струм лінії.

2) для електроприймачів, що мають один двигун

а) ;

б) ;

;

  • - Коефіцієнт запасу;

  • = 1,6 для важких умов пуску;

  • = 2,5 для легких умов пуску;

3) для ліній живлячих групу ЕП з двигуном

а) ;

б)