Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

29. Класифікація трифазних кіл

Трифазне коло – це сукупність трьох однофазних кіл, у яких діє трьохфазна система електрорушійних сил ерс, що генерується трифазними генераторами змінного струму.

Трифазні електричні мережі класифікуються: 400,660,350,220,500,880

Трифазні електричні кола поділяють на трипровідні та чотири провідні

, У чотирипровідному колі напруга на обмотці фази генератора та на опорах навантаження, іцо вимірюється між лінійним і нейтральним виводом, називається фатою напругою. У симетричному колі значення фазних напруг різних фаз рівні між собою: Ua~Ub~Uc~иф. Напруга між лінійними виводами чи між проводами різних фаз лінії називається лінійною напругою.

Струми, іцо протікають у фазах генератора і приймача називаються фазними струмами, а струми у проводах лінії - лінійними. лінійні струми у чогирипровідній мережі рівні між собою. За умови симетрії трифазного кола сума струмів фаз і сірум у нульовому проводі дорівнюють нулю: іа+ів+іс~іо=0. Симетричним називається трифазне електричне коло, у якому модулі опорів фаз навантаження та їх характер однакові (комплекси опорів фаз рівні між собою):

Трипровідне коло може бути утворене з чотирипровідного, якщо зі схеми вилучити нульовий (нейтральний) провід У такій схемі нейтральні точки обмоток генератора та навантаження не з'єднують між собою. Трипровідне коло виникає й тоді, коли опори фаз приймача з’єднані за схемою “трикутник”

30. Що таке електричне навантаження та графіки навантаження споживача. Їх характеристика.

Електричне навантаження називається потужність яку споживають окремі приймачі або група приймачів або підприємства загалом у певний момент часу.

Важливою характеристикою роботи споживача є його графіки навантаження це залежність активної, реактивної або повної потужностей від часу енеровикористання. Вони зображуються у графічні формі.

А також застосовують упорядковані графіки або графіки за тривалістю навантажень у випадках коли графік охоплює велику кількість періодів однакової тривалості-річні графіки. На таких графіках навантаження застосовуються за тривалістю використання у порядку спадання значення.

Графіки навантаження поділяються на індивідуальні і групові графіки. Індивідуальні залежать від режиму роботи - періодичні, циклічні і нециклічні.

Періодичні графіки

Такий графік відповідає строго ритмічному процесу з тривалістю циклу , часу ввімкнення , часу пауз ,𝑡-0.. Такий тип графіка характерний для автоматичного виробництва жорсткою програмою.

Циклічний графік відповідає неавтоматизованому , але циклічному виробництву. Періодичність порушена зміною тривалістю пауз ,𝑡-о.≠,𝑡-о2.≠,𝑡-о3. за однакових .

Нециклічний графік відповідає виробництву в кому технологія операції строго нерегламентовані, тому тривалість потужності на окремих ділянках графіка змінюється.

33. Що таке максимальне навантаження електроприймачів. Його види.

Максимальне навантаженняце найбільше значення активної, реактивної, повної потужності чи струму за певний період часу.

За тривалістю розрізняють два види максимальних навантажень:

максимальні тривалі навантаження тривалістю 10, 30, 60 хв, які використовують для вибору елементів електропостачальної системи з умов нагрівання та для розрахунку максимальних втрат потужності та напруги;

максимальні короткочасні навантаження (пікові) тривалістю 1—2 с, які використовують для розрахунку коливань напруги, перевірки мереж за умов пуску та самозапуску двигунів, вибору уставок захистів тощо.