Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

9. Класифікація споживачів за родом струму. Коротка характеристика.

родом струму розрізняють електроприймачі змінного, постійного та імпульсного струмів. Сучасне генерування електрич­ної енергії здійснюється практично повністю на змінному трифаз­ному струмі промислової частоти, й переважна більшість електроприймачів працює на змінному струмі. Електроприймачі постійного струму, серед яких поширений електропривід постійного струму та низка електротехнічних устав, мають індивідуальні генератори постійного струму з приводом від різних типів механічних двигунів (наприклад, вітрових, гідравлічних тощо), сонячні чи гальванічні батареї або перетворювачі змінного струму на постійний. Для претворення змінного струму на постійний широко застосовуються керовані й некеровані напівпровідникові (найчастіше тиристорні) випрямлячі. Електроприймач постійного струму, що живиться від перетворювача (або ж сам перетворювач) з боку електропостачальної системи, можна розглядати як споживач змінного струму. Для живлення груп споживачів постійного струму (заводський, залізничний та міський електротранспорт, установки електролізу та інші електротехнології, деякі двигуни підіймально-транспортних та допоміжних механізмів, для яких необхідно здійснювати регулю­вання швидкості обертання тощо) споруджуються перетворювальні підстанції з напівпровідниковими випрямлячами або агрегатами типу електродвигун-генератор.

На імпульсному струмі працюють електроприймачі коротко­часної дії, наприклад, машини контактного зварювання. Для їх живлення використовують індивідуальні перетворювачі, а також пристрої енергонагромаджеиня, наприклад, конденсатори. Ці прийма­чі разом з перетворювачами й нагромаджувачамн, що споживають електроенергію від електромережі змінного струму, можна також розглядати як електроспоживачі змінного струму.

10. Класифікація споживачів за частотою змінного струму. Коротка характеристика.

За частотою змінного струму розрізняють електроприйма­чі промислової, підвищеної та зниженої частоти. Промисловою називають частоту, на якій працюють генератори електростанцій та електропостачальні системи, а також переважна кількість споживачів електроенергії. В Україні, в усіх європейських країнах і в багатьох країнах інших континентів використовується промислова частота 50 Гц. У Північній Америці, в більшості країн Південної Америки, Азії та деяких країнах Африки промислова частота дорівнює 60 Гц. Порівняння цих двох частот за різними показниками на основі тривалого досвіду їх застосування показує, що системи з частотою 60 Гц мають певні переваги. Так, магніт­ний потік усіх електромагнітних апаратів (трансформаторів, двигунів змінного струму, дроселів тощо) однакової потужності на частоті 60 Гц на 17 % менший, ніж на частоті 50 Гц. Відповідно зменшуються поперечний переріз і маса магнітопроводу, середня довжина витків обмоток, загальна матеріалоємність електромагнітних пристроїв, а також їх вартість. До того ж на 20 % збільшується індуктивний опір, а внаслідок поверхневоого ефекту дещо більшим, ніж на частоті 50 Гц, буде й активний опір, що зумовлює зростання втрат напруги й потужності в елементах мережі. У 30-х роках XX століття були проведені відповідні дослідження, які показали, що оптимальною є частот близько 100 Гц. Однак перехід на цю частоту сучасних систем вже практично неможливий, тому що це вимагало б дуже великих втрат. Підвищеною називається будь-яка частога, більша від промислової. Серед цих частот розрізняють власне підвищену (застосовується, наприклад, частота 200-400 Гц для живлення переносного електроінструмента для зниження його маси), високу частоту (наприклад, 20 кГц застосовують для нагрівання та плав­лення металу, 20-40 кГц - для живлення люмінесцентних ламп; до 100 кГц - в установках поверхневого гартування), надвисоку частоту (наприклад, 20 МГц застосовують для нагрівання напів­провідникових і діелектричних матеріалів, висушування дерева, швидкої полімеризації клею, термічного оброблення харчових продуктів тощо). В усіх випадках такі елекзропрнймачі живляться від індивідуальних перетворювачів чи генераторів частоти.

Це також стосується й електроприймачів зниженої частоти, меншої від промислової, наприклад, для деяких електротермічних установок, в яких зниження частота необхідна для збільшення глибини проникнення електромагнітного поля у велику за габаритами деталь Частота в таких установках - в межах від 1 до 25 Гц.