Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

58. Запуск синхронного двигуна

При вмиканні двигуна механічна інерція ротора велика і обертаючий момент на валу практично дорівнює нулеві. Тому для пуску треба розкрутити вал двигуна до швидкості, близької до синхронної. Складний пуск значною мірою обмежує використання синх­ронного двигуна.

Для пуску синхронного двигуна укладають короткозамкнену обмотку («біляче колесо») у полюсах ротора. Стержні обмотки з'єднуються кільцями. При пускові обмотка збудження зами­кається на пусковий опір.

Після увімкнення обмотки статора в мережу створюється обертове магнітне поле, що інду­кує струм у «білячому колесі» й утворює асинхронний пусковий мо­мент. Щоб збільшити пусковий момент, іноді використовують клітину з глибоким пазом або подвійну «білячу клітину». Це підвищує пусковий момент до 0,8... 1,0 Мн. Коли ковзання сягне приблизно до 5%, обмотка збудження відмикається від опору та вмикається на джерело постійно­го струму. Якщо обмотку збудження на час пуску залишити розімкненою, то велика ЕРС, що індукується у ній, призведе до пробивання ізо­ляції. Після асинхронного розгону ротора та вмикання обмотки збудження виникає синхронний обертаючий момент.

Дія цього момен­ту переводить двигун у режим синхронної роботи. Потужні синхронні двигуни пускають при зниженій напрузі на статорній обмотці.

59. Двигун постійного струму. Принцип дії, види зєднання обмоток збудження і якоря.

Двигун постійного струму складається з нерухомої частини станини на якій закріплюються полюси з обмоткою збудження. Станина одночасно є магнітопроводом і основою для кріплення основних і додаткових полюсів, підшипникових щитів, клемного щитка, тощо.

Рухомою частиною двигуна постійного струму є якір, який складається з осердя, обмотки і тонких листків електротехнічної сталі. В них виштампувані пази для закладання обмотки якоря, початки і кінці секцій обмотки виведенні на колекторні пластини. Колектор – це циліндрична конструкція, яка утворюється пластинами клиноподібної форми з ізоляційними прокладками між ними. Колекторні плстини виготовляють з міді. По колектору під час його обертання ковзають щітки у вигляді прямокутної призми, через які якір з’єднується з зовнішнім колом. Щітки кріплять у щіткотримачі, які змонтовані на станини.

Струмом збудження що протікає по обмотках полюсів машини утворюється магнітне поле, яке взаємодіє зі струмом обмотки якоря, якщо підвести до якоря постійну напругу то виникає обертальний електромагнітний момент, який приводить в рух якір. Напрям обертання визначають за правилом лівої руки. Залежно від схеми зєднання обмоток збудження і якоря розрізняють двигуни незалежного збудження, паралельного і послідовного збудження. Двигуни незалежного і паралельного збудження мають жорстку механічну характеристику і застосовуються для приводу підйомних механізмів, кранів, спеціальних електроприводів. Двигуни постійного збудження мають мяку механічну характеристику і застосовують для приводу транспорту. Регулювати швидкість двигунів постійного струму можна зміною напруги живлення якоря, зміною струму збудження, або зміною опору реостату у якірному колі.