Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

6. Класифікація приймачів електричної енергії за ознакою перетворення енергії. Їх застосування

Всі електроприймачі за ознакою перетворення електроенергії можна поділити на такі основні групи:

  • електропривод (електроурухомник);

  • електротехнологічні установки;

  • електричне освітлення;

  • холодильні установки;

  • пристрої керування та оброблення інформації.

Основними електроприймачами промислових підприємств є електродвигуни, комплексні електроприводи, зварювальні агрегата, електропечі, електролізні ванни, прилади електричного освітлення, установки виплавлення та оброблення металів, перетворювальні установки тощо. В інших галузях народного господарства застосо­вуються такі самі електроприймачі, лише змінюється їх кількісне співвідношення та потужність.

Силові електроприймачі промисловості споживають значну частку генерованої електроенергії. Загалом частка електроспоживання залежить від галузі промисловості й особливостей виробничого процесу. Так, на машинобудівних підприємствах основними електроприймачами є електроприводи, на підприємствах електронної промисловості та в електрометалургії – електротехнологічні установки; частка споживання електроенергії для електричного освітлення особливо велика в легкій та харчовій промисловості, а в повністю автоматизованих виробництвах вона може бути доволі малою. Пристрої керування та оброблення інформації застосовуються на всіх рівнях керування виробництвом, але частка споживаної ними електроенергії істотною значення не має. Однак виділення їх в окрему групу електроприймачів пов'язано з особливими вимогами щодо надійності електропостачання та якості електроенергії.

7. Групи електроприймачів. Систематизація електроприймачів електроенергії за основними експлуатаційно – технічними ознаками.

Приймачі ЕЕ поділяються на групи:

  1. приймачі трифазного струму ( напругою до 1000 В, частотою до 1000 Гц)

  2. приймачі трифазного струму ( напругою вище 1000 В, частотою вище 1000 Гц)

  3. приймачі однофазного струму ( напругою до 1000 В, частотою до 1000 Гц)

  4. приймачі, що працюють з частотою відмінною від 50 Гц і живляться від перетворюваних підстанцій і установок.

  5. приймачі постійного струму , що живляться від перетворюваних підстанцій і установок.

Систематизацією споживачів ЕЕ і їхніх навантажень здійснюють за наступними основними експлуатаційно – технічними ознаками: виробничим призначенням, виробничими зв’язками, режимами роботи, номінальною потужністю і напругою, родом струму, необхідним ступенем надійності живлення частотою змінного струму, територіальним розташуванням, щільністю навантаження, стабільністю розташування електроприймачів.

8. Класифікація приймачів за режимом роботи. Коротка характеристика.

За режимами роботи споживачі можна поділити на групи , для яких передбачаються 3 режими роботи:

  1. Тривалий, при якому приймач може працювати тривалий час, при цьому перевищення температури окремих частин апарата не виходить за межі встановлені нормативною документацією.

1 - нагрівання .

4- рівень нагрівання при повторно короткочасних режимах.

3-крива нагрівання при повторно короткочасних режимах .

2-охолодження. 2. Короткочасний, при якому робочий період не настільки тривалий, щоб температура окремих частин апарата могла б досягти сталого значення, період зупинки настільки тривалий, що апарат встигає остигнути до температури навколишнього середовища.

3. Повторно – короткочасний, при якому робочі періоди чергуються з періодами пауз, а тривалість всього циклу не перевищує 10 хвилин, нагрівання не перевищує припустимого, а при охолодженні не досягає температури навколишнього середовища.

В тривалому режимі працюють більшість електричних двигунів, які обслуговують основні технологічні агрегати і механізми, а також електроприводи вентиляторів, помп, компресорів.

Довгостроково, але перемінним навантаженням і короткочасним відключенням працюють електричні двигуни, що обслуговують верстати холодної обробки металів, деревообробні верстати, молоти і преси.

У короткочасному режимі працює більшість електричних приводів, допоміжних механізмів, металорізальних верстатів, а також механізмів для відкривання гідравлічних затворів, усякого роду заслінок.

У повторно – короткочасному режимі працюють електричні двигуни мостових кранів, підйомників, тельферів і аналогічним їм установок допоміжних і деяких головних приладів, також зварювальні апарати, що працюють з постійним великими кидками потужності.