Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен Споживачі електричної енергії.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

60. Електротехнологічні установки. Їх вплив на матеріал, що обробляється.

Електротехнологічні установки – це установки в яких ЕЕ перетворюється в інші види енергії з одночасним виконанням технологічного процесу. Електротехнологічні установки мають результуючу дію на матеріал, що обробляється від електричного струму, електричних і магнітних полів. При комплексному впливі на якусь речовину отримують різні технологічні операції: зміна температури, форми, структури, складу, властивостей речовини. За характером дії на речовину що обробляється всі електротехнологічні установки умовно поділяються на електротермічні, електрохімічні, електромеханічні, електрокінетичні.

В основі роботи цих установок лежить нагрівання виробів і матеріалів за допомогою ЕЕ. Перетворення ЕЕ в тепло можливі таким способом:

1. нагрівання опором відбувається за рахунок виділення теплоти в провідниковому матеріалі при протіканні по ньому електричного струму, цей вид заснований на законі Джоуля-Ленса, застосов в установках прямої і непрямої дії. В установках прямої дії тепло виділяється в спеціальних нагрівальних елементах, а потім передається в об’єкт, що нагрівається.

2. індукційне нагрівання відбувається за рахунок перетворення енергії електромагнітного поля в теплову за рахунок поведення в тілі нагрівання вихрових струмів.

3. дугове нагрівання, відбувається за рахунок теплоти електричної дуги яка виникає між електродами.

4. діелектричне нагрівання відбувається за рахунок наскрізних струмів провідності і зміщення при поляризації. В цьому випадку в напівпровідник або в непровідний матеріал розташовують у високочастотне електричне поле.

5. електронно, або іонно променеве нагрівання відбувається за рахунок теплової енергії, яка виникає при зіткненні швидкорухомих електронів, або іонів, прискорених електричним полем з поверхнею об’єкта нагрівання.

6. плазмене нагрівання – основне по нагріванні газу за рахунок пропускання його через дуговий розряд, або високочастотне поле. Отримана таким чином низькотемпературна плазма використовується для нагрівання різних середовищ.

7. Лазерне нагрівання відбувається за рахунок поглинання висококонцентрованих потоків світлової енергії поверхнею об’єктів нагрівання.

61. Класифікація електротермічних установок.

Електронагрів широко застосовується на підприємствах електромашинобудування при виробництві фасонного лиття з металів і сплавів, нагріву заготовок перед обробкою тиском, термічної обробки деталей і вузлів електричних машин, сушки ізоляційних матеріалів і-т. д.

Електротермічні установки)називають комплекс, що складається з електротермічного обладнання (електричної печі або електротермічного устройствав яких електрична енергія перетворюється в теплову), і електричного, механічного та іншого обладнання, що забезпечує здійснення робочого процесу в установці.

Електротермічне устаткування досить різноманітно за принципом дії, конструкції і призначенню. У найбільш загальній формі всі електричні печі і електротермічні пристрої можна розділити за призначенням на плавильні печі для виплавки або перегріву розплавлених металів і сплавів і термічні (нагрівальні) печі та пристрої для термообробки виробів з металу, нагріву матеріалів під пластичну деформацію, сушки виробів і т. д. За способом перетворення електричної енергії в теплову розрізняють, зокрема, печі та пристрої опору, дугові печі, індукційні печі та пристрої.

В електропечах і електротермічних пристроях опору використовується виділення тепла електричним струмом при проходженні його через тверді і рідкі тіла. Електропечі цього виду переважно виконуються як печі непрямого нагріву. Перетворення електроенергії в тепло в них відбувається в твердих нагрівальних елементах, від яких тепло шляхом випромінювання, конвекції і теплопровідності передається нагрівається тілу, або в рідкому теплоносії - розплавленої солі, Б яку занурюється нагрівається тіло, і тепло передається йому шляхом конвекції і теплопровідності. Печі опору - найпоширеніший і різноманітний вид електропечей.

Плавильні печі опору застосовують переважно при виробництві литва з легкоплавких металів і сплавів. Термічні печі використовуються для: термообробки металів і сушки матеріалів і виро-1 лий. Електротермічні пристрої опору працюють по принципу прямого нагріву: підмет нагріванню тіла безпосередньо служить провідником тіла і в ньому виділяється тепло.

Робота плавильних "дугових електропечей заснована на виділенні тепла в дуговому розряді. В електричної дузі концентрується велика потужність і розвивається температура понад 3500 ° С. У дугових печах непрямого нагріву дуга торує між електродами, а тепло передається розплавляється тілу в. Основному випромінюванням. Печі такого роду використовують при виробництві фасонного лиття з кольорових "металів, їхніх сплавів і чавуну. У дугових печах прямого нагріву одним з електродів служить саме розплавляється тіло. Ці печі призначені для виплавки сталі, тугоплавких металів і сплавів. У дугових печах прямого нагріву, зокрема, виплавляють більшу частину стали для фасонного лиття.