Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polnye_shpory_na_OET.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

16) Товар і його властивості

Економічне благо в умовах товарного виробництва набуває форми товару.

Товар- це економічне благо, що задовольняє певну потребу людини і використовується для обміну(купівлі-продажу на ринку).

Найважливішими характеристиками товару є споживча вартість і вартість.

Споживча вартість- це здатність товару задовольняти будь-яку потребу людини.

Вартість товару- це уречевлена в товарі суспільства праця виробника.

Вартість проявляється за допомогою зовнішньої форми її відбиття- мінової вартості.

Мінова вартість є певним кількісним співвідношенням(пропорціжю),в якому товар одного роду обмінюється на товар іншого виду.

У сучасній неокласичній економічній теорії існують деякі інші підходи до характеристики товару та його властивостей,Зокрема введені в науковий обіг такі поняття, як «корисність», «цінність», «рідкість» товару.

У класиків споживча вартість є об’єктивною, абстрактною якістю будь-якого товару або послуги, які виробляються для того, щоб задовольнити людські потреби. Отже, споживча вартість для них- це природна корисність товару взагалі, безвідносно до потреб конкретної людини.

Корисність у неокласиків, на відміну від споживчої вартості, поняття чисто суб’єктивне, індивідуальне для кожної конкретної людини. Вона показує ступінь задоволення або приємності, які отримує конкретна людина від споживання того чи іншого товару або послуги.

Цінність. Люди,купуючи ті чи інші товари, тим самим ніби оцінюють ступінь їхньої корисності конкретно для себе. Неокласики оцінку ступеня корисності блага індивідом подають як цінність. Цінність має лише те, що є цінним в очах покупця, чиї суб’єктивні оцінки і є основною для визначення виробленого блага як вартості. Цінність є водночас функцією витрат праці і функцією корисності.

Поєднання вартості й цінності та їхнє суспільне визнання відбивається в ціні. Ціну можна вважати формою грошового вираження вартості і цінності товару. Ціна зумовлює можливість одночасного прояву інтересів виробників і споживачів. Тільки вартість є рушійним мотивом для товаровиробника, так само як цінність- рушійний мотив для споживача.

З позицій неокласичних поглядів,цінність благ залежить також і від їхньої рідкості, тобто від жагучості потреб та запасу(кількості) благ, які здатні ці потреби задовольняти.

Рідкість- характеристика економічних благ, що відображає обмеженість ресурсів для задоволення безмежних потреб суспільства. Більшу цінність мають ті блага, що обмежені, рідкісні порівняно з потребами в них.

17) Вартість,корисність,цінність.

Вартість товату – це уречевлена в товарі суспільна праця виробника. Вартість проявляється за допомогою зовнішньої форми її відбиття – мінової вартості.

Мінова вартість є певним кількісним співвідношенням, в якій споживчі вартості одного роду обмінюються на споживчі вартості іншого роду.

Коросність показує ступінь задоволення або приємності, які отримує конкретна людина від споживання того чи іншого товару або послуги..Один і той же товар з однаковою споживчою вартістю може мати зовсім різний ступінь корисності для окремих споживачів.

Цінність. Цінність має лише те, що є цінним в очах покупця, чиї суб’єктивні оцінки і є основною для визначення виробленого блага як вартості. Цінність є водночас функцією витрат праці і функцією корисності.

Поєднання вартості й цінності та їхнє суспільне визнання відбивається в ціні. Ціну можна вважати формою грошового вираження вартості і цінності товару. Ціна зумовлює можливість одночасного прояву інтересів виробників і споживачів. Тільки вартість є рушійним мотивом для товаровиробника, так само як цінність- рушійний мотив для споживача.

Рідкість- - характеристика економічних благ, що відображає обмеженість ресурсів для задоволення безмежних потреб суспільства. Більшу цінність мають ті блага, що обмежені, рідкісні порівняно з потребами в них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]