Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polnye_shpory_na_OET.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

10) Ек інтереси

Економічні інтереси - це усвідомлене прагнення ек суб’єктів задовольнити певні потреби,що є об’єктивним спонукальним мотивом їхньої господарської діяльності.

Субєкти: окремі індивіди,сімї, домогосподарства, колективи, групи людей, держава, суспільство в цілому.

Обєкти: ек блага(товари, послуги, інформація)

Ек інтереси: - єформою виявлення ек потреб, -відображають певний рівень задоволення ек потреб, -спонукають ек суб’єктів до діяльності для задоволення потреб.

Генезис інтересу полягає у відборі свідомістю найважливіших потреб для задоволення, їх реалізації. Економічні інтереси - це причина та умова взаємодії й саморозвитку економічних суб'єктів.

Економічні інтереси можна класифікувати і за іншими критеріями:

-за суб’єктами:особисті,колективні, суспільні

* за ознакою важливості розрізняють інтереси головні та другорядні;

* за часовою ознакою - поточні та перспективні;

* за об'єктом інтересів - майнові, фінансові, інтелектуальні, інтереси режиму праці та вільного часу, комфорту, умов праці й життя;

-за об’єктами:майнові, фінансові,інтелектуальні

* за ступенем усвідомлення - дійсні та помилкові.

11) Cутність сусп. Виробництва. Матеріал і нематеріал виробн., їх взаємозв.

Суспільне виробництво — сукупна організована діяльність людей із перетворення речовин і сил природи з метою створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для їх існування та розвитку.

Основні риси виробництва: завжди є сусп. виробн..; має безперервний характер розвитку, постійно повторюється; у процесі виробн. виник економ відносини між людьми.

Суспільне виробництво поділ. На дві великі сфери: матеріальне і нематеріальне виробн..

Матеріальне виробн.- сукупн галузей і сфер, які виробляють матеріально-речові блага і надають матеріальні послуги. Сюди належать: промисловість, сільське та лісове госп, будівництво, комунальне господарство, транспорт, зв'язок, торгівля.

Нематеріальне виробн.- сукупн галузей і сфер, які виробляють нематеріальні блага і послуги, що задов. духовні й соціальні потреби людей. Сюди належать: охорона здоровя, освіта, культура, мистецтво, спорт, туризм, духовне виробництво( праця художника, скульптора, письменника, фотографа).

Між сферами матеріального і нематеріального виробн. існує зв'язок. Матеріальне виробн. створ матеріально-технічну базу для функціонування і відтворення як самого себе, так і сфери нематеріального виробництва. Нематеріальне виробн. задов. потреби людей в освіті, лікуванні, спорті, туризмі, забезпечуючи умови для норм відтворення усіх працівників, в тому числі і сфери матеріального виробн..

12) Фактори сусп. Вир-ва.Їх зв'язок

Для здійснення процесу вироб-ва необхідні певні умови –фактори ви-цтва

Фактори в-ва – це всі необхідні елементи,які використовуються для в-ва матер і духовних благ.

Суч ек наука до складу факторів в-ва відносить:працю,капітал, землю,науку,інформацію,екологію,підприємницькі здібності.

Праця як фактор ви-ва є фіз. Та інтелектуальною діяльністю людини, спрямованою на в-во ек благ і надання послуг

Капітал-це ек ресурс,що визначається як сукупність усіх технічних,матер і грошових засобів, використовуваних для в-ва товарів та послуг

Земля-включає в себе землю,лісові і водні ресурси,родовища кор. Копалин та інші природні багацтва, о використ у виробничому процесі

Наука- форма людської діяльності спрямована на отримання та систематизацію нових знань про приподу суспільство і мислення

Інформація- (найважл) система збирання,обробки та систематизації знань людини з метою використання їху різних сферах її життєдіяльності

Підпр здібності-особливий,специфічний фактор в-ва,що відображає діяльність людини стосовно поєднання та ефективного використання всіх інших факторів в-ва з метою ств благ та послуг.

Співвідношення між будь-яким набором факторів в-ва й обсягом продукції, що виробляється за допомогою цього набору факторів,характеризує виробничу функцію. Виробнича функція вказує на існування альтернативних можливостей,за яких різне поєднання факторів в-в або їхня взаємозаміна забезпечують такий самий максимальний обсяг випуску продукції.

13)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]