Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polnye_shpory_na_OET.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

24) Пропозиція. Фактори Закон еластичність

Пропозиція — це обсяг товарів та послуг, який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною за певний проміжок часу. Сталий причинно-наслідковий зв'язок між ціною та обсягом товарів (послуг), який товаровиробник здатний поставити на ринок, виражається законом пропозиції. Він полягає в тому, що чим вища ціна (за інших однакових умов), тим більше товару за такою ціною товаровиробники готові запропонувати на ринок упродовж певного проміжку часу, і навпаки, чим нижча ціна, тим менше товарів виробник бажатиме і зможе поставити на ринок. До нецінових факторів впливу на пропозицію відносять технологічний процесс, очікування підприємців,зміна цін на ресурси.

Еластичність пропозиції — це чутливість пропозиції до змін, що відбуваються в ціні товару, який підприємець готовий поставити на ринок. Вона визначається як відношення відсоткової зміни обсягу пропозиції до відсоткової зміни ціни товару.

На еластичність попиту впливають фактор часу і взаємозамінність факторів виробництва (зростання ціни на один із факторів,який можна замінити іншим,дешевшим,зумовлює скорочення витрат підприємця і збільшення пропозиції)

25) Інфрструктура ринку, роль,значення

Інфраструктура ринку – комплекс інститутів, служб, підприємств, організацій, які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку.

Надзвичайно важливим і складним структурним утворенням ринкової економіки є ринкова інфраструктура.

Існують такі підсистеми інфраструктури:

1. організаційно-технічна.

- Аукціони форма продажу у визначений час і у визначеному місці товарів, попередньо виставлених для ознайомлення. На аукціонах реалізують певні види товарів, які, як правило, користуються підвищеним попитом. Особливістю аукціонів є обмежена відповідальність продавця за якість пропонованих товарів.

- Товарна біржа - комерційне підприємство, регулярно функціонуючий ринок однорідних товарів з певними характеристиками. Це об'єднання підприємств торгівлі, збуту, обміну, мета якої - укладання відповідних угод, виявлення товарних цін, попиту й пропозиції товарів, вивчення, впорядкування і полегшення товарообороту та обмінних операцій, представництво і захист інтересів членів біржі, вирішення спорів щодо операцій тощо.

- Оптові ринки

- Торгово-промислові палати це комерційні організації, головним завданням яких є сприяння розвитку економічних і торговельних зв'язків з партнерами зарубіжних країн. Торгові доми це торговельні фірми, що закуповують товари у виробників або оптовиків своєї країни і перепродують за кордон або закуповують товари за кордоном і перепродують місцевим оптовим та роздрібним торговцям і споживачам у промисловості та інших галузях господарства.

- Сервісні центри

- Опціони – договірне зобов’язання купити або продати певний вид цінностей чи фінансових прав за встановленими на момент підписання угоди ціною в межах певного періоду.

- Ярмарки надзвичайно важливий елемент ринкової інфраструктури. Вони бувають всесвітні, міжнародні, регіональні, національні та місцеві. Ярмарки це торги, ринки товарів, які періодично організовують в установленому місці. З розвитком суспільного виробництва, розширенням торговельно-обмінних операцій, посиленням конкуренції з центрів привозу великих партій наявного товару ярмарки перетворилися на ярмарки-виставки зразків товарів, які можна замовляти.

- Транспортні комунікації

- Ріелтерські фірми – організації-посередники на ринку нерухомості.

- Земельні аукціони.

2. Фінансово-кредитна:

- банки – кредитно-фінансові установи, що акумулюють гроші і надають їх у формі кредитів своїм клієнтам і здійснюють грошові розрахунки.

- Фондова біржа – організований ринок цінних паперів.

- Валютні біржі – купівля-продаж іноземної валюти за ринковими цінами.

- Фінансові небанківські інститути

- Страхові кампанії

- Інвестиційні, пенсійні та інші фонди

- Ощадні каси

- Ломбарди

3. державно-регулятивна, законодавча:

- ліцензування

- оподаткування

- митна система

- державні фонди для сприяння діловій активності

4. науково-дослідне та інформаційне забезпечення:

- науково-дослідні установи з вивчення ринкових проблем

- консалтингові кампанії

- інформаційні центри та агентства

- рекламні агентства

- спеціальні навчальні заклади

- юридичні контори

26)Капітал

Капітал є складним, багаторівневим та багатоаспектним феноменом, який визначає самоорганізацію господарського життя, спрямовану на самозростання вартості.

Існують різні підходи до трактування сутності капіталу, зокрема:

1. Предметно-функціональний підхіді, згідно з яким капітал ототожнюється з нагромадженою працею, призначеною для

подальшого виробництва або продажу з метою одержання доходу.

2. Соціально-економічний підхід, за яким капітал трактується як економічна категорія — специфічні суспільні відносини, що виникають за певних історичних умов.

Особливістю соціально-економічного підходу є прагнення охарактеризувати суспільно-економічну сутність капіталу в органічному взаємозв'язку з економічними відносинами

3. Грошовий підхід, згідно з яким капітал досліджується як фінансовий ресурс, що приносить дохід власникові у вигляді процента.

4. Часова концепція капіталу, згідно якої цінність теперішніх благ (за незмінності інших умов) завжди перевищує цінність таких самих благ у майбутньому. Відтак дохід на капітал має місце за умови обміну товарів поточного і майбутнього споживання.

5. Трактування капіталу як певного вкладання, що забезпечує дохід власникові незалежно від сфери застосування чи характеру діяльності.

Форми капіталу:

1. За формами функціонування

- індивідуальний,

- суспільний

- колективний.

2. За сферами застосування:

- Промисловий капітал — капітал, який застосовується у сфері матеріального та нематеріального виробництва з метою

отримання прибутку.

- Торговельний капітал — капітал, який функціонує у сфері товарного обігу, забезпечуючи одержання торговельного прибутку.

- Позичковий капітал — грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процента.

3. За масштабами функціонування

-місцевий

- регіональний

- національний

- транснаціональний.

4. За напрямами інвестування:

- Людський капітал —міра втіленої у людині здатності приносити дохід.

- Соціальний капітал — капітал, втілений у якості соціальних зв'язків та відносин, заснованих на довірі як концентрацій очікувань та зобов'язань, що спонукають суб'єктів господарювання до ефективніших дій з метою досягнення спільних цілей.

- Інтелектуальний капітал — нагромаджена в процесі інтелектуальної діяльності сукупність знань, досвіду, навичок, здібностей і взаємовідносин, що мають економічну цінність і використовуються з метою отримання доходу.

- матеріально-речовий

5. За значенням у створенні та перерозподілу доходу

- Реальний капітал,який обслуговує насамперед рух промислового капіталу, відіграє визначальну роль у створенні доходу,

втілюючись у матеріально-речові, грошові та духовні цінності.

- Фіктивний капітал — капітал, представлений у цінних паперах (акціях, облігаціях тощо), який регулярно приносить дохід їх власнику і здійснює самостійний, відмінний від реального капіталу, рух на ринку цінних паперів.

6. За джерелами формування:

- Власний капітал — капітал, вкладений власником фірми; визначається як різниця між сукупними активами фірми та її зобов'язаннями.

- Залучений капітал створюється за рахунок розміщення цінних паперів та отримання банківського кредиту.

7. За роллю у відтворювальному процесі

- Капітал-власність — капітал, який перебуває у власності кредитора.

- Капітал-функція — запозичений капітал, який функціонує в певній галузі.

8. За інноваційною спрямованістю

- Неризикований капітал

- Венчурний капітал — ризиковий капітал, що функціонує в інноваційній сфері, забезпечуючи комерціалізацію нововведень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]