Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polnye_shpory_na_OET.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

40) Витрати в-ва:сутність, види

Це вартісна оцінка затрат ек ресурсів,здійснених підприємцями задля в-ва продукції.Поняття витрат в ек науці базується на загальній ідеї обмеженості ресурсів і можливості альтернативного використання їх. У зв’язку з цим дійсні витрати поділяються на зовнішні і внутрішні.

Зовнішні(явні)витрати-витрати на оплату ек.ресурсів,постачальники яких не є власниками фірми(грошові витрати на придбання сировини,палива,обладнання,трудових та транспортних послуг тощо)

Внутрішні(неявні)-витрати фірми на використання власних(неоплачуваних ресурсів.

Неявні витрати включають недоотримані підприємцем доходи при найвигіднішому застосуванні власних ресурсів.Сучасна економіка відносить до внутр. Витрат нормальний прибуток-мінімальну плату,необхідну для утримання підприємця в певній сфері бізнесу.

Виокремлення явних танеявних витрат відображає два підходи до розуміння природи затрат фірми.

Бухгалтерський підхід передбачає врахування зовнішніх витрат,які оплачуються безпосередньо після отримання рахунка чи накладної. Ці витрати відображаються у бухгалтерському балансі фірми і є бухгалтерськими витратами.

Ек підхід до витрат в-ва передбачає врахування не тільки зовнішніх,а й внутрішніх витрат,пов’язаних з можливістю альтернативного використання ресурсів.

Залежно від строку,впродовж якого можлива зміна ек ресурсів,залучених фірмою до в-ва певного виду продукції,розрізняють:витрати фірми в довгостроковому періоді,витрати фірми в короткостроковому періоді(постійні,змінні,сукупні,середні та граничні)

41) Зміст процесу сусп. Відтворення

Процес сусп. відтворення-це постійне й безперервне відновлення результату сусп. вир-ва-продукту,а також робочої сили,засобів в-ва, природних ресурсів, інформації, форм та методів організації праці.

Найвжливішим у відтворенні всіх елементів ек системи є постійне відтворення робочої сили з високим рівнем освіти,кваліфікації,інтелекту і культури.Відтворення роб сили полягає в безперервному відновленні та підтриманні фізичних сил і розумових здібностй людини,підвищенні кваліфікації працівників.

Відтворення виробн. Відносин полягає у їхньому вдосконаленні:розширення товарно-грошових відносин на основі розвитку різноманітних форм власності,- удосконалення ек методів управління,- розвиток кооперації в усіх галузях економіки.

Відтворення природних ресурсів передбачає відновлення природних умов ек зростання,збереження довкілля тощо.

Залежно від результатів процесу відтворення розрізняють просте,розширене і звужене відтворення. Просте-відновлення нац. Продукту в незмінних обсягах та якості. Звужене-зменшення обсягів нац. В-ва з кожним наступним періодом. Розширене-зростання обсягів нац. Ви-ва з кожним наступним періодом.

42) Система нац. Рахунків:сутність,принципи побудови

У країні з ринковою економікою обчислення макроекономічних покзників ґрунтується на ситемі нац. рахунків.

Система нац. рахунків – міжнародний стандарт оцінки всіх макроекономічних показників країни.

Сис нац. рахунків-це система взаємопов’язаних показників,яка об’єднує масиви як даних в масштабі всієї нац. економіки на основі балансового методу.

В основі будови системи нац. рахунків використовується балансовий метод.

Базовою одиницею обліку СНР є інституційн одиниця.

Принципи системи нац. рахунків – це інформац забезпечення комплексного та всебічного аналізу процесу створення та використання нац. продукту нац. доходу.

Принципи:- в основу СНР покладена концепція господар кругообороту згідно з якою в-во, розподіл та перерозподіл продуктів, доходів формує нац. багатство і розглядається як різні аспекти сусп. відтворення.

-сприяється на розширене трактування продуктивності праці під якою розуміється будь-яка діяльність з в-ва матер благ та послуг,що приносить дохід,

-в основі системи нац. рахунків покладений принцип про еквівалентність продукту та доходу.

СНР місить такі макроеконом показники: ВВП, чистий нац. продукт,нац. дохід,особистий дохід.,дохід кінцевого використання.

Основні показники, що використовуються у системі нац. рахунків:

-Нац обсяг в-ва-даний показник призначений для встановлення обсягу продукції та послуг,вироблених у країні за певний проміжок часу.Чисельно виражається через ВВП

-Загальний рівень цін-визначє середній рівень цін евної групи товарів,який обчислюється за допомогою індексу цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]