Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_11_prog.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
665.09 Кб
Скачать

Комплексний зміст програм профілюючих дисциплін за основними розділами

БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ

Тема 1. Види банків і порядок їх створення в Україні

Історія розвитку банківської справи. Становлення та розвиток банківської системи України.

Сутність банку, його роль в сучасній економіці: види банків, функції та основні принципи діяльності. Система цілей та задач банківської діяльності. Державні та недержавні банки. Види банківських об’єднань. Національний банк України – утворення та основи функціонування.

Порядок створення банківської установи. Механізм реєстрації банку.

Засновники банків, вимоги щодо статутного капіталу банку.

Тема 2. Організація діяльності банку

Організаційна структура банку різних форм власності та механізм управління ним. Реорганізація структури банку шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення.

Сутність поняття «банківська операція». Класифікація операцій та послуг банку. Коротка характеристика і класифікація банківських операцій, виходячи із їх функціонального призначення. Основна характеристика пасивних операцій банків, відображення зобов’язань і капіталу банку у балансі. Зміст активних банківських операцій, їх класифікація та характеристика. Класифікація та характеристика активів за ліквідністю та ступенем ризику. Первинні, вторинні активи. Відображення активів банків у балансі. Комерційна основа банківських операцій.

Ліцензування банківської діяльності: поняття та порядок здійснення. Напрямки діяльності банку, що підлягають ліцензуванню. Види ліцензійних вимог до банку. Умови надання додаткової ліцензії та дозволів на надання окремих банківських операцій.

Тема 3. Операції банків з формування власного капіталу

Склад і структура ресурсів Національного банку України та інших банків, поняття, класифікація та форми мобілізації. Власні ресурси банку, та їх економічна структура. Статутний капітал банку різних форм власності : поняття, функції, джерела формування та способи поповнення.

Регулятивний капітал банку: його призначення та структура. Основний та додатковий капітал банку. Нормативні вимоги до розміру регулятивного капіталу.

Резервний та спеціальні фонди банку: механізм їх формування та використання.

Нормативи адекватності капіталу банку.

Тема 4. Операції банків із залучення коштів

Депозит як економічна категорія. Депозитні операції банків і принципи їх організації. Депозитна політика банків. Види депозитів та їх характеристика. Порядок відкриття, використання та закриття поточних та депозитних рахунків суб’єктів господарювання, ідентифікація клієнта, укладання договору банківського рахунку. Розрахунок сум процентів, які виплачують за депозитами. Рахунки типу «Н» та типу «П» у національній валюті та режим їх ведення. Особливості ведення карткових рахунків.

Депозити фізичних осіб вітчизняних банків – поточні і строкові рахунки громадян, їх значення та місце в структурі залучених коштів банку. Особливості обслуговування рахунків фізичних осіб. Відносини банків з клієнтами: права вкладників банків, порядок розпорядження вкладними рахунками громадян.

Залучення коштів Національним банком України. Кореспондентські відносини між банками та Національним банком України. Рахунки «Лоро» і «Ностро».

Депозитні (ощадні) сертифікати як інструменти формування ресурсів банків. Умови випуску депозитних сертифікатів, їх характеристика. Ціна депозитних ресурсів та механізм її формування.

Система гарантування вкладів населення в Україні. Резервні вимоги Національного банку України до портфеля залучених коштів банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]