Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія - для Ф- 11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
923.14 Кб
Скачать

Тема 7.2. Суб’єкти ринкової економіки.

1. Підприємство як первинна ланка ринкової економіки. Види підприємств.

2.Підприємництво: сутність, функції, умови розвитку, види.

1. Основною організаційною ланкою, яка забезпечує виробництво більшості товарів, здійснення науково-дослідних розробок, надання послу, є підприємство. Тобто підпри­ємство є організаційною структурою підприємницької діяльності, первинною ланкою народного господарства.

Згідно з «Господарським кодексом України» підприємство є основною організаційною ланкою народного господарства країни, самостійним господарюючим статутним суб'єктом, який має пра­ва юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідну і ко­мерційну діяльність із метою одержання прибутку.

У економіці України сучасні під­приємства класифікують за сімома ознаками:

1. За метою і характером діяльності виокремлюють комерцій­ні та некомерційні підприємства. Комерційні ставлять за мету одержання прибутку, мета некомерційних у досягненні соціально­го чи економічного ефекту без одержання прибутку.

2. За формами власності розрізняють приватні, колективні, державні підприємства.

3. За належністю капіталу існують національні, іноземні, змі­шані підприємства.

4. За правовим статусом і формою господарювання виокремлю­ють одноосібні, кооперативні, орендні, господарські товариства.

5. За галузево-функціональним видом діяльності підприємс­тва поділяють на промислові, сільськогосподарські, будівельні, транспортні, торговельні, виробничо-торговельні, торгово-посередницькі, інноваційно-впроваджуючі, лізингові, банківські, страхові, інвестиційні, туристичні.

6. За технологічною та територіальною цілісністю і ступенем підпорядкування серед підприємств виокремлюють головні (мате­ринські), дочірні, асоційовані, філії.

7. За розміром (чисельністю працюючих) підприємства бува­ють малі, середні, великі. Малі фірми — до 50 працівників за­лежно від галузі, середні — до 1000 та великі — понад 1000 пра­цівників.

2. Характерною ознакою ринкової економіки є підприємництво — явище досить широке і багатовимірне, яке поєднує в собі сукуп­ність економічних, юридичних і політичних відносин.

Підприємництво — самостійна, ініціативна, постійна діяльність у сфері виробництва, надання послуг і виконання робіт, яку здійснюють на влас­ний ризик з метою отримання прибутку, а також стиль і тип поведінки, якому властиві ініціатива, пошук нетрадиційних рішень, масштабність, ризик.

Організація і здійснення підприємництва відбуваються на ос­нові таких принципів:

— вільний вибір діяльності;

— залучення на добровільних засадах до підприємницької ді­яльності майна і коштів юридичних осіб, громадян;

— самостійні формування програми діяльності, вибір поста­чальників і споживачів продукції; установлення цін відповідно до законодавства;

— вільний найом працівників;

— залучення матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших ресурсів, використання яких не заборонене законодавством;

— вільне розпоряджання прибутком, що залишається після внесення обов'язкових платежів;

— самостійне здійснення підприємцем (юридичною особою) зовнішньоекономічної діяльності;

— використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на власний розсуд.

Підприємництво як явище господарського життя розвивається у конкретному історичному, соціально-економічному середовищі, тобто у певних економіч­них, політичних, юридичних умовах.

Економічні умови розвитку підприємництва перед­бачають наявність у суспільстві різноманітних форм власності, державну його підтримку.

Політичні умови розвитку підприємництва виявля­ються у створенні сприятливого політичного клімату для підпри­ємництва, гарантуванні суб'єктам підприємницької діяльності збереження їх власності.

Юридичні умови розвитку підприємництва ґрунтуються на нормативно-правових актах, які передбачають державну реєс­трацію підприємств, право вільного найму працівників, відпові­дальність суб'єктів підприємницької діяльності, припинення під­приємницької діяльності.