Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekzamen_TO.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
49.4 Кб
Скачать

5. Охарактеризуйте універсальні закони організації.

Принципи організації — це основні правила, що відображають загальні універсальні закони організації. Вони розробляються на основі аналізу повторюваності реальних процесів організації виробництва і перевіряються практикою. Вони об'єктивні й обов'язкові. Але знання принципів ще не гарантує успіху. З розвитком і удосконаленням виробництва, створенням нових законів можуть вироблятися нові принципи та уточнюватися наявні.

Основний закон організації — закон синергії — полягає в тому, що сума властивостей (потенціалів, енергії, якості) організованого цілого перевищує "арифметичну" суму властивостей кожного з елементів системи.

За законом єдності аналізу-синтезу процеси розподілу, спеціалізації, диференціації та інші необхідно доповнювати протилежними процесами: з'єднання, універсалізації, інтеграції тощо.

Закон пропорційності означає потребу певного співвідношення між частинами цілого.

Вимоги закону композиції полягають у тому, що мета діяльності підсистеми (елемента) одночасно є підціллю діяльності системи.

Згідно з законом самозбереження кожна реальна фізична (матеріальна) система спрямована на збереження своєї цілісності та на економію витрат своїх ресурсів.

6. Охарактеризуйте види процесів та принципи самоорганізації.

Негативний зворотний зв'язок (НЗЗ) — тип зворотнього зв'язку, при якому вихідний сигнал передається назад на вхід для погашення частини вхідного сигналу

Негативний зворотній зв'язок робить систему більш стійкою до випадкової зміни параметрів.

Методи математичного аналізу систем, у тому числі й охоплених негативним зворотнім зв'язком, детально розглядаються теорією автоматичного управління.

Позитивний зворотний зв'язок — тип зворотнього зв'язку, який призводить до того що система у відповідь на збурення діє таким чином, що збільшує величину цього збурення. Тобто «А продукує більше Б, а Б у свою чергу продукує більше А».[1] Навпаки, система, яка відповідає на збурення зменшенням амплітуди цих збурень демонструє негативний зворотний зв'язок. Ці концепції були вперше введені Норбертом Вінером в його роботі з кібернетики в 1948 році.

Позитивний зворотній зв'язок прискорює реакцію системи на зміну вхідного сигналу, тому його використовують у певних ситуаціях, коли потрібна швидка реакція у відповідь на зміну зовнішніх параметрів. У той же час позитивний зворотний зв'язок приводить до нестійкості і виникнення якісно нових систем.

Нелінійний позитивний зворотний зв'язок веде до того, що система починає розвиватися в режимі із загостренням.

7. Охарактеризуйте внутрішнє середовище організації.

Згідно із системним підходом до управління кожна організація — це відкрита система, цілісність і життєздатність якої забезпечується завдяки елементам, з яких вона формується. Сукупність цих елементів становить внутрішнє середовище організації. Його проектування і створення відбувається з огляду на специфіку діяльності організації, кола споживачів, ринкової кон'юнктури, умов господарювання тощо.

основними елементами внутрішнього середовища є:

цілі організації — формуються з урахуваннями ринкової кон'юнктури на основі наявних та потенцій них можливостей організації;

структура організації — формується під обрані цілі в такий спосіб, щоб забезпечити необхідний рівень гнучкості й мобільності організаційних дій;

система технологій — спрямована на забезпечення конкурентоспроможності продукції за технічними й економічними параметрами;

персонал (людські ресурси) — добирають з урахуванням кваліфікаційних характеристик і узгодженості мотивацій індивідів з цілями організації, здатності їх до саморозвитку;

організаційна культура — має своїм завданням ідентифікацію індивідуальних та організаційних цілей та їх узгодження.

Отже, внутрішнє середовище організації — це складна система елементів і зв'язків між ними, що є об'єктом контролювання та регулювання керівництвом

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]