Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekzamen_TO.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
49.4 Кб
Скачать

16.Охарактеризуйте принципи управління за кібернетичним підходом.

Отдельно на листиках нарисовать!!!

17.Охарактеризуйте часткові закони організації.

До часткових законів належать закони, що діють у конкретних ситуаціях та певних видах діяльності.

Одним із часткових законів управління виробництвом є закон безперервності, ритмічності в русі виробничих фондів. Він означає безперервність та ритмічність процесу виробництва, матеріально-технічного постачання та реалізації виготовленої продукції, оновлення основних виробничих фондів підприємства.

ншим частковим законом є закон змагальності кадрів управління. Згідно з цим законом кожна соціально-економічна система повинна мати чіткий механізм оцінки та відбору управлінських кадрів відповідно до їх реальних здібностей. Дія такого механізму нерозривно пов'язана з конкурсним вибором та висуненням господарською системою найбільш професійно підготовлених співробітників на заміщення керівних посад.

До специфічних законів організації можна віднести:

• закон інформованості-впорядкованості;

• закон єдності аналізу і синтезу;

• закон пропорційності і композиції;

• закон диференціації й універсалізації функцій;

• закон своєрідності;

• закон соціальної гармонії;

• закон оптимального завантаження;

• закон ефективного сприймання і запам'ятовування інформації.

18. Розкрийте особливості проблемної моделі організації.

19. Розкрийте сутність адаптивності організації.

20. Розкрийте сутність гнучкості організації.

Гнучкість організації – це здатність органіхації до оперативних змін.

Гнучкість організації – це здатність системи нормативно або адаптивно змінювати свій стан або поведінку в певних межах

Гнучкість буває: гнучкість орієнтації (зміна пріорітетів і часткових цілей при збереженні головної мети;перегляд завдань; коригування складу і змісту функцій), гнучкість реалізації (здатність змінювати форми і способи реалізації завдань; здатність змінювати складта послідовність стадій завдань)

Гнучкість забеспечується:

- принципами побудови організаційної структури

- виробничою гнучкістю

- сучасними засобами комунікацій

- характером виробн.відносин, що включають: стиль керівництва, організ.культуру, соц.псих.клімат

22. Розкрийте сутність організаційної культури.

Організаційна культура - мае своїм завданням ідентифікацію індивідуальних та організаційних цілей та їх узгодження

23,27 Розкрийте сутність поняття «соціальна організація».

Соціальною називається система, в яку входить людина або яка призначена для людини.

Загальні системоформуючі чинники соціальних систем: загальна мета всієї сукупності компонентів; підпорядкування цілей кожного компонента загальній цілі системи та усвідомлення кожним елементом своїх завдань і розуміння загальної цілі; виконання кожним елементом своїх функцій, обумовлених поставленим завданням; відносини субординації та координації між компонентами системи; наявність принципу зворотного зв'язку між керуючою та керованими підсистемами.

Першим і найважливішим компонентом соціальних систем є людина — істота насамперед суспільна, свідома, пов'язана 3 іншими людьми різноманітними відносинами та формами взаємодії. У процесі праці люди об'єднуються в групи, артілі, соціальні прошарки, спільноти та організації. Наявність людського компонента — головна відмінність соціальної системи від інших цілісних систем.

Друга група компонентів соціальної системи — процеси (економічні, соціальні, політичні, духовні), сукупність яких є зміною станів системи в цілому або в якійсь частині її підсистем. Процеси можуть бути прогресивними та регресивними. Вони викликані діяльністю людей, соціальних і професійних груп.

Третя група компонентів соціальної системи — речі, тобто предмети, залучені до господарського і суспільного життя, так звані предмети другої природи (виробничі будівлі, знаряддя і засоби праці, комп'ютерна техніка, засоби зв'язку та управління, технологічні пристрої, створені людиною, що використовуються нею в процесі виробничої, управлінської та духовної діяльності).

Четверта група компонентів соціальної системи має духовну природу — це суспільні ідеї, теорії, культурні, етичні цінності, звичаї, ритуали, традиції, вірування, які знову-таки обумовлені діями та вчинками різних суспільних груп і окремих індивідів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]