Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_ekzamen_TO.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
49.4 Кб
Скачать

2. Опишіть універсальні принципи організації.

Універсальні принципи менеджменту:

відображають загальні положення, характерні для організацій різних типів і видів;

відповідають законам розвитку природи, суспільства і бізнесу;

об'єктивно відображають сутність явищ і реальних процесів управління організацією;

є керівною установкою, визнаною суспільством.

Дотримання раціональних правил в управлінні виробництвом є однією з умов успіху організації, на що першим вказав Ф. Тейлор. У праці «Принципи наукового управління» (1911) він виділив чотири принципи управління індивідуальною працею робітників:

науковий підхід до виконання кожного елемента роботи;

науковий підхід до підбору, навчання і тренінгу робітників;

кооперація з робітниками;

розподіл відповідальності за результати роботи між менеджерами і робітниками.

3. Охарактеризуйте загальні закони організації

Основні закони організації:

Закон синергії.

Будь-яка організація характеризується наступними елементами:продуктивність, зацікавленість, науковий потенціал, відношення дозовнішньому середовищі, мікроклімат у колективі, кадровий потенціал, технічнийпотенціал, перспективи розвитку, імідж. Вони визначають потенціалорганізації, її здатність до діяльності. Процес істотного посиленняабо ослаблення потенціалу матеріальної системи називається синергія.

Закон: Для будь-якої організації існує такий набір елементів, приякому її потенціал завжди буде або істотно більше простої сумипотенціалів вхідних у неї елементів (людей, комп'ютерів), або істотноменше.

Завдання керівника полягає в тому, щоб знайти такий набір елементів,при якому синергія носила б творчий характер. (Приклад: Чи можнастворити молоду родину, потенціал якої завжди буде в областітворчої енергії? Відповідь: Дуже важко, тому що на всі елементинеобхідні для синергії, знаходяться в сфері управління сім'ї - п'ютьбатьки, вплив зовнішнього середовища.)

Заздалегідь спроектувати умови досягнення синергії досить важко.

Також важко оцінити можливе збільшення загального потенціалу організації.

Вимірювання синергетичного ефекту поки не виробляється. Однак проводятьсянакопичення статистичних даних про вплив синергії, формуються найпростішімоделі умов її досягнення.

Для успішної реалізації закону синергії існує ряд методів. Метод

«Питання і відповіді» найбільш проста в організаційному виконанні, йогореалізація може бути частково формалізована за допомогою комп'ютера шляхомстворення інформаційної бази можливих питань, відповідей і наслідків їхреалізацій. Дуже перспективний метод «конференція ідей», в основі якоголежить стимулювання процесу мислення на рівні свідомості. Зі звичайноюконференцією тут мало спільного. Основні принципи даного методу: числоучасників 4-12; забороняються глузування, критика, навіть позитивна; дляобговорення формулюються 1-2 залежні один від одного завдання;тривалість конференції 30-50 хв; ведеться запис усіх пропозицій, утому числі й абсурдних. У США розповсюджений метод «мозкової атаки», у йогооснові лежить стимулювання підсвідомості, який є невичерпнимджерелом людського духу, появи блискучих ідей.

Усі методи повинні бути спрямовані на посилення дій закону синергії.

Закон самозбереження.

Теоретичною основою для аналізу загального стану організації єзакон самозбереження.

Закон: кожна матеріальна система (організація, колектив, сім'я)прагне зберегти себе (вижити) і використовує для цього весь свійпотенціал (ресурс).

Закон розвитку.

Розвиток - це незворотний, спрямована, закономірна змінаматерії і свідомості. Дві форми розвитку - еволюційне (поступовікількісні та якісні зміни, зміна свідомості сполучається ззміною матерії) і революційне (стрибкоподібний неусвідомлений перехід відодного стану матерії до іншого, або стрибкоподібною зміною свідомостібез відповідного зміни базису). Виділяють також прогресивний ірегресивний розвиток.

Розвиток організацій обумовлений наступними факторами:

- Зміна зовнішнього середовища (економіка, політика, етика, культура та ін)

- Зміна внутрішнього середовища (переміщення працівників, перехід на новітехнології та ін)

- Потреби й інтереси людини і суспільства (потреба в самовираженнілюдини, потреба в додатковому продукті суспільства й ін)

- Старіння і знос матеріальних елементів (устаткування, людини,технології)

- Зміна екології

- Технічний прогрес

- Глобальний стан світової цивілізації

Закон розвитку: кожна матеріал система прагнути досягти найбільшогосумарного потенціалу при проходженні всіх етапів життєвого циклу.

Закон розвитку спирається на принципи:інерції - зміна потенціалу (суми ресурсів) системи починається черездеякий час після початку впливів змін у зовнішнім чивнутрішнім середовищі і продовжується якийсь час після їх закінчення;еластичності - швидкість зміни потенціалу залежить від самого потенціалу.

На практиці еластичність системи оцінюють у порівнянні з іншими системамивиходячи зі статистичних даних класифікацій. У чому полягає значенняеластичності. Наприклад, для організації володіє високою еластичністю:при різкому довгостроковому зменшенні попиту на продукцію працівники вкороткий термін освоїли і стали випускати нову продукцію, що користуєтьсявеликим попитом;безперервності - процес зміни потенціалу системи йде безупинно,міняються лише швидкість і знак зміни;

Стабілізації - система прагне до стабілізації діапазону змінипотенціалу системи. Цей принцип заснований на відомій потребі людиниі суспільства до стабільності;

Закон онтогенезу

Закон онтогенезу полягає в тому, що будь-яка організація, як і жива істота, проходіт певні етапи розвитку, такі як становлення, розвиток і згасання. Відповідно до цього метою керівника є прискорення першої фази, продовження другої і отодвіженіє в часі третьої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]